TCe nedir? Günümüzde birçok markanın modelinde yer verilen TCe motor esasen Formula araçlarında kullanılan bir dizayndır. Genelde bu motor dizaynına sahip araçları yüksek performans sevenler ve konforlu sürüş isteyenler tercih etmektedir. TCe motorlarda 6 ileri vites bulunmaktadır fakat manuel şanzımanlarda vites sayısı 7’ye kadar çıkabilmektedir. Bu motorun emiş gücü de oldukça yüksektir. Vites kutuları çift kavrama özelliğine sahip olmaktadır. Genelde TCe motorlarda yakıt türü olarak benzin kullanılmaktadır.
Motorun en bilindik özelliklerinden birisi de oldukça düşük yakıt tüketim değerlerine sahip olmasıdır. 90 beygirlik bir TCe motor şehir içinde 5,6 litre yakmaktadır. Şehir dışında ise 3,9 litrelere kadar düşmektedir. Bu kadar düşük değerlere sahip olmasından dolayı bu araçlar adeta dizel araçlar ile yarış halindedir. Geçmiş dönemlerde dizel araçlar önde gidiyor gibi görünmekteydi. Fakat günümüzde dizel yakıt fiyatlarının da artmasıyla TCe motor ve dizel yakıtlı motorlar arasında ki fark kapanmıştır diyebiliriz. Peki, TCe nedir? Dahası özellikleri nelerdir? İşte detaylar!

TCe Motor Ne Demek
İlk olarak Renault markası tarafından yarış araçları için üretilen TCe motorun açılımı Turbo Controlled Effiency dir. Motor yarış araçlarından sonra Nissan’ın bu dizaynı benzinli motorlar üzerine olan tecrübesiyle yeniden değerlendirilmiştir. Bu yeni yorum sayesinde motor gündelik araçlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Motorun farklı beygir değerlerine göre çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;
– TCe 90
– TCe 10
– TCe 115
TCe 130 dur.
Ülkemize gelen ilk model TCe 90 olmuştur. Bu motor 3 silindirlidir. Hacmi ise 0,9 litredir. Clio, Dacia ve Sandero Stepway modellerinde kullanılmıştır. Araç konusunda uzman kimselerin bu motora ilk yorumu tamamen işlevsizdir şeklinde olmuştur. Fakat motor 90 beygirlik gücü ve 135 Nm tork değeri ile herkesi şaşırtmayı başarmıştır. Bu değerler neredeyse 1,4 motor hacmine sahip araçlara yaklaştığından motorun değerlendirmeleri oldukça yüksek olmuştur. TCe 100, 115 ve 130 modelleri ise 4 silindirli olarak tasarlanmıştır. Bu motorların turbo ile birleşen gücü ise oldukça muazzamdır.

TCe Edc Ne Demek
Edc şanzıman yarı otomatik bir sistemdir. Açılımı Efficent Dual Clutch şeklindedir. Türkçeye Verimli Çift Kavrama olarak çevrilmiştir. Şanzımanda ilk kavrama tek sayılardan ikinci kavrama ise çift sayılardan oluşur. Otomatik şanzıman sistemi gelene kadar bu sistem sürücülere büyük konfor sağlamıştır. Renault’un geliştirdiği bu sistemde geçişler oldukça sarsıntısızdır. Kullanım ömrünün oldukça uzun olduğu ise kullanan kişiler tarafından dile getirilmektedir. TCe motorla birlikte mükemmel bir kombin oluşturan Edc sisteminin çalışma sistemi ise oldukça basittir.
Şanzımanın içinde ki dişliler senkromeç adı verilen vites geçişini kolaylaştıran bir sistem ile birbirine bağlanır. Bu dişliler iki kamalı mil üzerinde yer alırlar. Hepsi bir kavramaya bağlıdır. Sistemde bulunan işlemci birimi dişlilere gidecekleri yerleri söyler. Bir dişli kavramada dururken diğeri ise bir üst noktada hazır bekler. Bu sayede vites atılacağı zaman geçiş çok daha pürüzsüz olur. Bu sistemin kullanıldığı modellere örnek vermek gerekirse Renault markasının Clio, Captur, Kadjar, Talisman, Megan modelleri sayılabilir.

10 TCe Motor Ne Demek?
TCe 90 motordan sonra gelen ve bu motorun çok daha gelişmiş bir çeşidi olan TCe motor 3 silindire sahiptir. İçinde turbo kompresör barındırır. Motorun gücü 100 beygirdir. Tork değeri ise 160 Nm civarındadır. Önceki versiyonuyla kıyaslandığında beygir gücünü 10 HP attığı ve tork gücünün ise 20 Nm fazlalaştığı söylenebilir. Bu motor için çok daha çevreci demekte mümkündür. Bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan ölçümlerde diğer kardeşlerine göre karbon emisyon seviyeleri çok daha düşük çıkmıştır.
10 TCe motorların kapasitesi ise 42 litre civarındadır. Şehir içi tüketim değeri 100 kilometrede 6,3 litredir. Şehir dışı tüketim miktarı ise 4,1 litre civarındadır. Karma tüketim miktarı ise 100 kilometrede 5,0 litre civarındadır. Bu motordan sonra ise 13 TCe modeli gelmiştir. Yeni modelde 140 beygir güce çıkılırken doğrudan benzin enjeksiyon sistemi eklenmiştir.
Motor 240 Nm tork üretebilecek seviyelere çıkmıştır. Yine bu modelde otomatik EDC şanzıman kullanılmıştır. TCe 13 motoruna Megane Hatchback ve Kadjar modellerinde yer verilmiştir. Araçlar açısından kritik bir öneme sahip olan TCe kavramı, araçların performansını doğrudan etkilemektedir. Böylece TCe nedir? Sorusuna detaylı bir şekilde yanıt verdik.