Araba sevdalılarına özel!

Motor Üflemesi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

0 4

Motor üflemesi araç sahipleri açısından can sıkıcı bir sorundur. Aracın yağ yakmaya başlaması sürücüler arasında motor üflemesi olarak tabir edilir. Otomobiller ne kadar dayanıklı malzemelerden yapılsa da bakımı yapılmayan parçalar bir süre sonra aşınmaya başlar. Motorun yağı ve filtresi buna dahildir. Motor yağı yılda en az 1 kez değiştirilmelidir. Yoğun kullanılan araçlarda ise 20.000 Km’de bir bu değişim yapılmalıdır. Aksi taktirde yağ kirlenmeye başlar.

Bir süre sonra sürtünmeyi önleme işlevini yerine getirememeye başlar. Bir süre sonra yağ segmanı aşınmaya başlar. Ardından da araç yağ yakmaya başlar.  Bunun olmaması için sürücüler aracın bakımlarını aksatmamalıdır. Ayrıca araçlarını gözlemlemeli ve araç olağan dışı sesler çıkardığında ya da egzozdan farklı renklerde dumanlar çıktığında servise gitmelidir. Tüm bu işaretler aracın size sorun olduğunu anlatma yöntemidir.

Aracınızın yağ yakmaya başlaması motora da oldukça fazla zarar verebilir. Geç müdahale edilen durumlarda bu sorunun çözülmesi için motorun rektifiye edilmesi bile gerekebilir. Yağ yakma sorunu ile sürücü servise gittiğinde genelde motorun inmesi gerekmektedir. Çünkü hangi segmanlardan kaçak yaşandığını anlamak her zaman kolay olmamaktadır. Teşhisin ardından hasarlı parçalar değiştirilir ve sorun ortadan kaldırılmış olur.

Motor üflemesi

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır

Araçta motor üflemesi olup olmadığı birçok farklı yöntemle tespit edilebilir. Bunlardan bazıları;

  • Yağ kapağı açılır ve taşma olup olmadığına bakılır.
  • Araç çalışırken yağ çubuğu çekilir taşma var mı bakılır.
  • Havalandırma hortumu çıkarılır.

Bu yöntemler birisi sürücüye kesin bilgiyi verecektir. Son model araçlarda yağ çubuğu bulunmamaktadır. Bu nedenle ikinci yöntem yeni araçlarda uygulanabilir bir yöntem değildir.

Yeni araçlarda havalandırma hortumunu çıkarmak çok daha etkili bir yöntem olacaktır. İlk yöntem ise eksantriği üstte bulunan araçlarda çözüm vermeyecektir. Sistemi bu şekilde olan sürücülerin diğer iki yöntemi denemesi gerekecektir. Eğer uygulanan üç yöntemden birinden kapaktan yağ geliyorsa en kısa sürede servise gidilmelidir. Çünkü araç her kullanıldığında motorun hasar alma ihtimali daha da yükselecektir.

Özellikle eski araçlarda motor üflemesi durumu çok daha sık görülmektedir. Bu nedenle eski araç sahipleri motor yağı değişimini çok daha sık aralıklarla tekrarlamalıdırlar. Ayrıca araç alınırken de motorun ne kadar yıpranmış olduğu özellikle kontrol edilmelidir. Parçaları aşınmış ve bakımı aksatılmış bir araç yağ yakmaya daha yatkın olacaktır. Yüksek bedeller ödemek istemeyen sürücüler dikkatli olmalıdır.

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır?

Motor Üflemesi Nasıl Kesilir

Motorun yakması durumunda sürücünün yapabileceği bir şey yoktur. Aracın servise gitmesi gereklidir. Genelde motor araçtan çıkarılır. Hasarlı olan segmanlar tespit edilir. Daha sonra bu hasarlı parçalar yerine yenileri takılır. Ardından motor tekrar toplanır ve araca takılır. Bu işlemden sonra motor sorunsuz şekilde çalışmaya devam edecektir. Fakat motor hasar aldıysa işlemler farklılaşabilir.

Hasarın durumuna göre sadece segmanlar değil motorun birçok parçasının değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle sürücülerin istemediği bir durumdur motorun yağ yakması. Motor ineceği için araç uzun süreler serviste kalmak zorunda kalabilir. Hasara göre maliyetleri de oldukça yüksek olabilmektedir. Parça sorunu olmayan araçlar daha uyguna tamir edilirken ithal parçalara ihtiyaç duyulan araçlar daha yüksek maliyetlere tamir edilmektedir.

Bazı sürücüler bor katkılı yağlar kullanmanın bu sorunu önlediğini hatta segman kaçaklarının da düzelmesini sağladığını iddia etmektedir. Fakat uzmanlar bor katkısı olan yağların etkisinin bu kadar yüksek olmadığını söylemektedir. Sürücülere araçları yağ yakıyorsa en kısa zaman servise gitmelerini önermektedirler. Ayrıca bu tarz yağların özellikle yaşlı araçlarda koruyuculuğunun da düşük olduğunu belirtiyorlar.

Motor Üflemesi Nasıl Kesilir?

Motor Üflemesi Tamir Maliyeti

Motor üflemesi durumunda ortaya çıkacak olan maliyet 1.500 TL’den başlayıp 20.000 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Maliyetler konusunda net bir şey söylemek yanlış olacaktır. Çünkü fiyatlar tamamen aracın motorunun durumuna göre değişiklik göstermektedir. Silindir sayısı ve kaç tanesinin arızalandığı da fiyatların değişmesine sebep olmaktadır. Tamir sırasında iki ayrı işlem yapılmaktadır. Bunlara halk dilinde yarım motor ve segman atmak denilmektedir.

Yarım motor denilen işlem motor yağ yaktığında yapılan en basit çözümdür. Motorun komple sökülmesine gerek olmaz. Sadece segmanlara ulaşılır. Değiştirilir. Sorun çözülmüş olur. Yaşı nispeten genç araçlarda uygulanan bir yöntemdir. Hasar az olduğunda ve sadece segmanların zarar gördüğünden emin olunduğu durumlarda uygulanır. Diğer yönteme göre daha hızlı ve ucuz bir yöntemdir.

YouTube video
Motor Üflemesi Nasıl Kesilir?

Segman atmak ise motorun komple sökülmesi anlamına gelir. Uzun süren ve zahmetli bir işlemdir. Adeta motor dağıtılır ve tekrar en baştan toplanır. Bu işlemde ustanın deneyimi de oldukça önemlidir. Kaliteli bir işçilik motorun performans sorunları olmamasını sağlar. Motor eskisi kadar dayanıklı hale gelir. Bu nedenle bu işlemde parça maliyetinin yanında işçilik masrafları da yüksek olabilmektedir. Bu yazımızda motor üflemesi konusunda detaylarıyla yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.