Araba sevdalılarına özel!

Araç Su Eksiltiyor Ama Hararet Yapmıyor

0 92

Araçlar mekanik cihazlar olmaları nedeniyle sistemlerin bazı noktalarında meydana gelen problemler sonucunda arızalar söz konusu olmaktadır. Özellikle araçlarda karşılaşılan problemlerin bazıları önlenebilir problemler olsalar da bazıları ciddi problemler olmaktadır.

YouTube video

İçten yanmalı motorlar stabil bir çalışma prensibine sahip olup bu sistemlerin soğutma bölümleri araçlar için oldukça önemlidir. Sistem içerisinde yer alan antifiriz soğutma suyu ile motorun çalışma süreci sırasında yaşadığı ısı düşürülmektedir.

Bu noktada araç su eksiltiyor ama hararet yapmıyor gibi problemler ile karşı karşıya kalan kişiler bu sorunun neyden kaynaklandığını merak etmektedir.

Arabanın Su Eksiltmesi Normal Midir?

Özellikle aracın su eksiltmesi hararet nedeniyle ortaya çıksa da mağaza nen hararet olmamasına rağmen araç su eksiltebilmektedir. İçten yanmalı motorlarda soğutma sistemi bir döngü halinde çalıştığı için su eksik etmemesi gerekmektedir.

Ancak araçlarda veya araçların motorlarında meydana gelen arızalar bazen araçların su seviyesinde düşmelere sebep olmaktadır.

Araba Neden Su Eksiltir?

Araba hararet yapmamış olsa bile su eksiltiyorsa yukarıda bahsettiğimiz gibi birtakım arızalar söz konusu olabilir. Bu durumda arabanın su eksiltme nedenleri içerisinde ilk sırada soğutma sistemi borularında meydana gelen arızalar yer almaktadır.

Kauçuk ve plastik malzemelerden üretilmekte olan bu borular sürekli olarak motorun ısıtılması ve kapatılması ile soğuması durumunda bir süre sonra çatlayabilir ya da delinebilir. Bu nedenle genellikle eski model arabalarda en çok karşılaşılan problemlerden bir tanesi aracın az az su eksiltmesi olmaktadır.

Bunun yanı sıra radyatör delinmesi de aracın su eksilmesine neden olan sebepler arasında yer almaktadır.

Devirdaim arızası meydana gelmiş olan araçlarda genellikle V kayışında aşınma söz konusu olduğunda motorun dönme hızı soğutma sıvısına yeterli sirkülasyonu sağlamadığından burada yer alan parçalarda aşınma veya deforme olma söz konusu olmaktadır. Bu durumda araçların su eksilmesine sebep olan faktörler arasında yer almaktadır.

İlgini Çekebilir  Symbol Radyo Kodu Öğrenme - Pratik Yöntem!

Araçların su eksilmesine sebep olan faktörler sadece bunlar olmayıp aynı zamanda silindir kapak contası yanması, motor bloğu tapularının işlevini yitirmesi veya yedek su deposu kapağında arıza meydana gelmesi de bu problemlerin temel sebebi arasında yer almaktadır.

Bu durumda belirtmiş olduğumuz problemler içerisinde genellikle aracın su eksiltmesi ancak hararet yapmaması silindir kapağının yanması dışında yer alan problemlerde görülmektedir.

Bu nedenle eğer araçta sık sık su kaybı meydana geliyorsa su deposunun ara ara kontrol edilmesi ve eksilen sıvının tamamlanması gerekmektedir.

Ancak radyatör tıkanması, devirdaim pompasının işlevini yitirmesi gibi durumlar genellikle motorda hararet oluşmasına neden olan sorunları olduğundan kısa sürede tamir edilmesi gerekmektedir.

Motorun Su Eksikliğini Nasıl Anlarız?

Genellikle sürücülerin ve araç sahiplerinin sık sık merak ettikleri husus aracımda su eksiltme sorunu olabilir mi? veya motor su eksiltiyor mu? Gibi sorular merak edilmektedir. Bu noktada kişilerin net olarak araçlarında su eksiltme problemi olup olmadığını tespit edebilmeleri için mutlaka oto bakım servislerine gitmeleri ve araçlarını muayene ettirmeleri gerekmektedir.

Kişilerin kendi kendine araçlarda su eksilme veya motorun su eksiltmesi gibi problemlerin tespiti için ise kişilerin aracı rölantide çalıştırılması ve ara ara gaz vermesi gerekmektedir. Bu işlem sayesinde araçta su eksiltme olup olmadığı tespit edilebilir ve araçta su eksiltme varsa eksilen su aracın içine veya dışına akarak problem tespit edilmiş olmaktadır.

Eğer su aracın içine akıyorsa bu genellikle sorunun peteklerden kaynaklandığını göstermektedir. ancak eksilen su dışarıya akıyorsa bu radyatör kaynaklı bir problem olduğu anlamına gelmekte olup kişilerin mutlaka motorun ciddi zararlar almaması adına araçlarını tamir ettirmeleri gerekmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.