Araba sevdalılarına özel!

Egr Arızası Nedir, Nasıl Anlaşılır?

0 5

Egr arızası nedir? Egr valfi hemen her araçta bulunmaktadır. Aracın önemli parçalarından birisidir. Fakat zamanla arızalanır. Genelde periyodik bakımları geciktirilmiş araçlarda bulunan Egr valfi kısa sürede arıza vermektedir. Çünkü bu valf dış çevre koşullarından oldukça etkilenmektedir. Kirlenmeden dolayı tıkanmakta ve arızalanmaktadır. Genelde bu parçanın içine toz ve toprak parçaları dolmaya başlar. Daha sonra bu kirler parçanın içine yapışarak tıkamaya başlar. Sürücüler bu valfin arızalandığını çok hızlı bir şekilde anlarlar.

 Çünkü araçta performans düşmeye başlar. Tıkanmaya bağlı olarak performans yüzde 50’ye kadar düşebilir. Ayrıca aracın egzozundan siyah dumanlar çıkmaya başlar. Bazı durumlarda bu dumana kükürt kokusu benzeri kötü bir kokuda eşlik eder. Bir süre sonra aracın rölantisinde de sorunlar görülebilir. Sürücülerin en büyük kaygılarından birisi bu arıza yaşandığında aracın onları yarı yolda bırakma ihtimalidir. Sürücülere bu arızanın o kadar büyük sorunlara yol açmayacağını söyleyebiliriz.

YouTube video
Egr Arızası Nedir

Birçok sürücü özellikle performans düşüşünden sonra bir sorun olduğunu anlayıp araçlarını servise götürmektedir. Aracı son raddeye kadar zorlayan ve yolda kalan sürücüler nadir olarak görülmektedir. Parçanın arızalanması motorun zarar görmesine sebep olmaz. Yalnız valf araçtan sökülürken eğer usta deneyimli değilse motora zarar verebilir. Bu nedenle sürücülerin Egr değişimi için gittiği servise dikkat etmeleri gereklidir. Ayrıca parça ithal olarak geldiğinden pahalıdır. Bu nedenle yüksek bedeller ödemek istemeyen sürücülere bakımlarını ihmal etmemelerini tavsiye ederiz.  Egr arızası söz konusu olduğuz zaman valf arızası sıklıkla karşımıza çıkar.

Egr Arızası Nedir

Egr Valfi Arızası

Motor ve egzoz arasında bulunan bu parça kirli gazları emer. Böylece aracın çevreye olan olumsuz etkisinin azalmasını sağlar. Bu parça dizel araçlarda da benzinli araçlarda da bulunmaktadır. Servislerde bu parçanın temizliği yapılabilmektedir. Fakat konusunda uzman kişilerin bu işlemi yaptığından emin olunmalıdır. Parçanın temizliği basittir ama sökülmesi basit bir işlem değildir. Ancak özel aparatlar kullanılarak yapılabilir. Çıkarma işlemi bittikten sonra öncelikle parçanın iç kısmının kaba pisliği alınır.

Bunun için bir fırça yeterli olmaktadır. İçinde pisliklerden kurtulduktan sonra sıra detaylı temizliğe gelir. Parça özel temizlik solüsyonunun içine konur ve bir süre bekletilir. Bu sayede parça içine yapışmış olan bütün kirlerden arınmış olur. Bu işlemin ardından parçanın tamamen temizlendiğinden emin olunur. Daha sonra parça yerine takılır. Bazı sürücüler bu parça ile uğraşmak istememektedir. Bu nedenle de parçayı komple araçlarından çıkarabilmektedir.

Fakat yapılan bu işlem uzmanlarca oldukça yanlış bulunmaktadır. Çünkü yapılan bu işlem yakıtın daha fazla tüketilmesine sebep olur. Yakıt verimliliği tamamen ortadan kalkar. Ayrıca aracın performansında ve çekiş gücünde bariz azalmalar yaşanır. Ayrıca araçta titremeler başlayabilir. Parçanın çıkarılmasının araca olan etkilerinin yanında birde çevreye olan etkileri bulunmaktadır. Sürücü aracının daha çok siyah duman attığını görecektir. Bu aracın çevreye olan zararının arttığını gösterir. Peki, Egr arızası nasıl anlaşılır? İşte bu ve benzeri sorulara dair merak edilen ayrıntılar!

Egr Valfi Arızası

Egr Arızası Nasıl Anlaşılır

Egr valfi arızalandığında aşağıda ki belirtiler görülebilir;

  • Araçta sarsıntılar baş gösterir.
  • Çok ilerleyen durumlarda araç çalışmakta zorlanabilir.
  • Valf kirlenip tıkandıkça aracın kullandığı yakıt artmaya başlar.
  • Motordan farklı sesler gelmeye başlayabilir.
  • Sorunun ilerlediği durumlarda motor arıza ışığı yanabilir.
  • Çekiş gücü ve performans bariz bir şekilde düşer.
  • Teklemeler görülebilir.
  • Araç hızlanırken problemler yaşanabilir.
  • Araç siyah duman atabilir. 

Valf tıkanmaya başladıktan sonra duruma bağlı olarak valfte sıkışma yaşanabilir. Bu senaryolar her zaman olacak diye bir kaide yoktur. Fakat ustaların valfi temizlerken sıkışıp sıkışmadığına da bakması gereklidir. Bu durumda iki farklı senaryo ortaya çıkar. İlk senaryoda valf kapalı şekilde sıkışır. Bu durumda aracın motoru rölanti durumunda sesler çıkarmaya başlar. Bu durumda motor aşırı ısınabilir. Ayrıca motor yağı bozulmaya başlayabilir. Bu durum yaşanacak en kötü senaryolardan birisidir.

Egr Arızası Nasıl Anlaşılır

Motorun pek çok noktasında hasar oluşmasına sebep olabilir. Bu senaryoda valf kapalı kaldığından dolayı emme manifoltuna gaz gitmemeye başlar. Haliyle bütün sistem adeta tıkanmış olur.  Valfin açık bir durumda sıkışması ise nispeten daha iyi bir senaryodur. Motorun genelini kapsamasa da pistonlarda arızaya sebep olabilir. Açık halde kalmış olan valf uzun süre tespit edilemezse pistonlarda delinme ve kaçaklar meydana gelebilir. Bu nedenle valflerin doğru çalışıp çalışmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir. Yazımızda Egr arızası konusuna değinerek, işe yarar bilgileri sizlerle paylaştık!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.