Araba sevdalılarına özel!

Motor Kulağı Arızası

0 8

Motor kulağı arızası gündeme geldiği zaman karşımıza can sıkıcı bir sorun çıkıyor! Motor oldukça komplike bir makinedir. Stabil bir şekilde çalışması için birçok parça bir arada çalışır. Bu parçalardan birisi de motor kulağıdır. Motor çalışırken oluşabilecek olan titreşimi absorbe eder ve aracın savrulmasını engeller. Fakat bu parça zamanla yıpranabilir ve bozulabilir. Ömrü 5 ila 7 yıl arasındadır. Bazen erkenden bozulabilirler. Bunun temel sebeplerinden birisi bakımsızlıktır. Eğer motorun periyodik bakımlarını geciktirirseniz motor kulağı bir süre sonra işlevini efektif bir şekilde yerine getirememeye başlar.

Aracın dengeli olması için motor kulağının işlevini sorunsuz şekilde yerine getirmesi gereklidir. Motor kulağı motorun alt kısmında yer alır. Hem sağ hem de solda olmak üzere iki adettir. Görünümü kulağı andırdığı için ismi motor kulağı olarak anılmaktadır. Bu parça sayesinde motorun çalışırken çıkardığı titreşim şaseden uzaklaştırılmış olur. Ayrıca aracın hızı arttığında araç sağa veya sola yatma eğilimi gösterir. Fakat bu parça sayesinde bu durum bertaraf edilir. Motor kulağı arızası konusunda dikkat etmek, aracınızdan üs düzeyde bir performans elde etmenizi mümkün kılıyor.

Motor kulağı yıpranmışsa kauçuk olan kısımlar birbirinden ayrılmaya başlayacaktır. Aynı şekilde bu malzeme esneyebilir yada çatlayabilir. İleri derece hasar alan motor kulağı bir süre sonra sıvı sızdırmaya başlayabilir. Eğer sürücüler parçanın hasar gördüğünü fark etmezlerse sonunda motor kulağı kopacaktır. Motor kulağı arızasının en bilindik belirtilerinden birisi titreşim ve gürültüdür. Eğer sürücüler araçlarından normal olmayan sesler geldiğini duyuyorsa mutlaka bir servise gitmelidir. 

Motor Kulağı Arızası

Motor Kulağı Arızası Nasıl Anlaşılır

Kopan motor kulağı nedeniyle araç yerinden ilk kez hareket ederken motor kısmında biri aracı tekmeliyormuş gibi tepki gelebilir. Araç keskin viraj dönerken ya da sürücü sert fren yaptığında vites boştaymış hissi oluşabilir. Sürücülerin motor takozu olarak da bildiği motor kulağı arıza yaptığında sürücülerin konforu önemli ölçüde etkilenmektedir. Parça arıza yaptığında aşağıda ki belirtiler görülebilir.

  • Kontağı kapattıktan sonra kuvvetli bir titreşme olur
  • Aracı kullanırken sürücüler titreşimi net bir şekilde hissedebilirler
  • Araç yüksek devirlere çıktığı sırada sürücü gaz verirse araçta sıçrama durumu yanabilir

Modern araçlarda iç kabin dışarıdan mümkün olduğunca yalıtıldığı için sürücüler bazen titreşimi algılamakta zorlanabilir. Böyle durumlarda sorun çok daha yükselene kadar far edilmeyebilir. Sürücü motor kulağının arıza yaptığını fark etmezse arıza diğer sistemlere yayılacaktır. Soğutma hortumları, aktarma kabloları, egzoz borusu bu titreşimden etkilenerek arıza verebilir. Oluşan arızaya göre tamir işlemi yapılabileceği komple kulaklarında değişmesi gerekebilir.

Komple kulakların değişmesi gerektiği durumlarda fiyatlarda aracın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda ustanın mahareti de kulakların değişiminde oldukça önemlidir. Çünkü marka ve modeline göre değiştirme işlemleri birbirinden farklı olmaktadır. İşlem basamakları ise uzun sürmektedir. Önce motorun bir desteğin üzerine oturtulması gerekir. Motor boşa çıktıktan sonra şasi ve motor bağlantıları açılarak kulaklar çıkarılır. Yeni kulaklar takılarak testi gerçekleştirilir. Sorun yoksa işlem tamamlanmış demektir.

Motor Kulağı Arızası Nasıl Anlaşılır

Motor Takozu Arızası Belirtileri

Motor takozu araç için oldukça önemli bir parçadır. Motorun oluşturduğu titreşimin diğer parçalara sirayet etmemesi için her yeni modelde bu parçada kullanılan materyaller değiştirilmektedir. İster kauçuk isterse de köpük malzemeden yapılmış olsun sistemin amacı aynıdır. Motorun büyüklüğüne ve gücüne göre motor kulağı sayısı değişebilir. En fazla 4 adet motor kulağı kullanılmaktadır. Kimi araçlarda motor takozu hidrolik içerebilmektedir. Bu takozlarda boş kısımlar bulunmaktadır. Bu kısımlara hidrolik sıvı dolar. 

YouTube video

Böylece kulaklar tıpkı bir amortisörmüş gibi çalışabilir. Normal kulaklara göre çok daha efektif bir şekilde titreşimi engelleyebilirler. Ama üzerlerinde oluşan bir çatlakta hidrolik sızacağı için vereceği zarar daha büyük olacaktır. Ayrıca servislerde ki ustalar hidrolik motor kulaklarının daha narin olduğunu iddia etmektedir. Yani bu parçanın bulunduğu araçları kullanan sürücüler çok daha dikkatli olmalıdır. Motor kulağı arızası konusunda dikkatli hareket etmek her zaman tavsiye edilmektedir.

Hidrolik bağlantıların dışında bazı Uzakdoğulu üreticiler vakumlu motor bağlantıları kullanmaktadır. Bu tarz kulaklarda hidrolik dolan bölmelerin yanında vakumlu bölmelerde bulunmaktadır. Böylece sürücünün yaptığı manevralara göre kulaklar sertleşip yumuşayabilir. Ayrıca aracın rölantide olması gibi motorun daha çok titreyeceği durumlarda ters titreşim oluşturabilirler. Yüksek hızlara çıkan araçlarda ise elektromanyetik motor kulakları kullanılır. 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.