Araba sevdalılarına özel!

Motosiklet KW CC ve HP Hesaplama

0 1

Motosiklet KW CC ve HP hesaplama gündeme geldiği zaman oldukça teknik bir süreç karşımıza çıkar. Motor dediğimiz aygıt oldukça karmaşık bir yapıdır. Temelde amacı güç üretmektir. Belirli bir yakıtı alır ve bunu enerjiye dönüştürür. Yakıt dediğimiz kömür petrol gibi doğal kaynaklar olabileceği gibi elektrikte olabilir. Yakıtın harcanması ile ortaya çıkan enerji ise birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir.

Bazen bu enerji elektriğe dönüştürülmekte bazense aktarım organları kombine edilerek hareket gücü sağlamaya yardımcı olmaktadır. İşte motorun hareket için kullanıldığı noktada ortaya ne kadar yoğun bir hareket gücünün çıktığı bazı birimler yardımıyla ölçülmektedir. Bunlardan birisi Horse power yani beygir gücüdür. Bu birimin ortaya çıkmasının sebebi geçmişte atların kullanılmasıdır. İnsanların araçları atlarla rahat kıyaslayabilmesi için bu tarz bir adlandırma yapılmıştır.

1 beygir 0,75 kW’tır. 75 kilogram ağırlığın 1 saniye içinde bir noktadan diğerine gidebilmesi için ne kadar güce ihtiyaç olduğunun hesaplanmasıyla bulunmuştur. KW ise kilowatt ifadesinin kısaltılmış halidir. Elektrik konusunda bilgisi olan kişiler bu birime aşinadır. Enerji miktarının saate bölünmesi ile bulunabilir. 1 kW 1,34 Hp ’ye eşittir. Cc’ye gelecek olursak bu birim Cubic Centimeter yani santimetre küp teriminin kısaltmasıdır.

Yanmanın gerçekleştiği her bir silindirin hacminin toplam motorun hacmini verir. Bu hacim Cc birim değerinde ifade edilir. Genelde motor hacmi kısaltma olarak söylenir. 1,6 cc demek aslında 1600 cc demektir. Temelde motorun hacmi arttıkça performansı yükselir. Ama bununla birlikte yakıt tüketimi de artar. Motosiklet KW CC ve HP hesaplama işleminin başarılı bir şekilde tamamlanması için kritik aşamalar vardır.

Motosiklet HP Hesaplama Nasıl Yapılır

Günümüzde artık bir aracın beygir gücünü hesaplamak oldukça kolay hale gelmiştir. Teknoloji sayesinde tam olarak bir aracın kaç beygir güce sahip olduğu belirlenebilmektedir. Bunun için dinamometre denilen bir cihaz kullanılır. Cihazdan alınan değerler üzerinden yapılan matematiksel hesaplamalar sayesinde kesin değerler bulunabilir. 

Beygir gücünün tespit edilebilmesi için aracın tork ve motor devir değerinin de bilinmesi gerekmektedir. Bu değerlere ulaşmak için kullanım kılavuzuna bakılabileceği gibi arama motorlarından da faydalanılabilinir. Motosiklet KW CC ve HP hesaplamada kullanılan formül aşağıdaki gibidir;

Hp= motor devri* tork/ 5252

Motor devri ve torku çarptıktan sonra böldüğümüz 5252 radyan yani yarıçap değeridir. Bu sabit bir sayıdır. Burada dönen bir hareket olduğundan dolayı yarıçap sabiti kullanılmaktadır. Bunun haricinde aracın beygir gücüne ulaşmak için birçok farklı yol izlenebilir. Örneğin aracın kW değeri biliniyorsa bu 1,341 ile çarpılarak da beygir gücü bulunabilir. Elektrik motorlarında ise bu değeri bulmak biraz daha karmaşıktır.

Motorun akım, verimlilik ve voltaj değeri gibi birçok bilgisinin biliniyor olması gereklidir. Bu işlem için kullanılan formül ise şu şekildedir; HP=(volt*akım*verimlilik) / 746

Burada kullanılacak olan verimlilik değeri yüzde üzerinden verildiği için ondalık değere çevrilmesi gereklidir. Diğer formülden farklı olarak burada ki radyan yani yarıçap değeri 746 olarak belirlenmiştir. Sürücüler bu değerleri öğrenmek için motorun marka ve modelini arama motorlarında aratabilirler. Ayrıca doğrudan motorun üzerinde ki etiketi de okuyabilirler.

Motosiklet KW Ne Demek

Kilowatt yani diğer adıyla kW aslında hepimizin hayatında olan ve istemeden de olsa kullandığımız bir birimdir. Çünkü temelde hepimizin elektrik harcaması bu birim ve varyasyonları üzerinden hesaplanır. Kullandığımız her elektrikli ürünün bir kW değeri bulunmaktadır. Bu birim aslında bir cihazın azami güç çıkışının ne kadar olduğunu ifade etmek için kullanılır. Motorda enerji üreten bir aygıt olduğundan onunda bir güç çıkış değeri bulunmaktadır.

