Araba sevdalılarına özel!

Motor Rodaj Nedir?

0 5

Motor rodaj nedir? Özellikle yeni otomobil sahibi olanların yakından bildiği bir kelime olan rodaj dilimize Fransızcadan geçmiştir. Türkçeye çevrildiğinde alıştırma gibi bir anlama gelmektedir. Temelde bu işlem aracın çok daha iyi bir performansa kavuşması için yapılmaktadır. Fakat bunun yanında birçok avantajda sağlamaktadır. İşlem motorun açılması için yapılmaktadır. Bu işlem sonunda motorun parçaları birbiri ile bütün şeklide çalışır. Aracın sürtünme nedeniyle alabileceği hasarların önüne geçilir. Peki, motor rodaj süreci nasıl gelişir? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntıların tamamı!

Motor Rodaj Nedir

Motor Rodaj Süreci Nasıl Gelişir?

Günümüzün genç araç kullanıcıları artık alıştırma sürecine gereken önemi vermemektedir. Çünkü araçlar ve üretimi dijitalleşmiştir. Haliyle alıştırmaya ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanmaktadır. Üretim araçların çoğu alıştırma yapılmasa da sorunsuz şekilde çalışmaktadır. Birçok sürücü alıştırma sürecini eski bir gelenek olarak görmektedir. Yine de aracını alıştırmak isteyenlere bazı tavsiyeler verebiliriz. Rodaj işlemi oldukça uzun sürmektedir. Araç ortalama 2.000 kilometre kat edene kadar bu işlem devam eder.

 Bu süreç boyunca sürücüler aracı çok fazla zorlamamaya özen göstermelidir. Ayrıca motorun harareti de gözlenmelidir. Motor çok fazla ısınırsa araç dinlendirilmelidir. Her parçanın alışma süreci birbirinden farklı olmaktadır. Sürücüler alıştırma süreci boyunca dikkatli şekilde aracı kullanmaya özen göstermelidir. Örneğin lastiklerin alışma süresi motorun alışma süresinden çok daha kısa sürmektedir.

Sürücüler araç 500 kilometre yol yapana kadar frene yumuşak bir şekilde basmalıdır. Ayrıca çok ani hareket yaptırmaktan kaçınmalıdır. Bu kilometreyi geçtikten sonra lastikler için endişelenmelerine gerek olmaz. Birçok sürücü rodaj işleminin gerekli olup olmadığını merak etmektedir. Sürücülere söyleyebileceğimiz eğer araçlarını uzun süreler sorunsuz kullanmak istiyorlarsa aracı alıştırmak gereklidir. Sıfır araçlarda fabrikadan çıkan parçaların arasında toz veya çapak kalabilir. Eğer araç ilk aşamadan zorlanırsa bu tarz pürüzler parçaları çizer.

YouTube video
Motor rodaj nedir?

Yani aracın parçaları erkenden hasar almış olur. Bu durumda parçalarından ömründen yer. Parçalar çok daha erkenden yıpranır. Araç üreticileri yaptıkları tasarımlarında dayanıklılığa önem vermektedir. Sürücülerin alıştırma aşaması ile daha az uğraşmaları için tasarımlarını her geçen sene geliştirmektedirler. Fakat tüm bunlara rağmen araçlarda kullanılan parçaların arasında ufakta olsa uyum sorunları yaşanabilmektedir. Sürücülerin bu ihtimali göz ardı etmesi sorunlarla daha erkenden uğraşmasına yol açabilir.

Motor Rodaj Süreci Nasıl Gelişir?

Motor Rodajı Nasıl Yapılır

Araçlarda birçok farklı parçanın bir alıştırma süreci bulunmaktadır. Alıştırmaya ihtiyaç duyan başlıca parçaları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Motor
  • Lastik
  • Debriyaj
  • Fren
  • Şanzıman

Motor araç için oldukça önemli parçalardan birisidir. Komplike bir sistem olduğundan dolayı alıştırma süreci uzun sürmektedir. Sıfır araçlarda 2.000 kilometre ikinci el araçlarda ise en az 3.000 kilometre boyunca araca çok yüklenilmemelidir. Araç mümkün olduğunda sakin ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.  Ayrıca sürücülerin aracın ısınmasını beklemelidir. Kontağı açar açmaz aracı yerinden hareket ettirmemelidir.

Motor Rodajı Nasıl Yapılır

Lastik rodajında ise 500 kilometre boyunca dikkatli olmak yeterli olacaktır. Sürücülerin frenlemelerde ve manevralarda dikkatli olması alıştırma için yeterli olacaktır. Virajlarda keskin hareketler yapmaktan, lastikleri uygun olmayan şartlarda kullanmaktan sürücüler kaçınmalıdır. Debriyaj ve frenlerin alıştırma süreci ise 1.000 kilometre kadar sürmektedir. Otomatik vitesli araçlarda debriyaj alıştırması gibi bir durum olmamaktadır. Ama sürücüler ani hızlanmalarda kaçınmalıdır. Vites sisteminin uyumlanması için dengeli şekilde aracı devirden devire geçirmelidir.

Debriyajlı, düz vitesli araçlarda ise sürücüler pedallara sert davranmamalıdır. Sakin şekilde vites geçişlerini gerçekleştirmelidir. Hızlı şekilde vites atmaktan kaçınılarak araç farklı viteslerde kullanılmalıdır. Son olarak alıştırılması gereken parça şanzımandır. Dişlilerden oluşan bu parçanın alışması için tam olarak bir süre yoktur. Sadece sürücüler ilk zamanlarda araç hareket ettikten sonra dikkatli davranmalıdır. 10 ile 15 dakika kadar süre boyunca belli bir devirde aracı kullandıktan sonra vites geçişleri yapmalıdır.

Motor Rodaj Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motor Rodaj Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geçmiş dönemlerde yapılan araçlar çok daha mekanik sistemlere sahipti. Birçok parçasının yapılmasında insan gücünden yararlanılıyordu. Haliyle hata payları oldukça yüksekti. Sürücülerin rodaj aşamasında dikkatli olmaları gerekiyordu. Günümüzde ise artık araçlar robotik üretim bantlarından çıkmaktadır. Haliyle hata payı çok daha düşük olmaktadır. Rodaja ihtiyaç çok daha az olmaktadır. Bu nedenle artık sürücüler alıştırma sürecine çok dikkat etmemektedir. İlerleyen dönemlerde alıştırmaya hiç ihtiyaç duymayan araçların çıkacağı aşikardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.