Araba sevdalılarına özel!

Ehliyeti Kazandıktan Sonra Alma Süresi

0 5

Ehliyeti kazandıktan sonra alma süresi hep merak edilmiştir. Ehliyet almak isteyen kişilerin bütün süreci tamamlamaları yaklaşık 3 ay kadar sürmektedir. Eğer sürücü bütün adımları tek seferde tamamlayamazsa süreç 3 aya kadar uzayabilir. Ehliyet alma süreci kişinin kursa yazılmasıyla başlar. Kursa yazılmak isteyen kimselerin vermesi gereken belgeler şunlardır;

  • Nüfus cüzdanı
  • Ehliyet almaya engel durumu olmadığını gösterir sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olacak)

Kişiler kursa belgelerini verip ücretini ödedikten sonra teorik, pratik olmak üzere iki farklı sınava girmek için ders alırlar. Teorik sınavda kişilere 50 tane soru sorulmaktadır. Bu soruların 12 tanesi ilkyardım konularından gelmektedir. 6 tanesi trafik adabından, 23 tanesi trafik kurallarından, 9 tanesi de motor bilgisinden gelir. Geçmiş dönemlerde bu sınav fiziki ortamda yapılırdı. Günümüzde ise sınav artık online ortamda yapılmaktadır.

Bu sınavın yapılmasının ardından kısa sürede sonuçlar açıklanmaktadır. Eğer sürücü adayları sınavdan geçer not almışlarsa ertesi gün pratik sınava girerler. Bu sınavda sürücü adaylarından sürüş yeteneklerini göstermeleri istenir. Artık adaylar otomatik ve düz vites seçenekleri arasında seçim yapma şansına da sahiptirler. Kendi belirledikleri araçlarda sınava giren adaylar gözetmenlerden geçer not alırlarsa artık ehliyet alma hakkına sahip olurlar. Sürücü kursundan aldıkları sertifika ile Nüfus Müdürlüğüne başvurup ehliyetlerini alabilirler.

Ehliyet kazandıktan sonra alma süresi

Ehliyeti Kazandıktan Sonra En Geç Alma Süresi 2023

Sürücülerin merak ettiği konulardan bir tanesi sertifika aldıktan sonra bunu ehliyete dönüştürmek için ne kadar süreleri olduğudur. Sürücülerin zaman aşımına uğrama kaygısı yaşamalarına gerek yoktur. Çünkü sertifikaların geçerlilik süresi 2 yıldır. Eğer iki yıl içinde sınavları kazanan sürücü adayı ehliyet almazsa sertifika iptal olur. Sürücünün yeniden sınavlara girmesi ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gereklidir. Sürücülerin ehliyet alacakları kurumlarda 2017 yılından sonra değişmiştir.

YouTube video
Ehliyeti Kazandıktan Sonra En Geç Alma Süresi 2023

Geçmiş dönemlerde sürücüler Emniyet Genel Müdürlüğünden ehliyet alıyorlardı. Şu an Nüfus Müdürlüklerinden ehliyet alınması gerekiyor. Adaylar her istedikleri zaman gidip ehliyetlerini alamıyorlar. Öncelikle online ortamda randevu almaları gerekiyor. Randevu süreleri uzayabildiğinden dolayı kurslar genelde sürücülere erkenden randevularını almalarını tavsiye ediyor. Genelde sürücü kurslarının eline sertifikalar en geç 20 gün içinde geçiyor. Sürücüler sınavı kazandıktan 21 ya da 22 gün sonraya randevu alırlarsa erkenden ehliyetlerini alabilirler.

Sürücülerin randevu gününde Nüfus Müdürlüğüne gitmelerinin ardından kendilerine geçici ehliyet verilir. Bu ehliyet ile 1 boyunca sürücüler araç kullanabilirler. Genelde sürücü adaylarının ehliyetlerini almaları bu süre içinde gerçekleşmektedir. Yoğunluk olmadığı dönemlerde en geç 2 hafta içinde sürücü adayının adresine ehliyeti ulaşacaktır. Nadir olarak sürücülerin adresleri karışabilmektedir. Bu nedenle 2 hafta sonra sürücü adayı Nüfus Müdürlüğünü arayıp ehliyetin durumunu sorabilir. Eğer ehliyet postaya verilmişse PTT’yi arayıp ehliyetinin durumunu sormalıdır.  Ehliyeti kazandıktan sonra alma süresi söz konusu olduğu zaman 2 haftalık bir süreçten söz edebiliriz.

Ehliyeti Kazandıktan Sonra En Geç Alma Süresi 2023

Ehliyet Sınavını Geçtikten Sonra Ehliyet Alma Süresi

Sürücüler ehliyetlerini almaya hak kazandıktan sonra ehliyetlerini 1 ay dolmadan alabileceklerdir. Ehliyet almayı geciktiren durum randevu süresi olmaktadır. Sürücü adaylarının en erken sürede randevu almaları gerekmektedir. Randevuya gidecek olan adayların yanında mutlaka sertifikaları olmalıdır. Ayrıca bu belgeleri de teslim etmeleri gereklidir;

  • Nüfus cüzdanı
  • Sağlık raporu
  • Harçların yatırıldığını gösteren makbuzlar
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu belgesi

Sürücülerin yatırması gereken ücretler ehliyet harç ücreti, kart ücreti, katkı bedelidir. Motor ücreti almak isteyen kimselerin harç ücreti 825 TL dir. Kart ücreti 624 TL, Katkı patı ise 145 TL dir. Yani motor almak isteyen kimselerin 1.600 TL civarında ücret ödemeleri gereklidir. Buna kurs ücreti dahil değildir. Araç ehliyeti almak isteyen kimseler ise harç ücreti olarak 2.489 TL, kart bedeli olarak 624 TL, katkı payı olarak da 145 TL ödemelidir. Toplamda 3.300 TL civarında bir ücreti ödemeyi göze almaları gereklidir.

Ehliyet Sınavını Geçtikten Sonra Ehliyet Alma Süresi

Kurs ücretlerine baktığımızda bunlarında ehliyet sınavına göre değiştiğini görebiliyoruz. Motor ehliyeti almak isteyenlerin 7.000 TL civarında ücret ödemesi gereklidir. Saatlik teorik ders ücreti ise 50 TL civarında olmaktadır. Araç ehliyeti almak isteyenlerin kurs ücreti ise 5.300 TL civarında olmaktadır. Teorik ders ücretleri de 50 TL civarındadır.  Bu ücretler doğrudan PTT şubelerine yatırılabilir. Ayrıca Akbank, Garanti Bankası, Şeker Bank, İNG Bank şubelerine de yatırılabilir. Ehliyet kazandıktan sonra alma süresi konusunda merak edilenleri aktarmış olduk!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.