Araba sevdalılarına özel!

Lastik Ebat Hesaplama

0 3

Lastik ebat hesaplama nasıl yapılır? Lastikler araçların en önemli parçalarından biridir. Aracın kullanım konforunu artırmak ya da aracın görselliğini artırmak için sürücüler araçlarına farklı tekerler takmak isteyebilir. Bu durumlar aracın stabilitesini bozabileceğinden sürücülerin oldukça dikkatli olması şarttır. Seçilen lastikler araca uygun boyutta olmalıdır. Bunun hesaplanması içinde sürücüler boyut hesaplama robotlarını kullanabilirler. Siz aracınızın orijinal lastik boyutunu robota girersiniz. Daha sonra istediğiniz lastiklerin boyutunu girerseniz. Robot sizin için hesaplama yapıp bir sonuç çıkarır.

Lastik İnç Hesaplama

Sonuçta değişim yüzdesi kısmı yer almaktadır. Eğer değişim yüzde 3’ün üzerindeyse bu lastiklerin uyumsuz olduğunu gösterir. Stabilite sorunu yaşanmaması için lastik genişliği, yüksekliği ya da çapı düşürülmelidir. Burada ayarlamalar tamamen sürücülerin isteğine göre yapılabilir. Taban genişliğinin yüksek olmasını isteyen sürücüler yükseklikten kısabilirler. Yanakları geniş olsun isteyen sürücüler ise genişlikten kısma yoluna gidebilirler. Tabi bu durum sürücülerin görselliği ön planda tuttuğu durumlar içindir.

Sürücüler araçları yola daha fazla tutunsun isterlerse taban genişliği yüksek lastikleri seçebilirler. Bu durumda yükseklik ve çaptan kısıntıya gidebilirler. Yüksek araçlarda ise lastiğin yüksekliği daha önemli olacaktır. Yüzey genişliği arttıkça yakıt tüketimi artar. Taban genişliği artarsa jant genişliği de orantılı olarak artar. Bu konularda yeterli bilgisi olmayan sürücüler ise servislerden yardım alabilirler. Servisler konusunda uzman olduğu için sizi doğru lastiklere yönlendireceklerdir. Lastik ebat hesaplama temelde kendine özgü bir hesaplama metoduyla yapılmaktadır.

Lastik Ebat Hesaplama

Lastik Ölçüsü Hesaplama

Araç lastiklerinin üzerinde bir dizi numara yer almaktadır. Bu numara dizisi lastik hakkında bilgi vermektedir. Soldan sağa ilk üç hane taban genişliği anlatır. Taban genişliği dediğimiz kısım lastiği yere temas ettiği kısımdır. Bu kısmın geniş olması yol tutuşunu artıracaktır. Yüksek performanslı araçların çoğu taban genişliği yüksek olan lastikleri seçerler. Fakat taban genişliği yüksek lastikler taktıran sürücüler unutmamalı ki yakıt tüketimleri yükselecektir.

İlk üç haneden sonra taksim işaret gelir. Taksim işaretinden sonraki iki hane yanak yüksekliğini ifade eder. Taban genişliği arttıkça yanak genişliği azalacaktır. Yani bu iki unsur birbiriyle ters orantılıdır. İnce yanaklı lastikler daha çok performans lastiği olarak bilinir. Araçların dönüşlerde daha etkin olmasını sağlar. Fakat kasis ve çukurlarda, yolun bozuk olduğu noktalarda konforu düşürecektir. Kalın yanaklı lastikler ise daha uzun ömürlüdür. Sessizlik ve konfor sağlarlar. Özellikle uzun yollarda kullanımı tavsiye edilir.  Elbette ki lastiğinizin özelliğine dikkat ediyor olmanız harika bir lastiğe sahip olmanızı mümkün hale getirecektir.

YouTube video

Yanak yüksekliğinin yazdığı iki hanenin ardından bir harf gelir. Bu harf lastiğin özelliğini belirtir. Örneğin R telli lastikleri T uluslararası hız limitlerine uygun olduğunu ifade etmek için kullanılır. Harften sonraki iki hane ise lastikle birlikte kullanılabilecek jantın ölçüsünü gösterir. Sonraki iki hane ise lastiğin taşıma üst limitinin ne kadar olduğunu anlatır. En sonda yer alan harf ise lastiğin dayanacağı en yüksek hız miktarını ifade etmek için kullanılır.

Lastik Ölçüsü Hesaplama

Lastik İnç Hesaplama

Lastik markalarının bazıları yurtdışından ithaldir. Bu lastiklerin ölçüleri ülkemiz standartlarında olmayabilmektedir. Üzerlerinde ki ölçüler metrik düzende değil inç olarak yazılmış olabilir. Böyle durumlarda isterseniz internette ki dönüştürme robotları ve uygulamalar ile kolayca inç değerini metrik değere çevirebilirsiniz. Bunu Lastik ebat hesaplama işlemini yapmak isterseniz;

  • 1 inç 2.54 santime eşittir.
  •  İnç olarak yazan değeri 2.54 santim ile çarparsanız kolayca santime çevirmiş olursunuz.

Aracınız için kullanmak istediğiniz lastikleri dikkatli şekilde seçmeniz elzemdir. Aksi taktirde aracınızdan istediğiniz performansı alamazsınız. Aracınız için lastik seçerken mutlaka lastik üzerinde ki ifadeleri araştırmalı ve aracınıza ne kadar uygun olduğuna bakmalısınız. Lastiklerin boyutları ve özelliklerinin dışında mevsimlere göre de uygun lastikleri aracınıza takmanız gereklidir. Dört mevsim lastikler mevsimlere göre özelleştirilmemiş ama her mevsimin şartına dayanabilecek lastiklerdir. Bahar aylarında kullanımı daha uygundur.

Kış ve yaz ayları içinse özellikli lastikler kullanmak hem güvenli sürüş hem de konfor sağlayacaktır. Kış lastikleri kullanılan malzeme sayesinde çok daha çabuk ısınır. Sırtında ki desenler ve diş derinliği kaygan yollarda aracın daha iyi tutunması için tasarlanmıştır. Yaz lastikleri ise bunun tam tersidir. Isından daha az etkilenecek malzemeden yapılmıştır. Böylece lastikler sertliğini korumaya devam edebilir. Üzerindeki desenler ise lastiğin yüzey alanına yayılmıştır. Lastik ebat hesaplama konusu her zaman ciddiye alınması şart olan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.