Araba sevdalılarına özel!

Hurda Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

0 8

Hurda belgeli araç trafiğe nasıl çıkar? Bir kaza ya da yaşlanma neticesinde fonksiyonlarını kaybetmiş araçlara kısaca hurda denilmektedir. Bir araca hurda belgesi almak için en az 16 yaşında olması gerekmektedir. Birçok insan hurda belgesi ile çekme belgesini karıştırabilmektedir. Bu kişiler için söyleyelim hurda belgesi ve çekme belgesi aynı şeyler değildir. Eğer bir araç hurda belgesi alırsa bir daha hiçbir şekilde trafiğe çıkamaz.

Araç baştan aşağı yenilense bile bu aracın yeniden tescil ettirilip trafiğe çıkarılması mümkün değildir. Kişiler genelde eski olan ama hala çalışmaya devam eden araçlarını daha fazla vergi ödememek için hurda belgesi alarak trafikten düşürmektedir. Bir kere araca hurda belgesi alındıktan sonra araç trafikte görülürse sahibi para cezası ödemek zorunda kalır. Şu an bu para cezasının miktarı 3,698 TL olmuştur. Bundan dolayıdır ki bu tarz bir ceza ödememek için hurda belgeli aracınızla trafiğe çıkmamalısınız.

Eğer hurda belgeli bir aracım var bununla ne yapabilirim diyorsanız öncelikle bu araçların alım satımında bir mahsur yoktur. Parçalarını şasi numarası gibi araca özgü bilgilerin yer aldığı kısımlar hariç satabilirsiniz. Özellikle antika gözüyle bakılan ve değer verilen araçların parçaları oldukça iyi rakamlara gitmektedir. Aynı şekilde antika değeri olan araçları koleksiyonerler de alabilmektedir.

Hurda belgeli araç trafiğe nasıl çıkar

Aracınıza hurda belgesi alabilmek için öncelikle Vergi Dairesinden herhangi bir vergi borcu olmadığına dair yazı çıkarmalısınız. Daha sonra trafik cezası varsa bunları ödeyip kapatmalısınız. Eğer araç üzerinde icra ya da ipotek varsa bunları da kaldırmanız gerekir. Daha şoförler ve otomobilciler odasına başvurmanız gerekir. Burada aracınızı hurdaya çıkarmak istediğinize dair bir dilekçe oluşturmalısınız. Daha sonra bununla birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gidip aracınızı trafikten düşürebilirsiniz. Peki, Hurda belgeli araç trafiğe nasıl çıkar? Dahası Hurdalı araç trafiğe çıkabilir mi? İşte detaylar!

YouTube video

İçerik Tablosu

Hurda Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi

Hurda belgeli bir araç bir daha trafiğe çıkamaz. Fakat çekme belgeli aracın yeniden trafiğe çıkması mümkündür. Bunun için şu aşamaları izleyebilirsiniz;

  • Öncelikle çekme belgesi bulunan araç muayeneye götürülmeli ve arıza, hasar bulunmadığı tespit edilmelidir.
  • Eğer muayene sırasında bir sorun tespit edilirse tamir sonrası yeniden muayeneye sokulmalıdır.
  • Muayene onay formu alındıktan sonra araca zorunlu sigorta yaptırılmalıdır.
  • Daha sonra onay belgesi ve sigorta poliçesiyle notere gidilir.
  • Noterde belgenin kaldırılması ve trafiğe çıkma belgesi için gerekli ücret yatırılır.
  • Son olarak Şoförler Odasına gidilir. Plaka belgesi için müracaat edilir.
  • Şoförler odasında ki işlemler tamamlandıktan sonra artık araç yeniden trafiğe çıkabilir

Görüldüğü üzere hurda belgeli araçların trafiğe çıkması için takip edilmesi gereken bir yasal süreç çıkar. Bu yasal sürecin son derece titiz bir süreci beraberinde getirdiğini ifade edebiliriz. Bu aşmada hurda belgeli araçların trafiğe çıkış sürecinin yönetilmesi için profesyonel bir destek almak her zaman önerilmektedir.

Hurda Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi

Hurda Belgesi Nasıl Kaldırılır

Hurda belgeli araçlar sadece alıp satılabilir artık bu araçların trafikte yeri yoktur. Öncelikle yukarda sıraladığımız aşamalarla aracınızın çekme belgesini kaldırabilirsiniz. Haliyle aracınız trafiğe çıkmaya hazır hale gelir. Bu sırada hangi belgelere ihtiyacınız olduğunu merak ediyorsanız bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çekme belgeli araçlara sigorta yaptırılırken iki aşamalı bir süreç uygulanır. Öncelikle geçici sigorta yapılır. Daha sonra aracın trafiğe çıkması onaylanınca kalıcı zorunlu trafik sigortası yapılır.
  • Araçta donanımsal değişikler varsa bununla ilgili belgeler muayene sırasında istenmektedir. Bunları mutlaka muayeneye götürmelisiniz.
  • Muayenede egzoz ölçüm ile ilgili sonuçta almalısınız.
  • Aracınızı sürekli çekiciyle taşımak istemiyorsanız muayeneye giderken ek 33/A belgesi alabilirsiniz. Bunun için Trafik Tescil Şubesine uğramanız gerekir.
  • Notere giderken muayene işleminden sonra çıkan tescil belgesi yanınızda olmalıdır. Ayrıca kimlik fotokopisi, trafik sigorta poliçenizi de götürmelisiniz.
  • Aracı yeniden trafiğe çıkarmak için gerekli noter ücreti 400 TL dir. Trafik sigortası ise araca göre 700-1300 TL arasında tutacaktır. Muayene ücreti ise 500 TL civarında olacaktır. Plaka bastırma ücreti ise 390 TL olacaktır.  
  • Bu masraflar haricinde artık taşıt vergisi ödeyeceğinizi de hatırlatmak isteriz.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.