Araba sevdalılarına özel!

Yağ Pompası Arızası

0 3

Yağ pompası arızası hakkında merak ettiklerinizin tamamına bu yazımızda yer verdik! Yağ pompası araç motoru için oldukça önemli bir parçadır. Çünkü motor parçalarının hasar almadan çalışabilmesi için sürekli yağlanması gereklidir. Eğer motor bloğunda yağ eksilirse parçalar birbirine sürtmeye başlayacaktır. Haliyle bir süre sonra sürtünen parçalar hasar alacak ve motor çalışmaz hale gelecektir. Yağ pompası birçok sebepten bozulabilmektedir.

Böyle bir durumda aracın gösterge panelinde yağ ikaz lambası yanacaktır. Sürücünün bu uyarıyı dikkate alması gereklidir. Böyle bir durumda servisle iletişime geçmek oldukça önemlidir. Durumun ciddiyetine göre aracın çekici ile götürülmesi bile gerekebilir. Özellikle yaşlı ve bakımı eksik araçlarda bu tarz parçalar arızalanabilmektedir. Arızalanan parçanın değişim maliyeti ise modelden modele fark etmektedir.

Parçaları yurtdışından ithal olarak getirilen modellerde yağ pompası maliyetleri yüksek olabilir. Bazı sürücüler böyle durumlarda ikinci el ya da yan sanayi parçalara yönelebilmektedir. Deneyimli ustalar bu şekilde bir yenilemeyi önermemektedir. Çünkü bu tarz parçalar kısa sürede yeniden arızalanabilmektedir. Haliyle sürücülerde tamir için iki kere para vermek zorunda kalmaktadır. Yağ pompası arızası konusunda bilgi sahibi olmanız, bu tarz arızalarla karşılaştığınız zaman elinizi güçlendirecektir.

Yağ pompası arızası

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda yağ pompası arıza verdiğinde birçok farklı belirti ortaya çıkmaktadır. Bunlar;

  • Yağ basıncı ikaz lambası yanar.
  • Motor sıcaklığı yükselmeye başlar.
  • Aracın supaplarından sesler gelebilir.
  • Yağ pompasından metalik sesler gelebilir.

Yağ pompası arızalandığında bir süre sonra yağ basıncı da düşmeye başlar. Haliyle sensörler bu basınç azalmasını tespit eder ve uyarı ışığı yanar. Yağ basıncının düştüğü durumlarda araç yağ eklenmeden sürülmemelidir.

Yağ basıncının düşmeye başlamasıyla sürtünme artacağından sıcaklık değerleri yükselmeye başlar. Artan hararet sonucu motor suyu sıcaklığı yüksek ikaz lambası yanabilir. Böyle bir durumda mutlaka yağ miktarı kontrol edilmeli ve araç dinlendirilmelidir. Sürücünün en kısa zaman da servise gitmesi gereklidir. Yağ pompası arızası konusunda bir karar verirken profesyonel bir deste almanızı her zaman öneriyoruz. Böylece daha isabetli bir şekilde karar verebilirsiniz.

Yağlanmamak birçok parçanın çalışmasını olumsuz etkileyen bir durumdur. Sürtünme nedeniyle birçok parça metalik sesler çıkarmaya başlayacaktır. Hidrolik kaldırıcılar, yağ pompası, supaplar bunlardan bazılarıdır. Sürücü motordan tuhaf sesler gelmeye başladığında bunun sebebini araştırmalı ve bu noktadan sonra aracı yormamalıdır.

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yağ Pompası Neden Arıza Yapar

Yağ pompası araç çalışmaya başladıktan sonra daimî olarak çalışan bir parçadır. Bu nedenle zaman içinde arıza yapması oldukça normaldir. Bu parçanın belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Eğer parçanın üstünde aşınma izleri görülüyorsa değiştirilme zamanı gelmiş demektir. Ayrıca kullanıcı hatalarından da oldukça etkilenen bir parçadır.

Eğer yağ değişim zamanları aksatılırsa bu parçanın içinde kir ve tortular birikmeye başlayacaktır. Bir süre sonra tıkanan parça çalışmayı bırakacaktır. Yine araca konulan yağın özellikleri de bu parçanın çalışmasını etkilemektedir. Aracın ihtiyacı olan yağın viskozite değerleri kullanım kılavuzlarında yazmaktadır. Yazmıyorsa da internetten bu değerler bulunmalı ve bu değerlere uygun yağ kullanılmalıdır.

Yağ pompasını etkileyen değerlerin yanında diğer parçalarda ve yağ deposunda çatlaklar ve delinme olabilir. Bu durumda yağ basıncı düşer. Parça düşük basınç altında uzun süre çalışırsa arıza yapacaktır. Sürücülerin yağ basıncını zaman zaman kontrol etmesi böyle kötü durumların önüne geçecektir.

Yağ Pompası Neden Arıza Yapar

Yağ Pompası Arızası Belirtileri

Yağ pompası arıza yaptığında araç birçok belirti gösterecektir. Eğer sürücüler uzun süreler bu belirtilere aldırış etmeden aracı kullanırsa sonunda büyük arızalar ortaya çıkacaktır. Yağ pompası arızalarında maliyetler işçilik maliyeti ve malzeme maliyeti olarak ikiye ayrılmaktadır. Genelde bir arıza olduğunda kaliteli ustalara tamirin yapılması önerilmektedir.

Parçanın görevi oldukça önemli olduğundan dolayı titiz bir çalışmayla yerine takılması gereklidir. Ayrıca pompası değiştirilirken mutlaka bütün sistemin kontrolü gerçekleştirilmelidir. Sadece pompa arızası değil aynı zamanda başka parçalarda da sorunlar oluşmuş olabilir. Pompa arızası ile aracın ne kadar sürüldüğüne bağlı olarak dişliler ve volan aşınmış olabilir.

YouTube video
Yağ Pompası Arızası Belirtileri

Bu parçanın değişimi genelde kısa sürelerde yapılabilmektedir. Yağ değişimi sırasında kontrolü yapılan parça değişim zamanı gelmişse hızlıca değiştirilebilmektedir. Sürücüler ikinci el araç alırken bu tarz önemli parçaları kontrol ettirmelidir. Çünkü parça sorun çıkaracak gibi görünüyorsa sürücünün ekstra tamir maliyetlerine katlanması gerekecektir. Yağ pompası arızası konusunda merak ettiklerinize bu yazımızda kapsamlı bir şekilde yer verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.