Araba sevdalılarına özel!

Sandık Motor Nedir?

0 46

Sandık motor nedir? Ülkemizde son zamanlarda sandık motor gibi teknik terimler araç almak isteyenler arasında çok sık dile getirilir oldu. Buna sebep olarak ikinci el araç piyasasında ki talep artışını gösterebiliriz. Artık araç almak isteyen kimseler sadece ikinci el araçlara bakmakla kalmıyor ağır hasarlı araçları da değerlendiriyorlar. Bu araçların tamiri için parça gerektiğinden sürücülerde giderek teknik parçalara ait terimler aşina hale geliyorlar. Sandık motor terimi aslında paketlenmiş motorlara halk arasında verilen isimdir.

Hiç kullanılmamış ya da satış için araçtan çıkarılmış gönderilmeye hazır motorlar güvenli olması nedeniyle ahşap sandık içine yerleştirilir. Bu nedenle bu motorlara sandık motor denilmektedir. Yeni olan sandık motorlar genelde riske girmemek için kullanılır. Araç çok yaşlıysa ya da kaza geçirmişse motor bundan etkilenmiş olabilir. Böyle bir durumda aracın performansı daha düşük olacaktır. Sürücülerde hiç riske girmemek adına araçlarına uygun yeni bir motor almayı uygun görmektedir. İkinci el sandık motorlar ise ağır hasarlı araçlardan çıkarılmış ve tamir edilmiş olabilir.

İkinci el motorlar araç sahipleri tarafından daha uygun fiyatlı olduğu için tercih edilebilmektedir. Fakat motor ustaları her zaman sıfır bir motor kullanılması gerektiğini söylemektedir. Çünkü işlem görmüş olan motorların ne gibi arıza çıkaracakları belli değildir. Hangi sorunları olduğu ve nasıl bir işçilikle düzeltildiği tam olarak bilinemez. Yani alacağınız motor kısa süre sonra çalışmaz hale gelebilir. Bu durumda paranızı boşa harcamış olursunuz. Sıfır bir motor alırsanız faturası olacağı için garantiden yararlanabilirsiniz. Çok daha az riske girmiş olursunuz. 

Sandık motor nedir

Sıfır Sandık Motor Fiyatları

Sürücülerin alacağı sandık motorun fiyatı 25.000 TL ile 90.000 TL arasında değişiklik gösterecektir. Bunun sebebi;

  • Motorun özellikleri
  • Motor hacmi
  • Sıfır ya da ikinci el olması
  • Dizel ya da benzin tüketmesi

Şeklinde sayılabilir. Sürücüler alım kararını genelde tamir masraflarına göre verirler. Eğer araçlarında motorun rektifiyesi çok daha ucuz olacaksa tamir seçeneği ağır basar. Ama motorun tamiri ile sandık motorun fiyatı birbirine yakınsa sürücüler genelde sıfır motor alırlar.

Bu hareket oldukça mantıklı olmasına rağmen aslında yeterince değerlendirilmiş bir hareket değildir. Bir motor alma kararı vermeden önce araç baştan sona değerlendirilmelidir. Çünkü sadece motoru yenilemek bazen yeterli olmamaktadır. Motor yeni olsa dahi yürür aksamların eskimiş ya da bozuk olması yine arıza çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle yürür aksam, fren, elektrik sistemi hepsi bir bütün olarak değerlendirilmeli. Daha sonra sıfır motor alınıp alınmayacağına karar verilmelidir.

Motorlara baktığımızda güçlü motorların çok daha yüksek fiyatlara satıldığı görülüyor. 2.0 motorlar 90.000 TL gibi yüksek fiyatlara satılıyor. 1.6 motorlar ise 65.000 TL civarında satılabiliyor. C segment şehir içi kullanımı için uygun araçlarda 1.2 veya 1.4 motorlar tercih edilmesi yeterli olacak ve uygun fiyatlara gelecektir. Fakat b segment ve d segment araçlar için en az 1.6 motor gerekecektir. Ağır araçlar içinse 1.8 motorlar kullanmak daha uygun olacaktır. Peki, Sandık motor nedir? Dahası nerden satın alınabilir? İşte detaylar!

Sıfır Sandık Motor Fiyatları

Sıfır Sandık Motor Satan Yerler

Araçları için sandık motor almak isteyen sürücüler doğrudan motor fabrikalarından alım yapabilirler. Ayrıca servislerden ve yedek parça satan dükkanlardan da sandık motor bulabilirler. Bazı internet mağazaları da sandık motor satışı yapabilmektedir. Sandık motor alırken sıfır olduğundan emin olmalısınız. Mutlaka faturası olmalı. İkinci el motor alırken de motoru görüp dikkatli şekilde incelemeden almamalısınız. Çünkü bir dolandırıcıya rasgelebilirsiniz. Size sorunsuz diye bitik bir motor satabilirler. 

Motorunuzu aldıktan sonrada bunu aracınıza takacak ustayı iyi seçmelisiniz. Bağlantıların doğru şekilde yapıldığından emin olmalısınız. Motor takılmadan önce deneyimli bir mühendise proje hazırlatılmalıdır. Motor takıldıktan sonra ise trafiğe çıkabilmek için aracı TÜVTÜRK istasyonlarından birisine götürüp muayene yaptırılması gereklidir. Bu muayenede yapılan proje ile motorun montajına bakılarak olumlu ya da olumsuz sonuç verilmektedir. Buradan olumlu sonuç alındıktan sonra Trafik Tescil Şubesine gidilerek motor numarası alınmalıdır.

YouTube video

Motor numarası mühürletilip tekrar TÜVTÜRK istasyonlarında kontrolü gerçekleştirilmelidir. Sonra proje ve motor numarası kontrol belgesi ile yeniden Trafik Şube Amirliğine gidilmelidir. Bu aşamalar olumlu şekilde tamamlandıktan sonra artık araç trafiğe çıkabilir. Motoru değiştirilip yenilenmiş bir araç satılması zor olabileceğinden ötürü artık uzun süreler kullanılacak bir araç gibi düşünülmelidir. Bu yazımızda Sandık motor nedir? Sorusuna detaylarıyla yer verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.