Araba sevdalılarına özel!

Antifiriz Nereye Konur?

0 5

Antifiriz nereye konur? Motor çalışırken yüksek ısılar üretmektedir. Bu ısının tahliye edilmesi için birçok araçta sıvı soğutma sistemi kullanılır. Fakat araçlarda kullanılan su yararlı olduğu kadar pek çok dezavantaja da sahiptir. Yaz aylarında su hızlıca ısınabilir ve aracın hararet yapmasına neden olabilir. Kış aylarında ise su bağlantı hortumlarının içinde donarak sistemi tıkayabilir. Her iki durumda da aracın soğutma sistemi çalışmayacak ve araç çalışamaz hale gelecektir. Bunun önüne geçmek içinse sürücülerin aracın soğutma suyuna antifiriz eklemelidir. Peki, Antifiriz nereye konur? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntıların tamamı!

Antifiriz araçlarda yer alan radyatörün içine konur. Bu işlem son derece titiz bir işlemdir. Çünkü buraya koyduğunuz antifirizi belirli bir oranda koymalısınız. Hatta antifirizi koymadan önce de radyatörde yer alan tüm suyu boşaltmanız gerekiyor. Bu işlemi radyatörde yer alan tahliye kapağını açarak yapabilirsiniz. Burada aracınıza koyduğunuz antifirizin daha öncekiyle uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu aşamada tavsiye edilen oran yüzde 50 oranında bir antifirizi radyatöre koymanızdır.

Antifiriz nereye konur

Antifiz Çeşitleri Nelerdir?

Antifiriz temelde glikol yani bir çeşit alkol barındırır. Bunun yanında içinde motor sisteminin korunmasının sağlayacak bazı bileşikler içerir. Antifiriz temelde renksiz bir sıvıdır. Yoğunluğu suyla benzerdir. Sürücülerin karıştırmaması ve rahat kullanması için renklendirilmiştir. Mavi ve kırmızı gibi farklı renkleri vardır. Ayrıca antifirizin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Organik antifiriz
  • Nitritli antifiriz
  • İnorganik antifiriz
  • Hibrit antifiriz

Organik antifiriz adı üstünde içinde organik bileşikleri bulunan bir üründür. Eski motorlara sahip araçlarda kullanılması çok tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu motorlarda demir ve alüminyum gibi malzemeler bulunmaktadır. Haliyle korozyon ihtimali oldukça fazladır. Organik antifiriz bu duruma karşı koruma sağlamayacağından motora çok yararlı olmayacaktır. Bu antifirizin 5 yıl boyunca etkin olacağı ve 200.000 kilometre de bir yinelenmesi gerektiği belirtilmektedir. OAT ismiyle de bilinmektedir.

YouTube video
Antifiriz Nereye Konur?

Hibrit antifiriz ise içerisinde hem organik hem de inorganik bileşenler barındırır. Oldukça etkili bir ürün olarak bilinmektedir. Kırmızı, turuncu ya da pembe gibi farklı renklerde olabilmektedir. Paslanma ihtimalinin yüksek olduğu motorlarda bu antifiriz çeşidi kullanılabilir. Aracı 6 yıldan fazla koruyacaktır. HOAT ismiyle de bilinmektedir. Bir diğer antifiriz çeşidi ise nitritli antifirizdir. Koruculuğu yüksek ve daha kimyasal bileşiğe sahip bir üründür.

Bu özellikleri nedeniyle genelde iş makinelerinde kullanılmaktadır. Genel olarak araç sahipleri bu antifiriz çeşidini çok tercih etmemektedir. Çünkü fiyatı bir hayli yüksektir. Koruyucu özelliğinin 1 milyon kilometreden fazla süreceği söylenmektedir. NOAT ismiyle de bilinmektedir. Son antifiriz çeşidi ise inorganik antifirizdir. Eski motorlarda kullanılması tavsiye edilen antifirizlerden birisidir. Paslanma konusunda çok başarılı bir iş çıkardığı söylenemez. Ama motora katkıları oldukça yüksektir. 2 yıldan fazla koruyucu olacağı söylenmektedir. IAT ismiyle de bilinmektedir.

Antifiz Çeşitleri Nelerdir?

Arabaya Antifiriz Nasıl Konur

Her arabaya yaz kış eklenmesi gereken antifiriz konulmadan önce bazı hususlara dikkat edilmelidir. Öncelikle antifirizin fazla taşırılmadığından emin olunmalıdır. Çünkü antifiriz dökülen parçalara zarar verebilir. Döküldüğü kısımların biz bezle silinmesi yeterli olacaktır. Bu sıvı eklenmeden önce radyatör sıvısı tamamen boşaltılmalıdır. Ayrıca motorun tamamen soğuyana kadar da beklenmelidir. Antifiriz konulmadan radyatör suyu tahliye kapağının sıkıca kapatılıp kapatılmadığına dikkat edilmelidir. Bu adımlara dikkat edildikten sonra şu şekilde antifiriz ekleyebilirsiniz;

  • Radyatör ızgaraya benzer bir şekle sahiptir.
  • Radyatörün üzerinde ve aşağısında iki kapak bulunmaktadır.
  • Alt kapak tahliye üst kapak ise doldurma için kullanılmaktadır.
  • Öncelikle radyatör suyu tamamıyla boşaltılır.
  • Üstte ki kapaktan antifiriz eklenir.
  • Daha sonra üstüne saf su eklemesi yapılır.
  • Motor çalıştırılır ve su seviyesinin eksilip eksilmediğine bakılır.
  • Eğer su eksilmişse saf su eklenir.
  • Su seviyesi haznede ki belirtilen seviyeye gelince radyatör kapağı sıkıca kapatılır.
Arabaya Antifiriz Nasıl Konur

Antifiriz doldurma işlemi oldukça basittir. Biraz el becerisine sahip sürücüler rahatlıkla yapabilir. İşlem 10 dakika kadar sürmektedir. Eğer sürücüler yapamayacaklarını düşünüyorlarsa servislere gidip bu işlemi yaptırabilirler. Antifiriz seçimi içinde serviste ki ustalardan tavsiye alınabilir. Ayrıca araç kılavuzlarında motorla ilgili bilgiler yazmaktadır. Sürücüler isterlerse buradan aracın motorunda kullanılan malzemeleri öğrenebilirler. Daha sonra bu malzemeleri yıpratmayacak aksine koruyacak bileşiklere sahip bir antifiriz seçebilirler.

Arabaya Antifiriz Koruru Mu?

Antifiriz eklenirken saf su oranını belirlemek içinse sürücülerin hava sıcaklığına bakmaları gerekmektedir. Normal sıcaklıklarda yüzde 10 civarında antifiriz eklemek yeterli olacaktır. Fakat hava sıcaklığı düşükse antifiriz oranı artırılmalıdır. Örneğin – 40 derece gibi büyük soğukluk değerlerinin görüldüğü günlerde yüzde 90 oranında antifiriz kullanılması önerilmektedir. Böylece detaylı bir şekilde Antifiriz nereye konur? Sorusuna yanıtlar vermiş olduk!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.