Araba sevdalılarına özel!

İmmobilizer Nedir, Ne İşe Yarar?

0 5

İmmobilize nedir? Kabaca akıllı otomobil anahtarı olarak tanımlayabileceğimiz immobilizer 44 senesinde Frank P. Marugg tarafından bulunmuştur. Sistemin amacı aracın çalınmasını zorlaştırmaktır. Günümüzde neredeyse bütün otomobil üreticileri standart bir sistem olarak immobilizer kullanmaktadır. Bu sistem aracın yakıt ve ateşleme ünitelerinin aktive olmasını engeller. Böylece aracın temel iki parçasının çalışması engellenmiş olur. Araç başka bir araçla taşınmadığı sürece yerinden kıpırdatılamaz. 

İmmobilizer sistemi 4 parçadan oluşmaktadır.

  • Kontak bileziği denilen kısım anten vazifesi görür.
  • Sistemin beyni olan kısım ECU’dur.
  • Verilerin aktarımını üstlenen kısım transponder’dır.
  • Son olarak kod oluşturma görevini gören kısım immobilizer kutusudur.

Kişi anahtarı kontağa soktuğunda anten kısmı anahtara enerji iletir. Böylece anahtarın içinde ki cip aktif hale gelir. Daha sonra anahtar immobilizer kutusu ile iletişime geçer. Kutu aldığı transponder’den aldığı bilgi ile bir kod oluşturur. Bu kod ECU’ya gönderir. ECU’da kendi bir kod oluşturur. Eğer oluşturduğu kod transponder’den gelen kod ile örtüşürse ateşleme ve yakıt sistemini aktif hale getirir.  

Yapılan işlemler oldukça uzun alacakmış bir süreçmiş gibi gelse de aslında sıraladığımız tüm bu işlemler anahtarın kontağa sokulup çevrilmesinin ardından hızlıca gerçekleştirilmekte ve sürücüler bu süreci hiç hissetmemektedir. Sistem oldukça başarılı şekilde çalışmaktadır. Fakat uzun zamandır kullanılan araçlarda çip arızalanabilmektedir.

Eğer sistemde bir arıza varsa ön konsolda immobilizer ’ın çalıştığını gösterir ışık hızlı hızlı yanıp sönmeye başlar. Bu ışık aynı zamanda bir caydırıcı bir ikaz işaretidir. Hırsızlar bu ışığı gördüğünde araçta immobilizer olduğunu anlar ve genelde bu araçları çalmaktan vazgeçerler. Peki, İmmobilize nedir, ne demektir? İşte detaylar!

İmmobilizer Nedir?

İmmobilizer Ne Demek

Geçmiş dönemlerde araçlar analog bir sisteme sahip olduğundan dolayı kolayca çalınabiliyordu. Elektrik konusunda uzman olmayan hırsızlar bile kontak kablolarıyla oynayarak kolayca aracı çalıştırabiliyordu. Bir dönem caydırıcı olması için araçlara alarmlar takıldı. Fakat hırsızlar alarmı bypass edip yine aracı çalmanın bir yolunu buluyorlardı. Tüm sistemlerin işe yaramaması üzerine araçlara immobilizer denilen sistem kullanılmaya başladı. Bu sistemin araçlara entegre edilmesiyle birlikte araç hırsızlıklarının büyük oranda düştüğünü söylemek mümkün.

Hırsızlar immobilizer sisteminin olduğu araçları da çalabiliyor. Fakat bunu yapabilmesi için uzun süreler uğraşması ve elektronik konusunda yetkin olması gerekiyor. Bu kadar hırsızlığı zorlaştırdığı içinde birçok ülke bu sistemin olmadığı araçları ülkelerine ithal etmiyor. Bu kadar yararlı olan sistemin tek kötü diyebileceğimiz noktası tamiridir. Eğer sistemde bir arıza olursa ne yazık ki aracınızı çalıştırmanız mümkün olmaz. Eğer anahtar çipinde sorun olmuşsa yedek anahtarla çalıştırabilirsiniz. Ama ana sistemde bir arıza varsa bu durumda servise aracınızı çektirmeniz ve günlerce tamir olmasını beklemeniz gerekecektir.

Tamir fiyatları eğer anahtarda bir bozukluk olmuşsa çok yüksek olmayacaktır. Fiyatlar genelde araçların fiyatıyla doğru oranda artmaktadır. Yüksek fiyatlı araçların anahtar fiyatları daha yüksek olabilmektedir. Eğer anahtar değil de ana sistemde bir sorun varsa parçaların değişmesi gerekecektir. Parça değişiminde de bu cihazlar hassas ve önemli olduklarında yüksek bedeller ödemeniz gerekebilir. Peki, İmmobilize nedir, ne işe yaramaktadır. İşte detaylar!

İmmobilizer Ne Demek

İmmobilizer Ne İşe Yarar

İmmobilizer sistemi için hırsız caydırıcı diyebiliriz. Bu sistem araçların izinsiz çalıştırılmasının önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Sistem oldukça dijital ve sorunsuz şekilde çalışan bir yapıdır. Son 20 yıl içinde üretilen hemen her araçta bu sistem yer almaktadır. Bazı firmalar bu sistemi standart olarak sağlarken bazı firmalar ise opsiyonel olarak paketlerinde bu sisteme yer vermektedir. Birçok araç firmasının temel amaçlarından birisi aracı hırsız geçirmez yapmaktır.

Bu nedenle firmalar araçlarının sistemlerinde kilit devrelerine bolca yer vermektedir. Ana kontrol merkezlerine bağlanan bu sistemler aynı anda birden çok devreyi hızlıca kesmeye yaradığından aracı çok daha güvenli hale getirmektedir. İmmobilizer sisteminin daha da geliştirmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu sayede aracın bir şekilde kontağı bir şekilde çalıştırılsa bile aracın yerinden kıpırdamaması amaçlanmaktadır.

YouTube video

 İmmobilizer sisteminin en büyük açıklarından birisi anahtarların kopyalanabilmesidir. Hırsızlar özel cihazlarla anahtarlarla uzaktan iletişim kurmakta ve anahtarın içinde ki koda erişebilmektedir. İşte birçok firma anahtarlarında kopyalanamaz olabilmesi için değişken kodlara sahip bir sistem oluşturmayı denemektedirler. Eğer bir şekilde anahtarların kopyalanması da imkânsız hale getirilirse belki de gelecekte araçların çalınması ihtimali tamamen ortadan kalkabilir. Böylece İmmobilize nedir? Sorusuna detaylı bir şekilde yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.