Aks arızası nasıl anlaşılır? Aks araçlarda doğrudan sürüş konforunu ve güvenliğini etkiler. Bundan dolayıdır ki aksta meydana gelen bir arıza aracın tüm dinamiklerine etki eder. Bu yazımızda aks arızası konusuna değinerek; sizlere bilgi vermeyi amaçladık. İşte Aks arızası nasıl anlaşılır? Sorusuna dair merak edilen tüm ayrıntılar!
Otomobil teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa olsun tasarımlarda aks hala kullanılmaktadır. Bu parça araç için önemli parçalardan bir tanesidir. Çünkü diferansiyelden gelen gücü tekerlere iletir. Düz bir çelik parça olarak hayal edilebilir. Aracın altında yer alır. Kendine ait yatağın içinde çalışmasına devam eder. Aracın kontağının çevrilmesinden kontak kapanan kadar aktif olarak görev yapar. Bu kadar uzun süreler çalıştığından dolayı dayanıklı olarak şekilde tasarlanmaktadır. Ama bazı markalar aks üretilirken gereken ihtimamı göstermeyince bu durumda aks oldukça savunmasız da kalabiliyor.
Her ne kadar bu şekilde dizayn edilse de her parça gibi yıpranabilmektedir. Ayrıca sürücülerin kullanışı çeşidine göre de kırılabilir. Zorlu arazi şartlarına dayanmak için tasarlanmamış bir aracın arazide hareket ettirilmesi aksın üzerine çok fazla baskı oluşmasına neden olacaktır. Haliyle aks buna dayanamayıp kırılabilir ya da zarar görebilir. Yine her aracın bir yük taşıma kapasitesi vardır. Aracı gerektiğinden fazla yük konulması da aksa oldukça fazla zarar görecektir.

Aks Nedir, Ne İşe Yarar?
Aks mili ve içinde çalıştığı kovan arasında kauçuk malzemeden yapılmış keçeler bulunmaktadır. Bu keçenin görevi şanzıman yağının sızmasını engellemektir. İşte bu keçe yıpranırsa yağ sızıntıları görülebilir. Bu durumda aksın arılanmasına sebebiyet veren durumlardan birisidir. Eğer aracın bakımları düzenli olarak yapılırsa böyle bir sorun görülmeyecektir. Aksın zarar görmemesi için sürücüler dikkatli olması şarttır. Çünkü aks kırılması durumunda araç çalışmaz hale gelecektir.
Eğer araç hareket halindeyken kırılırsa sürücü aracı kontrol edemez ve vahim kazalar ortaya çıkabilir. Aks ve parçalarının tamiri arızanın sebebine bağlı olarak oldukça yüksek bedeller tutabilir. Aks kafalarının hasar görmesi durumunda tamir uzunda sürse yine de masraflar düşük olacaktır. Ama aksın kendisinin kırılırsa aracın yukarı kaldırılması aksın ve bağlı olduğu parçaların sökülmesi gerekir. Ardından hasarlı parça değiştirilir. Tekerler takılır. Yeni aksa göre bağlantı parçalarının dengeleri ayarlanır. Lastik basınçları düzenlenir. Aks arızası nasıl anlaşılır? Dahası; aks arıza belirtileri nelerdir? İşte detaylar!

Aks Arızası Belirtileri
Aracın aksında oluşan problemler genelde hızlıca kendini belli etmektedir. Araç bariz belirtilerle sorunu sürücüye gösterecektir.
- Aks problemlerinde araç virajlardan dönerken tıkırtı benzeri sesler çıkarmaya başlayacaktır.
- Aracın önden ya da arkadan çekişli olmasına bağlı olarak gıcırtı sesleri yükselmeye başlayabilir.
- Araç tümsekten geçerken çok yoğun sesler duyulabilir.
- Aracın direksiyonu bir süre sonra sertleşmeye başlayacaktır.
- Araç hareket ederken titremeler görülecektir.
Aksta yaşanan arızanın şiddeti arttıkça oluşan titreme çok daha yüksek olacaktır.Bu tarz arızalarda sızıntılarda sıklıkla görülmektedir. Eğer sürücü araca binmeden önce tekerlerin yakınlarında yağ izleri görüyorsa bu bir sızıntı olduğunun işaretidir. Keçeler yıpranmış ya da hasar görmüş demektir. Sızıntı sorunlarında frenler de bu durumdan etkilenebilmektedir. ABS sisteminin devre dışı kalması gibi ciddi problemler yaşanabilir. Bu nedenle olası sızıntılarda sürücüler en kısa zamanda servise gitmelidir. Aksın arıza yapmasının birçok nedeni olabilir.

Bunların en başında sürücü hataları gelmektedir. Sürücülerin arazi şartlarını gözetmeksizin asfalt yolda gider gibi aracı kullanması aks sorunlarına yol açan temel sebeptir. Sürücü yolda gördüğü engellerin üstünden geçmemelidir. Çünkü aracın altı kısmını sürtünmesi aksa zarar verebilir. Sürücü hatalarının dışında aracın kronik bir sorunu da olabilmektedir. Bazı araçlar tasarlanırken aksın güvenliği değil aracın performansı daha ön planda tutuluyor. Bu gibi durumlarda aks çevre koşullarından etkilenmeye daha müsait hale geliyor.

Sürücü ne kadar dikkat ederse etsin en ufak hatada aks zarar görebiliyor. Özellikle SUV tarzı araçlarda uzunluktan dolayı aks eşit olarak aracın alt kısmına dağıtılamayabiliyor. Haliyle zorlanınca üzerinde ki baskı çok daha fazla oluyor. Bu durumda aksın veya aks başlarının kırılmasına ya da zarar görmesine neden olabiliyor. Aynı şekilde aksın yapıldığı malzeme de kırılmalara davetiye çıkarabiliyor. Kullanılan malzemenin direnci düşük olunca viraj ya da keskin dönüşler aksa zarar verebiliyor. Parçanın ısınması ya da soğuğa maruz kalması onu direncini düşürebiliyor. Haliyle de aks en ufak bir darbede kırılabiliyor. Aks arızası nasıl anlaşılır? Konusunda merak ettiklerinize bu yazımızda ayrıntılarıyla yer verdik.