Araba sevdalılarına özel!

Araba Gaz Yemiyor?

0 21

Araba gaz yemiyor ne yapmalıyım? Sürücüler gaz pedalına dokunduklarında bu hareketleriyle orantılı olarak araçlarının ivme kazanmasını isterler. Genelde motor gücüne göre bu ivmelenmenin gecikmesi farklı olabilmektedir. Fakat iç aksamı arızalı olan araçlarda sürücüler ne kadar gaz pedalına basarlarsa bassınlar araç cevap vermez. Hatta günden güne sürücülerin hareketlerine çok daha geç cevaplar vermeye başlayabilir. Peki, araba gaz yemiyor sorunu neden kaynaklanmaktadır? İşte bu ve benzeri sorulara dair ayrıntıların tamamı!

Araba gaz yemiyor sorunun sebeplerine baktığımız zaman aşağıda sıraladığımız sorunlar karşımıza çıkmaktadır;

  • Gaz kelebeği ayarının bozulmuş olması
  • Rölanti valfinin arıza yapması
  • Katalitik konvektörünün tıkanmış ya da arızalanmış olması
  • Bujilerin arızalanmış olması
  • Eğer araç enjektörlüyse bu parçanın tıkanması veya arızalanması
  • Ateşleme bobininin bozulması veya eskimesi
  • LPG ya da yakıt filtresinin tıkanması ya da değişim zamanının geçmesi
  • Yakıt pompasının bozulması ve bu sebeple yeterli basınca ulaşamaması
  • Akünün arızalanmış olması
  • Şarj dinamosunun arızalanmış olması

Bu durumların birçoğu hızlıca çözülebilecek problemlerken bazılarının araca vereceği zarar çok daha ağır olacaktır. Bu nedenle aracınızın gaz yemediğini fark ettiğinizde onu daha fazla zorlamamanızı öneririz. Ayrıca aracı zorlamanız daha fazla yakıt tüketimine de sebep olacaktır. En kısa zamanda aracınızı bir servise götürüp chek-up yaptırmak durumun sebebinin kolayca bulunmasını sağlayacaktır. Bu aşamada araba gaz yemiyor sorununun; ciddi anlamda arabanızın çekiş gücüne olumsuz bir etkisi bulunmaktadır.

Araba Gaz Yemiyor

Dizel Araba Gaz Yemiyor Devir Yükselmiyor Sorunu

Dizel araçlar genelde daha az yakıt masrafı olduğundan insanların tercih ettiği araçlardır. Ama karmaşık bir yapıları olduğunda özellikle yaşlı dizel araçlarda kronik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Genç araçlarda ise yaşanan sorunların başında kalitesiz yakıt kullanımının doğurduğu olumsuz sonuçlar gelmektedir. Genelde dizel araçlarda bir sorun oluştuğu zaman bu durum servislerde kolayca bulunabilmektedir.

Araç öncelikle clip cihazına bağlanır. Daha sonra aracın fonksiyonlarına dair kaydedilmiş parametrelerin hepsi tek tek değerlendirilir ve sorunun hangi parça olduğu kolayca bulunur. Kalitesiz pis yakıttan dolayı filtre ya da pompa tıkanmışsa ve araç bu yüzden yeteri kadar yakıtı aktaramıyorsa bu parçalar temizlenir. Eğer durum daha kötüyse parçalar değiştirilir ve araç yeniden eskisi gibi yüksek ivmelenme değerlerine çıkmaya başlar.

Kirliliğin yol açtığı sorunlardan birisi de Katalizörün kurum nedeniyle tıkanmasıdır. Aynı şekilde gaz manifoltu da zamanla kirden tıkanabilir. Sonucunda aracınız gaz yememeye başlar. Bunun haricinde dizel aracınızın turbo motora sahipse ve turbo arızalanmışsa aracınızda sorun yaşarsınız. Bu durumda gaza ne kadar basarsanız basın turbo çalışmadığından aracınız istediğiniz gibi hızlanmaz. Haliyle araç hantallaşmış gibi hissedersiniz. Böyle bir durumda da turbonun değiştirilmesi gerekir.

Dizel Araba Gaz Yemiyor Devir Yükselmiyor Sorunu

Benzinli Araba Gaz Yemiyor Sorunu Nasıl Ortaya Çıkar?

Benzinle araçlara tekleme veya gaz yememe sorunu olduğunda tamirciler ilk olarak ateşleme sisteminde bir sorun olabileceğinden şüphelenirler. Fakat aracın yaşına göre bu duruma birçok farklı etken sebep olmuş olabilir. Sorun tek bir parçanın çalışmamasından kaynaklanabileceği gibi birden çok parçanın arıza yapmasında da yaşanabilir. Öncelikle akü tükenmeye başlamış olabilir. Özellikle yeni araçlar daha fazla dijitalleştiğinden akü daha fazla yoruluyor. Böyle bir durumda akünün yeniden şarj edilmesi ya da değiştirilmesi sorunu çözecektir.

YouTube video

Araçlarda gaz yemem sorununa neden olan parçalardan birisi de gaz kelebeğidir. Bu parçanın zamanla ayarı bozulabilir. Kirlenebilir, kurum kaplanabilir. Haliyle hava yakıt karışımının denge bozulur. Bu parçaların temizlenmesi ve ayarının yeniden yapılması sorunu geçirecektir. Yine rölanti ayarının bozulması da gaz yememe sorununa yol açar. Özellikle araç eskiyle bu parçaların bakımının yapılması şarttır. Bu aşamada düzenli aralıklar halinde aracınıza bakım yaptırmanız bu tarz sorunların önüne geçmenizi de mümkün kılacaktır.

Eski araçlarda soruna yol açan parçalardan bir diğeri de bujilerdir. Kabloları çevrenin etkisiyle deforme olmuş, bujiler eskimiş olabilir. Bu durumda bütün bujilerin tek tek incelenmesi ve kablolarında yenilenmesi gereklidir. Çünkü tek bir bujinin çalışmaması bile sistemde aksamaya ve gaz yememe probleminin oluşmasına neden olabilir. Son olarak eğer aracınız LPG’liyse doğru firmayla çalıştığınızdan emin olmalısınız. Sistemin yanlış yerleştirilmesi aracınızın performansını büyük oranda etkileyecektir. Bu tür arızalar tespit muayenesi sırasında daha net bir şekilde tespit edilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.