Araba sevdalılarına özel!

KTT Çarpma Nedir?

0 3

KTT çarpma nedir? İkinci el araç piyasasından alım yaparken araçla ilgili raporları iyi araştırmak ve dikkatli bir şekilde incelemek oldukça önemlidir. Aracı bir ekspertiz servisine götürmenin yanında geçmiş dönemlerden kalma KTT ve ERP raporlarının olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Bu sayede geçmiş dönemde karıştığı raporlar üzerinden aracı değerlendirebilir ve ilerde size ne gibi sorunlar çıkarabileceğini hesap edebilirsiniz. Bu tutanak sayesinde bürokratik işlemler oldukça azalmıştır. Şoförler hızlıca bu formu doldurarak yollarına devam edebilirler.

Son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan KTT çarpma nedir? KTT kaza tespit tutanağının kısaltılmış ismidir. Genelde ufak tefek hasarların olduğu kazalarda bu tutanak yardımıyla tespit yapılır. Araç alacağınız zaman kısa mesaj yoluyla yada internet üzerinden bu tutanakları sorgulatmanız mümkündür.  Online sorgulama yapmak için öncelikle e-devlet sayfasına girmeniz lazımdır. Ardından arama kısmına trafik poliçe ve hasar bilgileri yazmalısınız. 

KTT çarpma nedir

Bireysel sorgulama için gerçek kişi yazmanız gerekir. Şirket üzerine olan araçları sorgulamak içinse tüzel kişi seçtikten sonra sizden plaka numarası isteyen bir sayda karşınıza çıkacak. Sorgulamak istediğiniz plakayı kutucuğa yazdıktan sonra sorgula seçeneğine basarsanız KTT bilgileri varsa erişebilir ve detaylarına bakabilirsiniz. 

Kısa mesajla sorgulama yapmak içinse KTT yazdıktan sonra bir boşluk bırakıp plaka numarasını yazıp ardından 5664 numarasına göndermeniz gereklidir. Ama belirtmemiz gerekir ki buradan elde edeceğiniz bilgiler resmî kurumlar tarafından tutulmuş kayıtlar değildir. Sadece şoförlerin kendi aralarında tuttuğu tutanaklardır. Resmî kurumlar tarafından yazılmış tutanakları incelemek içinse sigorta şirketlerinden bilgi almak gereklidir.

İçerik Tablosu

Ktt Çarpma Hasar Kaydı Ne Demek

KTT tutulduğu durumlarda;

  • En az iki araç kazaya karışmıştır
  • Araçlar kazadan sonra sorunsuz şekilde hareket edebilir durumdadır
  • Sadece kozmetik hasar oluşmuştur
  • İki kişinin de rızasının olması gerekmektedir
  • Sadece maddi hasar bulunması gerekir
  • Yaralanmalı kazalarda ne olursa olsun polis çağrılmalıdır
  • Sürücülerin alkol yada uyuşturucu madde etkisi altında olmaması gerekir
  • Her iki tarafında ehliyetinin bulunması gerekir

1 Nisan 2008 yılından itibaren yürürlüğü girmiş olan bu yöntem kişilerin işlerini oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu işlem yürürlüğe girmeden önce kazaya karışan taraflar uzun süreler boyunca trafik polisinin gelmesini beklerdi. Bu süre zarfında trafikte bir sıkışma olur insanlar mağduriyet yaşardı. Bu yöntemin gelmesiyle beraber artık herkes aracında basit bir form bulunduruyor.

Form üzerinde 11 ayrı bölüm bulunuyor. İki taraf tutanak tutma konusunda anlaşırsa kişisel bilgilerini ve araç bilgilerini sırayla bu alanlara yazıyorlar. Ayrıca tarafların olay yerini bozmadan kazanın resimlerini çekmesi gerekiyor. Bu resimlerde daha sonra tutanağa işleniyor. Daha sonra kişiler isterlerse internet üzerinden bu tutanakları görebiliyor ve inceleyebiliyorlar.

Ktt Çarpma Hasar Kaydı Ne Demek

Tutanak doldurulduktan sonra sürücüler bu raporu kendi trafik sigortası acentelerine iletiyorlar. Sigorta acenteleri de raporları Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezine gönderiyorlar. Kurum kişilerin verdikleri bilgilere göre olayı değerlendirip hangi tarafın ne kadar kusurlu olduğunu tespit ediyor. Belirlenen sonuç kısa mesajla taraflara bildiriliyor. Eğer iki tarafta kusurlarını kabul ederse gerekli ödemeler yapılıyor ve işlem tamamlanmış oluyor. Ama taraflar anlaşamazsa dosya Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonuna iletiliyor. 

Ktt Çarpma Ne Demek

Kaza tutanağının doldurulmasına sol üst köşede yer alan kaza tarihi ve saatinin işlenmesiyle başlanıyor. Daha sonra kaza mahalinin bilgileri tutanağa yazılıyor. Burada il, ilçe, semt, cadde, sokak gibi bilgileri açık bir şekilde yazmak oldukça önemlidir. Eğer kazanın olduğuna şahitlik eden gördü tanıkları varsa bu kişilerin bilgileri de tutanağa işleniyor. Ardından sıra sürücülerinin bilgilerini yazmaya geliyor. A sütununa bir sürücünün B sütununa ise diğer sürücünün bilgileri giriliyor.

Her iki taraf kendi araçlarının modelini, markasını, kullanım çeşidini, plakasını tutanağa yazıyor. Kendi sigorta acentelerinin bilgilerini de ekliyorlar. Sıra araç krokileri üzerine kaza sonrası hasar alan kısımları işaretlemeye geliyor. Daha sonra taraflar standart kural tanımları arasından kaza olmasına sebep olanları işaretliyorlar. Kaza sırasında taraflar araçlarının hangi hızda hareket ettiğini de yazıyorlar.

Ktt Çarpma Ne Demek

Sıra taslak çizimine geliyor. Burada olay yerini kabaca resmetmek gerekiyor. Basit kutular yaparak araçlar temsil ediliyor. Daha sonra oklarla araçların hareketleri gösterilip olay betimleniyor. Son olarak sürücüler kendilerine ayrılan kısımlara olayla ilgili görüşlerini yazıyorlar. Ardından bilgilerinin doğruluklarını ettiklerini belirtip tutanağa imza atıyorlar. Bu işlem basamaklarından sonra tutanak tamamlanmış oluyor.

Kişiler yaptıkları bu işlem ile ilgili makamların bilgilenmesini sağlıyorlar. Yaklaşık 3 iş günü içinde olaylar değerlendiriliyor ve taraflara bilgi veriliyor. Haksız olan tarafın sigorta acentesi ödemelerin çoğunu karşılıyor. Kişiler servise gidip araçlarının tamirini yaptırıyorlar. Böylece KTT çarpma nedir? Sorusuna kapsamlı bir şekilde yanıt verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.