1 kW 1000 watt değere eşittir. HP cinsinden hesapladığımızda ise 1 kW 1,34 hp ’ye eşittir. Normalde watt enerji birimi ölçülmesinde kullanılmaktadır. Fakat motor çalıştığında ortaya çıkan güç büyük olduğundan ve watt olarak ifade edilmesi zor olduğundan watt değeri yerine bir üst birim olan kilowatt kullanılmaktadır. Kilowatt hesaplamasının oldukça karmaşık olduğunu söylememiz gerekir. Bir amperlik birim bir volt birim üzerinden ilerlediğinde oluşan fark watt olarak geçmektedir.

Genelde araçların ruhsatına baktığınızda beygir gücün yerine bunun kW cinsinden yazıldığını görebilirsiniz. Bu sayede araçta yapılacak olan değişiklerin aracın motorunu ne kadar yoracağı ya da motorun ne kadar verimli şekilde çalıştığını bulmak daha kolay olmaktadır. Ayrıca son çıkan elektrikli araçlarda da kW cinsinden motor gücü yazılmaktadır. Bu sayede aracı şarj etmek için harcanacak olan maliyet hesaplanabilir. Aracın ne kadar sürede şarj olacağı gibi konularda hesaplamalar yapılabilir.

Motosiklet CC Hesaplama

Motor hacmi denildiği zaman neyi anlamamız gerektiği tam olarak net olmadığı için sürücüler bu terimi anlamakta biraz zorlanmaktadır. Her aracın motorunda yakıt ve hava karışımının püskürtüldüğü ve burada alev aldığı silindir dediğimiz odacıklar bulunmaktadır. İşte motor hacmi dediğimizde bu silindirlerin içine dolabilen karışım miktarının hacim cinsinden toplamı anlaşılmalıdır. Silindirlerin hacimleri santimetre küp yani CC cinsin hesaplanır. Bazen daha rahat anlaşılması için hacim litre cinsine çevrilir.

Bir aracın motor hacmi aracın üretebileceği güçten yakacağı benzin miktarına kadar pek çok konuda etkilidir. Küçük motorlu olan araçlar genelde şehir içinde kullanılmak için seçilir. Tasarrufludurlar ama hızlı ve çevik değildirler. Büyük hacimli motorlar ise genelde hacmi 2 litreden yüksek araçları ifade ediyor. Yüksek yakıt tüketimine rağmen oldukça hızlı ve çevik oluyorlar. Hacim ölçümünün nasıl yapıldığına gelirsek bunun için pi sayısı, strok mesafesi ve silindir çapı değerleri kullanılıyor.

Geçmiş dönemlerde silindir hacmi araçlar için oldukça önemliydi çünkü silindirlerin büyüklüğü aracın gücü ile doğrudan ilgiydi. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte artık silindirlerin düşük hacimli olması çok da etki etmiyor. Turbo gibi sistemlerle birlikte çok daha etkin bir yanma elde edilebiliyor. Bu sayede hem verimli hem de düşük silindir hacmine sahip araçlar elde edilebiliyor.

88 KW Kaç Beygir?

Aracın kW değerlerini beygir gücüne dönüştürmek oldukça kolaydır. İsteyenler basit bir matematiksel formül üzerinden dönüştürme işlemini gerçekleştirebilirler. İsteyenlerse internette bulunan dönüştürme araçlarını kullanarak hiç formüllerle uğraşmadan birimler arasında dönüşüm yapabilirler. KW ’den HP’ye dönüştürme yapılırken verilmiş olan değer 1,341 ile çarpılır. Bunu bir örnek ile şu şekilde açıklayabiliriz.

88 kW Hp ‘ye çevrilirken 88* 1,341 şeklinde bir çarpma işlemi yaparız. Bunun sonunda da ortaya 118.008 şeklinde bir sonuç çıkar. Bunu yuvarlarsak 88 kW 118 HP diyebiliriz. Ortalama 200 CC civarında bir motora sahip olan araç 118 beygir güce ulaşabilir. Bu değerlere sahip olan bir araç şehir içinde kullanmak için oldukça yeterlidir. Sürücüleri hız konusunda mutlu etmeye yetecektir. Ağır olmayan bir araç bu kadar beygir gücüyle gayet çevik ve dinamik olacaktır.

YouTube video
Motosiklet KW CC ve HP Hesaplama

Sonuç olarak Motosiklet tutkunları arasında en sık kullanılan terimlerden biri “motor gücüdür. Motor gücü, bir motosikletin performansı ve sürüş deneyimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ancak, motor gücünü anlamak için KW, CC ve HP gibi terimleri anlamak gerekir. Burada motorsikletin gücünü biliyor olmak; aracınızdan üst düzeyde bir performans elde etmenizi de sağlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.