Araba sevdalılarına özel!

Karbüratörlü Araç Neden Geç Çalışır?

0 124

Karbüratörlü araç neden geç çalışır? Karbüratör, araba motorunda bulunabilen küçük bir motordur. Bu tarz araçlar; 20. yüzyılın başından beri kullanılmaktadır. Motorun sorunsuz çalışması için yakıt sağlamak üzere tasarlanmıştır. Karbüratör, şamandıra çanağı, gaz kelebeği mili, şamandıra iğnesi ve diğer bileşenler gibi çalışması için gerekli olan farklı parçalar içerir. Kimi zaman bu araçlar geç çalışabilir. Peki, Karbüratörlü araç neden geç çalışır? İşte detaylar!

Karbüratörlü araçlarda yer alan Şamandıra çanağı, motorun ihtiyaç duyduğu yakıtı depolamaktan sorumludur. Gaz kelebeği mili, boyutunu kontrol ederek karbüratöre giren hava miktarını düzenler. Şamandıra iğnesi, yüksekliğine bağlı olarak motora ne kadar yakıt verilmesi gerektiğini düzenler. Dolayısıyla bu parça aracın çalışmaya başlamasında kritik bir parça olarak karşımıza çıkar.

Marş düğmesine bastığınızda arabanızın çalışmaya başlamasının zaman aldığını gördüğünüzde bu, aracınızın o sırada yeterli benzininin olmadığı ve bu nedenle marş düğmesine bastıktan hemen sonra çalışamayacağı anlamına gelir. Bunun yerine tekrar düzgün çalışmaya başlaması zaman alır. Böyle bir şeyin olmasının nedeni, aracınızı çalıştırmak istediğiniz anda veya hatta şehir içinde sorunsuz bir şekilde giderken bile aracınızın deposunda yeterince benzin olmaması olabilir.

Karbüratörlü Araç Neden Geç Çalışır?

Bir otomobil motoru, silindire yakıt sağlayan bir karbüratör ile donatılmıştır. Karbüratör, depodaki benzin seviyesiyle birlikte yükselen ve alçalan bir şamandıra içerir. Şamandıra yükseldikçe, karbüratöre daha fazla gaz akmasına izin veren bir valf açar. Düştüğünde gaz akışı durur.

Arabanızı çalıştırdığınızda, bir süredir araç kullanıp kullanmadığınıza bağlı olarak, şamandıra ya en yüksek ya da en alçak noktasındadır. Marş motorunun ilk birkaç dönüşü şamandırada bir miktar harekete neden olur. Ancak karbüratörden yakıt akmaya başlayacak kadar yükselmesi veya alçalması zaman aldığından, arabanızın çalışması normalden daha uzun sürer.

Araç Marşa Basınca Neden Geç Çalışıyor?

Araç Marşa Basınca Neden Geç Çalışıyor?

Esasında; bu soruna neden olabilecek birçok neden vardır. En yaygın olanı, uygun şekilde şarj edilmemiş aküdür. Arabanız soğuk motordan çalışmıyorsa, aküyü değiştirmeniz gerekebilir. Marşa bastığınızda araç çalışıyor ancak rölantide çalışmıyorsa, karbüratörde veya yakıt sisteminde bir sorun olabilir. Burada karbüratör akla ilk gelen seçenektir.

Karbüratör, içten yanmalı bir motorun, her çalışma döngüsü sırasında motor silindirine giren yakıt ve hava karışımı miktarını kontrol eden bir parçasıdır. Hava yoksa, motorunuzda yanma işlemi olmaz ve bu nedenle güç üretilmez. Bu nedenle, hava filtrenizde veya yakıt filtrenizde herhangi bir sorun varsa, aracınızın çalışmasında ve çalışmasında bazı sorunlara neden olabilir.

Araç Marşa Basınca Neden Geç Çalışıyor?

Siz arabayı çalıştırmak için anahtarı çevirdiğiniz zaman; marş motoru çalışır ve motoru döndürmeye başlar. Ancak bu bazı durumlarda hemen başlamayabilir. Bu durumda karbüratörden hafif bir ses duyabilirsiniz. Bunun nedeni, karbüratörün yakıtı motora göndermeden önce havayla karıştırmak için yakıt deposundan emmesidir.

Aracınızı çalıştırmak için gereken yakıt miktarı sıcaklık, atmosferik basınç ve nem gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Dışarısı ne kadar nemliyse, aracınızın düzgün bir şekilde çalışması için o kadar fazla yakıta ihtiyacı vardır. Bunun nedeni, havadaki su buharının gaza karışarak yoğunluğunun azalması ve marşta sorunlara neden olmasıdır. Aşağıda sıraladığımız durumlarda aracınızın çalışmasıyla ilgili sorunlar yaşarsınız;

  • Arızalı bujiler
  • Arızalı ateşleme bobini
  • Arızalı distribütör kapağı
  • Arızalı elektronik ateşleme sistemi
  • Arızalı eksantrik mili konum sensörü
LPG li Aracın Geç Çalışma Nedenleri

LPG li Aracın Geç Çalışma Nedenleri

LPG’li araçların geç çalışmasının en yaygın nedeni yanlış yakıt türüdür.  Aracınız yeniyse ve bu sorunu yaşıyorsanız bunun birkaç nedeni daha olabilir. Yanlış motor zamanlaması; otomatik motor zamanlama mekanizmasına sahip olmadıkları için çoğu LPG’li araçta yaygın bir sorundur. Aracınızı, çalıştırmadan önce motorun zamanlamasını manuel olarak ayarlama yapılmak durumundadır. Zamanlama doğru ayarlanmazsa aracın geç çalışmasına veya hiç çalışmamasına neden olabilir.

YouTube video
LPG li Aracın Geç Çalışma Nedenleri

LPG’li araçlarda bulunan filtrelerin sağlıklı çalışması için düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Filtrenizi yakın zamanda temizlemediyseniz, geç başlatma sorununa bu neden olabilir. Yakıt filtrenizi kontrol etmeli ve gerekirse değiştirmelisiniz. Basınç göstergeniz deponuzdaki düşük basıncı gösteriyorsa, yakıt sisteminizde depo ile motor arasında bir yerde bir tıkanıklık olabilir ve tekrar güvenli bir şekilde sürmeden önce kalifiye bir tamirci tarafından derhal kontrol edilmesi gerekir. Aşağıda sıraladığımız durumlar da LPG li aracın geç çalışmasına neden olur;

  • Yakıt pompası sorunu
  • Depoda yanlış türde yakıt veya su
  • Hava filtresi toz veya kirle tıkanmışsa
  • Yakıt hattı sızıntısı veya arızalı basınç regülatörü

Böylece Karbüratörlü araç neden geç çalışır? Sorusuna detaylarıyla yer verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.