Araba sevdalılarına özel!

Motor Üflemesi Nasıl Kesilir?

0 1.605

Motor üflemesi nasıl kesilir? Motor üflemesi denilen durum ilk kez kendini gösterdiğinde sürücüler üstünde durmayabilir. Çünkü ilk dönemlerde aracı o kadar da etkilemeyebilir. Fakat bu önemsenmesi ve hızla tamir ettirilmesi gereken bir durumdur. Eğer zamanında tamir edilmezse motorun bozulmasına ve yüksek tamir masraflarına sebep olabilir.

Motorunuzda üflemenin ortaya çıkması segmanlar ve silindirlerden kaynaklanan bir durumdur. Segmanlar silindirlerin içinde yaşanan patlamanın kontrolünü sağlamaktadır. Patlama sırasında oluşan basıncın sisteme zarar vermesini engeller. Peki, pratik bir şekilde Motor üflemesi nasıl kesilir? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntıların tamamı!

Eğer segman ve silindir aracında boşluk olursa buradan basınç dışarı kaçmaya başlar. Haliyle üfleme denilen sorun ortaya çıkar. Motorda oluşan üflemenin şiddeti arttıkça motorun performansı da zamanla düşecektir. Eğer müdahale edilmezse bir süre sonra üfleme motorun yağ yakmasına sebep olur. Bu durumun yaşanmaması için aracın bakımları aksatılmamalıdır. Ayrıca zaman zaman aracın iç aksamları da kontrol edilmelidir. Özellikle belirli bir yaşı geçmiş araçlarda bu durum görülebildiğinden eski araçları süren sürücüler daha dikkatli olmalıdır.

Motor üflemesi nasıl kesilir

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır

Aracında üfleme olup olmadığını merak eden sürücüler aşağıda ki yolları deneyebilirler.

  • Yağ kapağını açın
  • Yağ çubuğunu çekin
  • Havalandırma hortumunu çıkarın

Yağ kapağını açma yöntemi üstten eksantrikli araçlarda işe yaramamaktadır. Fakat diğer araçlarda bu kapağı açtığınızda yağın taştığını açıkça görülür. Yağ çubuğu çekme yönteminde ise öncelikle aracın çalıştırılması gerekmektedir. Çubuk çıkarıldığında taşma oluyorsa bu durumda üflemenin belirtisidir. Son model araçlarda yağ çubuğu olmayabilmektedir. Bu araçlarda da hava hortumunu çıkarmak durumu anlamak için yeterli olacaktır.

Üfleme durumuna bakmak için aracın motoru en az 90 dereceye kadar ısıtılmalıdır. Soğuk motorlarda taşma gibi durumlar gözlenmez. Üfleme yapan motor demek yorulmuş motor demektir. Bazen yeni araçlarda da görülebilmektedir. Bu da aracın motorunun kronik bir sorunu olduğu anlamına gelir. Genelde bu araçlar bayiler tarafından ücretsiz tamir edilmekte ya da değiştirilmektedir. Üfleyen araçlar kullanılmaya devam edilebilir. Acil bir durum değildir. Fakat en kısa sürede tamir edilmesi gereklidir. Yoksa araca zarar verecektir.

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır

Motor Üflemesi Nasıl Giderilir

Motor üflemesi nasıl kesilir? Kişilerin motor üflemesine karşı yapabileceği bir şey yoktur. Aracın servise gitmesi şarttır. Hafif arızalarda hava kaçıran segmanları değiştirmek yeterli olacaktır. Eğer gerekliyse pistonlar ve gömleklerde değiştirilebilir. Genelde deneyimli araç sahipleri motor yağ yakmaya başlayana kadar beklenmesini gerektiğini söylemektedir. Çünkü piston değişimi gibi çabaların çözüm olmayacağını söylemektedir. Bir süre sonra sorun tekrar edebileceğinden motor yağ yakana kadar bekleyip daha sonra motoru rektifiye ettirmenin daha doğru olacağını dile getiriyorlar.

Fakat bazı sürücüler ise bu kadar beklemenin yanlış olacağını söylüyorlar. Çünkü aracı rektifiye ettirmek modele ve markaya göre binlerce lira tutabilmektedir. Sürücüler üfleme sorunu hakkında kesin bir kesin bir çözüm söyleyemediklerinden dolayı en iyi çözüm marka ve model konusunda bir ustadan yardım almak olacaktır. Sorunun sürekli tekrar etmesi bir süre sonra motoru bitirecek ve araçta performansta düşüş olmaya başlayacaktır. Düşen performansın yeniden artırılması için motorun değiştirilmesi bile gerekebilir.

Motor Üflemesi Nasıl Giderilir

Motor Üflemesi Nasıl Kesilir Pratik Yöntem

Motorda görülen üflemenin önlenmesi için pratik bir yöntem ne yazık ki bulunmamaktadır. Durumun ciddiyetine göre oldukça uzun bir tamir süreci gerekebilir. Ama aracınızın motorunda üfleme olmasın istiyorsanız öncelikle aracınızı dikkatli kullanmanızı tavsiye ederiz. Aracınızın motoru sıcakken mutlaka yağ filtresini çıkarıp düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Böylece durum ağırlaşmadan anlayabilirsiniz. Aracınızı çok zorlamamalı ve yüksek devirlerde kullanmamalısınız. Bu gibi durumlar segmanlara zarar verebilir. Zamanla bozulan segmanlar kaçak yapmaya başlar.

YouTube video

Ayrıca aracın ısınma sürecine de dikkat etmek bu durumun önüne geçmek için elzemdir. Aracınızı ısıtmadan hareket etmemelisiniz. Her aracın motorunun ısınma süresi birbirinden farklı olmaktadır. Bu nedenle aracınızın kullanma kılavuzundan bu sürelere bakıp ısınma sürelerini es geçmemenizi öneririz. Özellikle aracınızı yaşlanmaya başladıysa motor bakımlarına özen göstermelisiniz. Kullandığınız yağın markasına dikkat etmelisiniz. Bazı yağlar koruyucu kimyasallar içermektedir. Bu yağları kullanırsanız motor parçalarınızın yıpranması çok daha aza inecektir. Böylece Motor üflemesi nasıl kesilir? Sorusuna yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.