Araba sevdalılarına özel!

Araç 2. Vitese Geçmiyor

0 2

Araç 2. vitese geçmiyor sorunu birçok kişinin karşı karşıya kalabileceği problemler arasında yer almaktadır. özellikle sürekli olarak aynı problemle karşılaşan kişiler ve vites takılması sorunu meydana gelen kişiler genellikle yokuş çıkarken, yokuş inerken, yavaşlarken veya dururken vites üzerinde bazı değişimlere söz konusu olması gerekmektedir.

YouTube video

Ancak vites değişimlerinde problem yaşandığı durumlarda yukarıda belirtmiş olduğumuz eylemleri gerçekleştirmek mümkün olmamakla birlikte bazen araçlarda ciddi sorunlara sebep açabileceği gibi aynı zamanda daha ciddi problemlere de yol açabilir.

Vites Takılmasının Nedenleri Nelerdir?

Manuel şanzıman araç kullanan kişilerin sık sık karşı karşıya kaldığı problemler arasında yer alan vites takılması özellikle sürücülerin hareket halindeyken vites değiştirmek istediğinde vitesin takılması, değiştirilmemesi veya bekleme yapması gibi sorunlar söz konusu olmaktadır.

Sürüş güvenliğine tehdit eden bu durum bir an önce yetkili servis ile görüşülerek ortadan kaldırılması ve tamir edilmesi gerekmektedir.

Vites arızası veya vites takılması gibi problemler söz konusu olduğunda kişilerin araçlarının markasına ait yetkili servisler ile görüşme sağlaması ve tamir edilene kadar aracı kullanmamaları gerekmektedir.

Bu noktada vites takılmasının nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Debriyaj kutusu ile ilgili problem olabilir
  • Senkromeç değiştirme çubuğunda sorun olabilir.
  • Vites kolunu şanzımana bağlayan elemanlarda sorun olabilir. 
  • Senkromeçlerde sorun olabilir.

Manuel Şanzıman Sorunları Nelerdir?

Manuel vites arızaları yani manuel şanzıman sorunları manuel araçlarda bulunan vites geçişlerinin takılması veya vitesin hiç geçirilmemesi gibi problemleri kapsamaktadır. Araç şanzıman parçalarından mekanik anlamda meydana gelen arızalar vites takılmasına neden olmaktadır.

Yüksek ihtimalle vites geçmeme veya takılma problemi yaşanıyorsa şanzıman arızası söz konusu olmaktadır. Bu durumda şanzıman kutusunun bakımı veya değiştirilmesi gerekmektedir.

İlgini Çekebilir  Check Engine Ne Demek

Vites Değiştirirken Ses Gelmesi Nedenleri

Vites değiştirirken araçtan değişik seslerin gelmesi temelde debriyaja tam olarak basılmasından kaynaklansa da bazen araçta meydana gelen bazı arızalar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Vites değiştirirken ses gelmesi nedenleri genellikle araçlarda senkromeç arızası söz konusu olduğunda görülmektedir.

Araçlarda senkronize arızası kilit pimleri veya yaylarının bozulmuş olması, manşon-çatal tertibatının yamulmuş olması, manşon kurt dişlilerin aşınmış veya eğilmiş olması gibi problemlere kapsamaktadır.

Bunun yanı sıra vites değiştirirken araçtan ses gelmesi mil yatakları boşluk yaptığından veya eksenel gezinti arttığından da ortaya çıkabilmektedir.

Son olarak kullanıcı hatası kaynaklı problemler arasında ise ani ve büyük hız farkları sırasında vites değişimi yapmaya çalışılmasıdır. Özellikle yüksek hızla seyir halindeyken aniden vitesin düşürülmeye çalışılması bu sorunu ortaya çıkarmaktadır.

Vites Kilitlenmesi Nedenleri Nelerdir?

Araçlarda vites problemleri arasında en sık rastlanan onlardan bir tanesi de vites kilitlenmesi olmaktadır kilitlenmesi söz konusu olduğu durumlarda seyir halindeyken sürücü vitesi rahatlıkla getirmemekte ve hatta hiç vites değişikliği yapamamaktadır.

Araçtan vites çıkmaması veya vites kilitlenmesi probleminin en temel sebepleri arasında debriyaj sisteminin kavramayı tam olarak ayırmaması, vites kolunda veya şanzıman bağlantısında meydana gelmiş olan çarpıklık, sıkışma, tutukluluk veya kırık gibi durumlar ya da şanzıman yağının bilmiş olması veya az olması da vites kilitlenmesi problemine sebep olmaktadır.

Araç Vites Çeken Hareket Etmiyor

Sürücülerin aracı kalkış vitesi olan biri almasına rağmen aracın hareket etmemesi genellikle devriyeler sisteminde meydana gelen problemler söz konusu olduğunda rastlanan bir durum olduğundan kişilerin debriyaj sistemini kontrol etmeleri gerekmektedir.

Debriyaj sisteminde meydana gelmiş olan biri arıza hareketin motordan şanzımana geçmesine izin vermiyor olabilir ve bu durumda da araç viteste olmasına rağmen hareket etmiyor olabilir.

İlgini Çekebilir  P0300 Arıza Kodu Nedir, Neden Yanar?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.