Araba sevdalılarına özel!

Check Engine Ne Demek

0 11

Check Engine ne demek? Günümüz araçlarında motor sistemleri bilgisayar otomasyonuna bağlı olduğu için motor kaynaklı arızalar ekran paneline yansır. Peki, son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan Check Engine ne demek? İşte detaylar!

Günümüz araçlarında bulunan uyarı sistemlerimden biri olan check engine motoru kontrol et anlamına gelmektedir. Araçların gösterge panellerinde bulunan bu uyarı sistemi yandığında olası bir motor arıza durumunu bize haber vermektedir.

Motor arıza lambası motor kontrol ünitelerine kodlanmış fabrika verilerinden farklı veriler sensörler tarafından okunduğu zaman otomatik olarak yanar. Araçların gösterge panellerinde bulunan bu uyarı sistemi iki aşamalı olarak bize hata bildirimi sunmaktadır;

Sarı renkte yanan ikaz arızanın çok önemli olmadığını ama bir teknik serviste arızanın sebebini gözden geçirilmesi gerektiğini anlatır. Kırmızı renkte yanan ikaz ise arızanın önem durumunu gösterir ve aracın acilen teknik servise gösterilmesi gerektiği durumunu belirtir.

Aracın ekran göstergesinde yanıp sönen check engine motor kontrol lambası yanıp sönmeye devam ettikçe sorun davam ediyor anlamını çıkarabiliriz. Motor kontrol lambası kırmızı yanan araçlarda ileri dönemlerde geri dönülemez sorunlarla karşılaşmak istemiyorsak bir an evvel sorunu çözmemiz gerekmektedir.

Check Engine Ne Demek

Check Engine Uyarısı Varsa Neye Bakılmalı

Aracın beyin bölümüne bağlı kontrolü ile gerçekleşen bir aksamda arıza olması durumunda check engine uyarısı verebilir. Bu tarz olası durumlarda ilk akla gelen bozulmaları şöyle sıralayabiliriz. Motor kontrol lambası uyarısı varsa fabrika kodlarından farklı bir değer sapması olduğu için aracınızı teknik serviste aracınızı bilgisayara bağlayarak sorun tespiti yapılabilir.

Aracınızın motor kontrol lambası yanıp sönüyorsa arıza o an için ortaya çıktığı anlamına gelir. Aracınızın motor kontrol lambası kırmızı yanıyorsa aracınız bu fabrika değerlerinden sapan durumu fark etmiş ve araç beynine kaydettiği anlamına gelmektedir. Motor arıza lambasının genel olarak yanma sebebi ateşleme ve yakıt sistemi arızasından kaynaklanmaktadır.

YouTube video

Araçlarımızda emme manifoldunda ve egzoz manifoldundan ikişer adet sensör bulunmaktadır. Bu sensörler motora giren hava yakıtı karışımını ve yanma sonucu çıkan yanma gazının karışımını analiz eder. Bu sensör değerleri yakıtın hangi oranda yanıp yanmadığını analiz ederek fabrikada kodlanan değerler ile kıyaslar.

Sensörler tarafından tespit edilen değerler fabrika değerlerine göre farklılık gösteriyor ise motor arıza lambamız yanacaktır. Aracın beyin bölümüne bağlı kontrolü ile gerçekleşen bir aksamda arıza olması durumunda check engine uyarısı verebilir. Check engine uyarısı veren arızaları şöyle sıralayabiliriz.

  • Bujiler gereğinden fazla ısınmış olabiliri
  • Buji kablolarında bozulma meydana gelmiş olabilir
  • Bobin arızaları
  • Hava akış sensörü bozulmuş olabilir.
  • Oksijen sensör arızası
  • Rölanti sensörü arızası
  • Gaz kelebeğinde var olan bir arıza
  • Kalibrasyon arızası
  • Enjektör arızaları
  • Valf arızaları
  • Pompa arızaları
  • Lpg regülatör arızaları
Check Engine Uyarısı Varsa Neye Bakılmalı

Check Engine Uyarısına Karşı Yapılacaklar Nelerdir?

Aracımızı check engine uyarısına rağmen kullanmaya devam edersek ne olur.

  • Ateşleme sistemi ile ilgili bir arıza varsa aracımızdaki egzoz bölümünde bulunan katalitik konvertörün arızalanmasına yol açar.
  • Aracınızda performans düşüklüğü olacaktır.
  • Aracınız çekiş gücünde azalma olacaktır.
  • Aracınız rölantide stop etmeye başlayacaktır.
  • Aracınız tekleme ile çalışmaya başlayacaktır.
  • Aracınızda bobin arızası varda aracınız geç çalışacaktır.
  • Aracınızda oksijen sensör arızası varsa performans düşüklüğüne sebep olacaktır.

Aracınızda check engine uyarısına karşı yapılacaklar arasında ilk önce check engine arızasına neden olan sebebi bulmamız gerekmektedir. Bu durumu bizim kendimizin bulması zordur çünkü bu arızaya sebep olan yukarıda saydığımız birçok sebep vardır. Bu sebeplerden herhangi birisi sebep oluyor olabilir. Doğru ve güvenilir olan yol kendi kendimize çözüm bulmak yerine yetkili bir teknik servisten destek almaktır. Araçlarda ki hiçbir arıza kalıcı değildir. Sadece yapmamız gereken arızaya neden olan unsurun iyi analiz edilmesidir.

Check Engine Uyarısına Karşı Yapılacaklar Nelerdir?

Teknik serviste aracımız beyin cihazına bağlandığında bir kod verecektir. Bu kod örneğin B103 olacak olursa ikinci silindirde zengin karışım ya da fakir karışım bunun anlamını şöyle açıklayabiliriz. İkinci silindirde hava yakıt karışımında dengesizlik olduğu anlamına gelecektir. Buna uygun teknik servis sorunu çözecektir. Doğru tespit ve arızanın teknik ekipler yardımıyla giderilmesi ile check engine uyarısı ortadan kalkacaktır. Böylece Check Engine ne demek sorusuna detaylıca yanıt verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.