Araba sevdalılarına özel!

Buji Kablosu Arızası Nasıl Anlaşılır?

0 149

Buji kablosu arızası nasıl anlaşılır? Kızdırma bujisi arızası özellikle soğuk havalarda ve sabahları çok can sıkıcı olabilir. Acil bir işiniz var veya yetişmek zorunda olduğunuz bir yer var marşa basıyorsunuz ancak araç çalışmıyor. Bu genelde can sıkıcı bir durumdur. Buji kablosu arızasından bahsetmeden önce buji nedir bu sistem nasıl çalışır öncelikle ondan bahsedelim.

Ateşleme bobini aküden aldığı ufak voltajı yükselten bir parçadır. Yaklaşık olarak 12V gibi bir gücü 25.000 volta dönüştürür. Bu oldukça yüksek bir değerdir ve kayıpsız bir şekilde bujilere taşınmalıdır. Bu görevi yerine getiren kablolara ise buji kabloları denir. Oldukça kalın ve dayanıklı bir malzemeden olması son derece önemlidir. Bujilere gelen bu yüksek voltaj ile yakıt ateşlenmesi sağlanır ve ardından aracınız harekete geçmek üzere çalışır duruma geçer. Peki, Buji kablosu arızası nasıl anlaşılır? İşte detaylar!

Buji kablosu arızası nasıl anlaşılır?

Buji ve Buji Kablosu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buji kablolarının bir anda zarar görmesi çok nadirdir. Öncesinden size haber verecek sinyaller çakacaktır. Arabadan biraz olsun anlıyorsanız anormal bir durum olduğunu anlama ihtimaliniz yüksektir. Bu aşamada birtakım belirtilere dikkat etmek gerekmektedir. Aracınızın her zamanki çalışma sesini biliyorsunuzdur.

Buji arızası öncesinde araçta titreme olabilir ve motor normalden daha sarsıntılı bir halde çalışabilir. Özellikle soğuk havalarda ilk marşta çalışmıyor, zor çalışıyor olabilir. Özellikle uzun soluklu rampalarda veya yüksek devirlerde iken aracınız gaz yemiyor ve çekişi düşüyor olabilir.

Daha da ileri seviyede ise yani birden fazla kablo deforme olduysa araç rölantide çalışırken devrini ayarlayamayabilir ve stop edebilir. Bu tür belirtiler varsa çok yüksek bir ihtimal ile buji kablolarınız yıpranmıştır. Araçtan biraz daha iyi anlayanlar kaputu kaldırıp kabloları kontrol edebilir. Bujilere gelen kablolarda oksit varsa, deforme olduysa, dışında soyulmalar var ise sorun kesinlikle buji kablolarından kaynaklanmaktadır.

YouTube video
Buji Arızası Belirtileri Nedir

Buji Arızası Belirtileri Nedir

Bujilerin çalışma prensibi en basit şekilde şu şekilde açıklanabilir; ısı enerjisini hareket enerjisine dönüştürür. Yani aracın çalışmasını sağlar. Peki; bujilerde herhangi bir sorun olduğu takdirde ne yapmalısınız? Bu durumu ustaya gitmeden önce kendinizin anlaması mümkün mü? Tabii ki bunun cevabı evet. Araçlar normal zamanlarda marşa bastığınızda kısa süre içinde çalışır fakat kızdırma bujilerinde sorun olan araçlarda durum böyle değildir. Bujilerin arızalı olduğunu gösteren en büyük olay aracın geç çalışmasıdır.

Hatta daha ileriki seviyelerde hiç çalıştıramamanız bile muhtemeldir. Bujiler ateşleme sistemi için yakıt kullandığından dolayı araç eskiye oranla daha fazla yakıt yakmaya başlar. Seyir halinde iken gaz yememe veya motorun teklemesi gibi durumlar da yaşamanız olasıdır. Aracın çekişinde de belirgin bir seviyede düşüş olur. Bujiler ve buji kablolarının belirtileri nerdeyse aynı sayılabilir. Bu yüzden ilk olarak kabloları kontrol ettirmenizi öneririz. Kablolarda olan deformeyi tespit etmek daha kolaydır. Eğer kablolarda sorun görünmüyor ise çok yüksek bir ihtimal ile sorun bujilerdedir.

Buji ve Buji Kablosu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buji Kablosu Arızası Belirtileri Nelerdir

Buji kabloları ve buji arızalarının belirtilerinden yukarıda da bahsettik. Genel olarak bu ikisinin belirtileri aynıdır denebilir. Özellikle soğuk havalarda kızdırma bujisi arızalı olanlar ilk marşta eziyet çekerler. Kızdırma bujisi veya kablolarda olan herhangi bir arızayı tespit ettikten sonra nasıl çözebilirsiniz şimdi de bunlardan kısaca bahsedelim sizlere.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki buji değişiminin net bir süresi yoktur çünkü bu birçok faktöre bağlıdır. Araç yapısı, sürücünün aracı ne kadar bilinçli kullandığı gibi etkenler süreyi doğrudan etkiler. Bazıları bozulana kadar kullanırken bazıları ise belli kilometrelerde yenilemeyi tercih eder.

Buji Kablosu Arızası Belirtileri Nelerdir

İlk olarak sanayide bir ustaya gitmenizi öneririz çünkü her işte olduğu gibi işi bilen birinin yapması daha uygun olacaktır. Motor kapağı yerinden çıkarılarak motor sistemi çıplak gözle görülür hale getirilir. Ardından buji kabloları ve bobinler de yerinden çıkarılarak bujilere ulaşılır tabii bazı araçlarda ulaşım daha kolay olabilir bu araçtan araca değişebilir. Bu esnada kablolar da kontrol edilir. Bujiler sıra ile yerinden çıkarılıp elektrik enerjisi verilerek patlak olup olmadığı kontrol edilir.

Sonrasında araca uygun buji takımı alınır ve sırayla yerine takılır. Ardından sökülen parçalar yerine tekrar takılır ve buji değişim işleminin sonuna gelinir. Artık aracınızda tekleme, geç çalışma, gaz yememe, fazla yakıt tüketimi gibi sorunlar kalmayacaktır. Sizlerin aracında da yukarıda belirtilen sorunlar varsa çok yüksek bir ihtimal ile buji sisteminizde bir arıza vardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.