Araba sevdalılarına özel!

Fren Balatası Biterse Ne Olur?

0 2

Fren balatası biterse ne olur? Araç fren sistemi birçok parçanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu parçalardan birisi de fren balatasıdır. Aracın durabilmesi için kampanaya sürtünür. Bu sürtünme aşamasında kinetik enerji termal enerjiye dönüştürülerek harcanmış olur. Şoförün fren pedalına basması ile birlikte sürtünme işlemi başlar.

Sürücünün pedala basma şiddetine göre sürtünmenin şiddeti ayarlanmış olur. Bu sayede araç yavaşlatılabileceği gibi tamamen de durabilir. Parça genelde kompozit malzemeden yapılmaktadır. Bu sayede çok daha dayanıklı olur ve etkin bir şekilde çalışabilir. Peki, Fren balatası biterse ne olur? İşte bu soru hakkında merak edilen detayların tamamı!

Fren balatası biterse ne olur

Fren Balatasının Ömrü Kaç KM?

Fren balatalarının bağlandığı nokta ise fren kaliperidir. Buradan ortaya çıkan sıcaklığı diğer parçalara aktararak bölüştürür. Sürtünme işleminde haliyle gürültü ortaya çıkacaktır. Bu seslerin kabine sirayet etmemesi için sesi sönümleyecek parçalarla fren balatasının çevresi sarılmıştır. Fren balataları sürtünme sebebiyle bir süre sonra aşınır ve yıpranır. Bu durumda balata eskisi kadar etkin bir şekilde frenleme görevini yerine getiremez. Balatanın ömrü birkaç unsura göre değişiklik göstermektedir. Bunlar;

  • Balatayı imal eden marka
  • Balatanın yapıldığı malzeme
  • Şoförün freni kullanma şekli

Bu unsurlara bağlı olarak balata 20.000 kilometre ile 40.000 kilometre arasında tükenecektir.  Genelde yumuşak bir malzemeden yapılmış olan balata çok daha yumuşak fren yapmaya imkân verecektir. Ama yumuşak malzemelerin ömrü hızlı şekilde tükenmektedir. Özellikle sürücü freni sert bir şekilde kullanıyorsa ve sürekli freni kullanıyorsa yumuşak malzeme uzun süre dayanmayacaktır. Sert malzemeden yapılmış olan diskler bu noktada dayanıklı olmalarıyla ön plana çıkmaktadır.

YouTube video
Fren Balatası Biterse Ne Olur?

Ama sert malzeme çok fazla gürültü yapabilmektedir. Bu nedenle şoförler daha önce sert malzemeden fren balataları kullanmamışlarsa seslere alışmaları zaman alabilir. Ses konusu fren balataları için oldukça önemlidir. Çünkü balataların bittiğini belli eden unsurlardan birisi fren yapıldığında ortaya çıkan seslerdir. Sürücüler balatalardan gelen sesleri iyi ayırt etmelidir. Balataların değişimi yapıldıktan sonra bir süre ses gelmesi normaldir. Eğer ses kesilmezse yanlış montaj yapılmış olabilir.

 Yine uygun olmayan ölçülerde balatalarda ses yapabilmektedir. Ortalama 1.000 kilometre kadar kullanmanızda ses kesilmelidir. Aksi durumda servise gitmek gereklidir. Ama aracınızın balatalarından hiç ses gelmemesine rağmen bir anda sesler başlarsa bu durum önemsenmelidir. Çünkü balatalarınız kullanım ömrünü tamamlamış demektir. Bu noktadan sonra en kısa sürede servise gidilmelidir. Şoförler bir süre sonra frenleme mesafelerinin uzadığını fark edeceklerdir. Ayrıca sürücülerin fren pedalına normalden daha fazla basmaları gerekecektir. Eskimiş fren balataları kazalara sebebiyet verebileceğinden en kısa sürede değiştirilmesi gereklidir.

Fren Balatasının Ömrü Kaç KM?

Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır

Sürüş güvenliği için önemli olan fren balatalarının ömrünü tamamlayıp tamamlamadığı birçok şekilde anlaşılabilir. İlk önce frenlerden sesler gelmeye başlayacaktır. Sürücüler böyle bir durumda fren balatalarını gözle kontrol etmelidir. Jant kapaklarının arasında fren balataları gözükmektedir. Sürücü serçe parmağını fren balatalarının yana koyup karşılaştırmalıdır. Eğer fren balatalarının kalınlığı serçe parmağından daha inceyse bu fren balataları bitmiş demektir. Serçe parmak kalınlığında olan balataların ise daha ömrü var demektir.

Balatanın ömrü kaç yıl

Günümüz modern araçları böyle bir sorundan sürücünün hemen haberdar olması için sensörleri kullanmaktadır. Fren balataları ömrünü tamamladığında gösterge panelinde fren ikaz lambası yanmaya başlamaktadır. Ayrıca sürücüler araç bakımlarını aksatmazlarsa balata kontrolleri ustalar tarafından gerçekleştirilir. Ömrü tamamlanmış olan bataryalar değiştirilir. Ayrıca balataların bitmeye başladığı bir süre sonra kullanım sırasında da anlaşılmaya başlayacaktır. Sürücü frene bastığında eskisi kadar etkin şekilde fren yapamadığını görmeye başlayacaktır.

Normalde araç pedala yarım şekilde basıldığında duruyorsa bir süre sonra frene tamamen basmadan araç durmamaya başlayacaktır. Ayrıca balata bittiği için bir süre sonra kampanalara doğrudan balatanın üzerinde bulunan metal kısım sürtünmeye başlar. Bu durumda disk zarar görmeye başlayacaktır. Zarar görmüş olan disklerin değişmesi gerekeceğinden yapılacak tamir işleminin fiyatı da artacaktır. Budan dolayıdır ki daha maliyetli tamiratlarla karşılamamak için fren balatasındaki ortaya çıkan sorunları ciddiye almak durumundasınız.

Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır

Normalde fren balatasının sökülmesi ve değiştirilmesi eli yatkınlığı olan bir kişinin bile yapabileceği basit bir işlemdir. Ama fren diskinin zarar görmesi durumunda aracın kaldırılması lastiklerin sökülmesi gerekecektir. İşlem süresi uzayacaktır. Fren balatası biterse ne olur? Sorusu esasında doğrudan araç güvenliğiyle ilgilidir. Çünkü frenler bir aracın güvenli bir şekilde kullanılmasında kritik bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla bir şekilde fren balatası biterse bu araç sürüş güvenliğini olumsuz olarak etkiler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.