Araba sevdalılarına özel!

Yurtdışından Araba Getirmek Vergi Hesaplama

0 24

Yurtdışından Araba Getirmek Vergi Hesaplama – İnsanların gereksinimleri içerisinde özellikle çağımızın en önemli gereksinimi kişilerin kendisine ait otomobillerin bulunmasıdır. Özellikle otomobiller kişilerin ulaşımları için onlara oldukça büyük kolaylık sağlayıp ulaşımı kolay hale getirmektedir.

Özellikle yerli veya yabancı markalar tarafından birçok farklı modelde ve özellikle otomobiller tasarlanıp üretilmektedir. Bunun yanı sıra bu dönemlerde üretilmekte olan araçlar teknolojik gelişmeler kapsamında oldukça değişik ve gelişmiş araçlarında üretilmesine olanak sağlamaktadır.

YouTube video

Özellikle yurt dışından araba getirmek isteyen kişilerin bu noktada ödemeleri gereken vergileri merak etmeleri oldukça normaldir. Özellikle yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama hususu yurtdışı üzerinden araba alacak kişiler için oldukça büyük merak konusu olmaktadır.

Özellikle son yıllarda yurt dışında üretilmiş olan araçların Türkiye’ye getirilmesi veya yurt dışında ikamet etmekte olan kişilerin daha sonra Türkiye’ye geri dönüş yapmasıyla buradaki araçlarını Türkiye’de kullanmak istemeleri oldukça normaldir.

Bu hususta yurt dışından araba getirmek için kişilerin 2 tip vergi ödemesi gerekmektedir. Bu vergilerden ilki ÖTV yani özel tüketim vergisi diğeri ise KDV yani katma değer vergisi olmaktadır. Katma değer vergisi tüm araçlar için standart olup her marka tarafından üretilmiş tüm modelleri kapsayıp %18 değeri üzerinden hesaplanmaktadır.

Ancak ÖTV vergisi yani özel tüketim vergisi araçların fiyatlarına, markalarına ve modellerine göre değişiklik göstermektedir.

Yurtdışından araba getirmek isteyen kişilerin ilk olarak bu vergileri karşılaması gerekmekte olup daha sonra kendisinden beklenen birtakım şartları sağlamaları gerekmektedir.

Yurtdışından Araba Getirmek Mümkün Mü?

Özellikle yurt dışından araç almak isteyen veya yurtdışında yaşarken Türkiye’ye kesin dönüş yapan kişilerin burada kullandıkları araçlarını Türkiye’de kullanmak için ilk olarak sordukları sorular arasında yurtdışından araba getirmek mümkün mü? Sorusu yer almaktadır.

İlgini Çekebilir  Frene Basınca Direksiyon Titremesi

Belirli kuralların yerine getirilmesi halinde kişilerin yurtdışından araba getirmeleri mümkündür. bu kurallar içerisinde ilk sırada ülkenin yasal mevzuatları yer almaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin dikkate alması gereken bir diğer önemli husus ise aracın getirileceği olan ülkenin kendi yasal mevzuatlarının göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu sayede yabancı plaka araçların Türkiye’ye getirilmesi mümkün olmaktadır. Yani yurtdışından araba getirme kısıtlaması bulunmamaktadır.

Yabancı Plakalı Araba Almanın Şartları Nelerdir?

Yurtdışından araba getirmek yani yabancı plakalı araba almanın koşulları özellikle ülkelerin yasal mevzuatlarını zedelemeyecek biçimde gerçekleştirilmelidir.

Bu noktada yabancı plakalı araba almanın şartları içerisinde ilk sırada yurtdışından getirilen araçların belirli bir süre ile getirilmesine izin verilmektedir. bunun yanı sıra yurt dışından Türkiye’ye getirilen Araçların maksimum kalma süresi 730 gün olup daha sonra aracın ait olduğu ülkeye giriş çıkış yapması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra yurtdışından getirilen aracı sadece kaydı kişinin üzerine yapılmış olan kişi kullanabilmektedir. Yani kişinin birinci derece yakınları dahi getirilen bu aracı hiçbir şekilde kullanamazlar.

bunun yanı sıra özellikle en önemli husus getirilecek olan aracın getirileceği ülkede en az 185 gün fiilen bulunmuş olması ve 185 gün boyunca ülke içerisinden hiçbir şekilde ayrılmamış olması gerekmektedir. Bu noktada 185 günlük sınırı tamamlamayan araçların sınırdan geçmelerine izin verilmemektedir.

Bu noktada özellikle yurtdışından getirilen araçların hiçbir şekilde başkasına satılması veya devredilmesi mümkün değildir.

Gümrük Vergisiz Araba Alma Şartları Nedir?

Gümrük vergisiz araba alma şartları içerisinde yer alan en önemli şart kişilerin Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurtdışında görevli olarak çalışma amacıyla gönderilmesi yani kamu çalışanı olması gerekmektedir.

Aynı zamanda kişinin Türkiye dışında 2 sene yaşamış olması ve yeniden Türkiye’ye ikamet etmek amacıyla aracını taşıyacak olması gerekmektedir. bu durumlarda kişilerden gümrük vergisi talep edilmemektedir.

İlgini Çekebilir  KTT Çarpma Nedir?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.