Araba sevdalılarına özel!

Oksijen Sensörü Temizleme

0 73

Oksijen sensörü temizleme işlemi titiz bir süreci beraberinde getirmektedir. Motor için önemli bir parça olan oksijen sensörü lamba sensörü ismiyle de bilinmektedir. Aracın tasarruflu olması için yakıt ve hava karışımı dikkatli şekilde optimum oranlarda hazırlanmalıdır. Oksijen sensörü yanma odalarına giden karışımda ne kadar oksijenin yanmadığını sürekli olarak ölçer. Aldığı verileri ECU denilen ana beyne gönderir. Beyinde bu verilere göre yakıt oranını artırır ya da azaltır. Bu sayede araç çok daha az yakıt harcar.

Ayrıca aracın emisyon değerleri de düşürülmüş olur. Fakat bu sensör çevre koşullarından da etkilenmektedir. Egzoz kirleri, yakıt artıkları gibi pek çok unsur sensörün üzerinde birikiyor. Bunun sonunda da sensör artır gerektiği gibi ölçümleme yapamıyor. Böyle bir durumda ECU sistemi doğru şekilde karar veremeyeceğinden aracın yakıt tüketimi yükselmeye başlıyor. Ayrıca araçta tekleme ve stop etme gibi durumlarda olabiliyor. Sorunun motorda dengesizlik yaratması halinde motor ikaz lambası sarı şekilde yanmaya başlıyor.

Oksijen sensörü temizleme

Sürünün bu ikaz işaretini gördüğü anda servise gitmesi gerekiyor. Çünkü sensör arızası görmezden gelindikçe daha büyük sorunlar yaşanabilir. Servislerde genelde bu sensörün kirlendiği görüldüğünde temizleme işlemi yerine değişim yapılıyor. Çünkü sensörler hassas parçalar. Bir kere sorun çıkardığında artık eskisi gibi efektif çalışmayabiliyor. Ayrıca bu sensörü takmakta çıkarmakta ustaları zorluyor. Bu nedenle çoğu usta kirlenmiş olan sensörün değiştirilmesini öneriyor. Oksijen sensörü temizleme işlemi hemen her markada yapılabilmektedir.

Oksijen sensörü temizleme nasıl yapılır

Opel Oksijen Sensörü Temizleme

Oksijen sensörünün bulunduğu kısım genellikle aynı yerdedir. Bu nedenle her araçta aynı şekilde temizliği yapılmaktadır. Temizlik işlemi marka ya da modele göre değişiklik göstermemektedir. Temizlik işleminin en yorucu kısmı sensörü yerinden çıkarmaktadır. Çoğu sürücü temizlik işlemini kendisi yapmak istemektedir. Ama sensörü çıkarmaya çalışırken kablolara zarar vermektedir. Bunun sonucunda işlem daha fazla uzamakta ve tamir masrafı da artmaktadır. Bu nedenle temizlik işlemi için servislere gitmek doğru olacaktır. Oksijen sensörü temizleme işlemi için mutlaka profesyonellerden destek almak gerekir.

YouTube video
Oksijen Sensörü Temizleme

Sensörün yerinden çıkarılması için genelde ısıl işlem uygulamak gereklidir. Çünkü bu sensör egzoz üzerinde bulunmaktadır. Bu kısım çok yüksek sıcaklıklara maruz kaldığı için sensör egzoza tamamen kaynamaktadır. Egzozla adeta bütünleşen sensörü ne yazık ki vidalarından çıkarmak mümkün olmamaktadır. Isıl işlem ile yerinden kurtarılan sensörün temizliği içinse farklı yöntemler denenebilir. Yöntemi sensörün ne kadar kirli olduğuna göre belirlemek gereklidir.

Opel Oksijen Sensörü Temizleme

Sensör temizliği için balta spreyi önerilmektedir. Basınçlı bir şekilde püsküren temizlik solüsyonu sensör üzerinde ki farklı kir katmanlarını kolayca sıyıracaktır. Ama sensörün üzeri kurum ya da is kaplanmışsa bu durumda sprey yetersiz kalacaktır. Bu pislikleri temizlemek için sensörü benzine daldırıp bir süre bekletmek işe yarayacaktır. Kir katmanları tamamen yok olduktan sonra sensör tekrar yerine takılabilir. Eğer takılacağı konum çok zarar görmüşse bu noktada yeni klipsler kaynatıp onun üzerine sensörü takmak gerekebilir. Oksijen sensörü temizleme konusunda bir hizmet alacaksanız profesyonel bir destek almalısınız.

Opel Oksijen Sensörü Temizleme

Honda Oksijen Sensörü Temizleme

Honda gibi çoğu Japon markası araçlarının dayanıklı olmasını istemekte ve bunun için kaliteli malzemeler kullanmaktadır. Bu markaların üzerinde bulunan sensörler genelde 6 yıldan fazla sorunsuz şekilde kullanılmaktadır. Sürücüler araçlarının bakımını düzenli yaptırdıkları sürece çoğu sensör ömrünün sonuna kadar sorunsuz şekilde hizmet etmektedir. Eğer sensör bozulursa araç birçok farklı şekilde bunu belli eder. Bu belirtilerde bazıları şunlardır;

  • Sürücü bariz bir şekilde daha fazla yakıt harcadığını görür
  • Aracın performansı belirgin şekilde düşer
  • Araç rölantiye alındığında titremeler ve dalgalanmalar görülebilir
  • Aracın çekiş gücü düşmeye başlar

Hava sensörünün bozulması durumunda en doğrusu bu sensörü değiştirmek olacaktır. Çünkü sensöre erişmek ve temizlemek zorlu olacaktır. Sensörün tekrar arıza yapması durumunda tekrar sensöre ulaşılması için zaman harcanması gerekecektir. Özellikle yaşlı Honda marka araçlarda bu sensör arıza yaptığında değiştirmek en doğru çözümdür. Çünkü sensör zaten ömrünün sonuna gelmek üzeridir. İkinci bir işlem yapmaya gerek olmadan sensörü yenilemiş olursunuz.

Honda Oksijen Sensörü Temizleme

Oksijen sensörü arızalarında aracı komple gözden geçirtmek doğru bir seçenek olacaktır. Çünkü bu sensörün arızası doğrudan motoru etkiler. Motor birçok sistemin bir araya gelmesinden oluştuğu için arıza başka parçalara zarar vermiş olabilir. Yapılan kontrolle ufak sorunlar büyümeden giderilmiş olur. Aracın yanma odaları eğer bu süreçte fazla ısıya maruz kalmışsa keçeleri yıpranmış olabilir. Böyle bir duruma kaçak sorunları oluşabilir. Değişim için servislere gidildiğinde bu noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Oksijen sensörü temizleme konusunda merak edilenlere yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.