Araba sevdalılarına özel!

En İyi Otomatik Şanzıman Hangisi?

0 183

En iyi otomatik şanzıman hangisi? Aracın hareket etmesinde rolü büyük olan parçalardan birisi şanzımandır. Bu parça dişlilerden meydana gelir. Burada farklı şanzıman modellerinden rahatlıkla söz edebiliriz. Peki, En iyi otomatik şanzıman hangisi? İşte bu soruya yönelik olarak verdiğimi geniş kapsamlı yanıtlar!

Düz vites araçlarda vitesi kullanmak için motorla arada ki bağlantıyı kesen debriyaja ihtiyaç vardır. Sürücü aracın devrine göre kendisi vitesi büyütmeli ya da küçültmelidir. Otomatik şanzıman ise vites geçiş sürecini sürücüye bırakmayan bir sistemdir. Araç kullanmayı kolaylaştırmaktadır. Eski devirlerde bu sistem hem lüks olarak görülüyordu hem de düz vitese kıyasla eksileri vardı.

Fakat günümüzde otomatik vitese sahip araçlar çok daha ulaşılabilir fiyatlara satılıyor. Üstelik geliştirilmiş sistem artık düz vitesten çok daha avantajlı bir konumda. Özellikle şehir içi kullanımda otomatik vitesli araçlar çok daha fazla konfor sağlıyor. En iyi otomatik vites hangisi merak edenler için hepsinin birbirine göre farklı avantajı olduğunu söyleyebiliriz. Sürücünün bu sistemler arasında kendine uygun olanı bulması ve kullanması lazımdır. 

Vites sistemleri;

  • Tam otomatik
  • Tek kavramalı otomatik
  • Çift kavramalı otomatik
  • CTV şanzıman

Olarak 4’ ayrılmaktadır. Tam otomatik şanzımanlar aracın motorunun oluşturduğu tork gücünü çok daha efektif şekilde kullanabilir. CTV sistemi ise hızlanma konusunda verimli değil. Fakat oldukça sessiz ve konforlu sürüş deneyimi sunuyor. Yarı otomatik şanzıman sistemleri ise çoğunlukla bakım maliyetleri düşük olduğu için sürücüler tarafından tercih ediliyor. Bunun haricinde çok daha iyi sistemler geldiği için artık bir avantajı kalmamıştır. Çift kavramalı sistemler hızlı vites değişimi isteyenler tarafından tercih ediliyor. Sessiz ve konforludur! Ama dikkatli kullanılmazsa hızlıca bozulabilir.

En iyi otomatik şanzıman hangisi

En Sorunsuz Otomatik Şanzımanlar

Araç sürmeyi kolaylaştıran otomatik vites sistemleri birbirinden farklı çalışma şekillerine sahiptir. Vites sistemlerinde diğer adı DGS olan çift kavrama sistemi diğer sistemlerden daha eski bir geçmişe sahiptir. Aracının güçlü olmasını isteyen sürücülerin seçtiği bir sistemdir. Ayrıca çok daha kontrollü bir şekilde aracı kullanmaya yardımcı olur. Fakat bu sistemde aracın yokuşlarda kalkarken kayma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle bu sisteme sahip araçları alacak sürücüler yokuş kalkış destek sistemi bulunduğundan emin olmalıdır.

YouTube video
En Sorunsuz Otomatik Şanzımanlar

CTV şanzıman sistemi kimi sürücüler tarafından beğenilirken kimi sürücüler ise bu sisteme olumsuz eleştirilerde bulunmaktadır. Audi araçlarda CTV oldukça iyi çalışırken Renault ve Toyota araç sahipleri hızlanma sorunlarından şikâyet etmektedir. En büyük avantajı düşük yakıt tüketimidir. Tek kavramalı sistemlere gelirsek genelde bilindik markaların bu sistemi kullandığını görüyoruz. Yakıt tasarrufu konusunda yardımcı oluyor. Fakat birçok eksisi bulunan bir sistemdir. Çoğu sürücü bu sistemden şikayetçidir!

Tam otomatik sistemler için gelişmiş demek yanlış olmaz. Dijitalleşen araçların kullandığı bir sistemdir. Tek başına çalışmak yerine birçok sistemden destek alıyor. ECU sistemi tarafından yönetiliyor. Aracın yük durumuna ve devrine göre vitesi ayarlıyor. Haliyle araç optimum çalışma düzeylerine ulaşabiliyor. Sürücüler bu sistemden çok bir şikâyeti olduğunu söyleyemeyiz. Hidrolik bir şanzıman sistemidir. Sürücüler konforlu olduğunu belirtmektedir. Tüm bu şartlar doğrultusunda Tam otomatik ve DGS sistemlerini önerebiliriz.

En Sorunsuz Otomatik Şanzımanlar

En İyi Otomatik Şanzıman Hangisidir

Otomatik vitesli şanzımanlar hala geliştirilmekte olan sistemler. Her marka kendi araçlarına koyduğu sistemi çok daha efektif hale getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu nedenle sürücülere kendi deneyimleri üzerinden hareket etmelerini öneririz. İlk kez araç sahibi olacak kimseler ise ana ihtiyaçlarını ön planda tutarak bu sistemlerden birisini tercih etmeye çalışmalıdır. Honda, Opel Hyundai, Mazda gibi markalar genelde tam otomatik sistemi kullanırlar. Yakıt tüketimini önemsemeyen ama dayanıklı bir şanzıman isteyeler bu markalara bakabilir.

 Peugeot, Fiat Citroen, gibi markalar ise tek kavrama sistemini kullanmaktadır. Ayrıca bazı Toyota modelleri de bu sistemi kullanıyorlar. Bu sistem için yarı otomatik vites denilebilir. Sürücünün yerine debriyajı kontrol eden bir farklı bir sistem bulunmaktadır. Çok konforlu değildir ama yakıt tüketimi düşüktür. Skoda Ford, Volvo Seat, Volkswagen markaları ise araçlarında DGS sistemine yer veriyorlar. Bakım maliyetleri fazla olan bu sistem performans isteyenleri büyülemektedir.

En İyi Otomatik Şanzıman Hangisidir

Oldukça bilinen markalardan olan Nissan, Renault, Toyota markaları ise CTV sistemini kullanmaktadır. Bu sistem motor vites geçişlerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Oldukça konforlu bir sistemdir.  Yakıt tüketimi ise oldukça düşüktür. Bilindik şanzıman sistemlerinden farklı çalıştığından oldukça seri şekilde vites geçişleri sağlamaktadır. Kısaca DGS ve CTV sistemleri sürücülere arızalandığında büyük maliyetler çıkaracaktır. Ama yeni ve gelişmiş sistemlerdir. Tam otomatik sistemler ise konforlu ama yakıt tüketimi açısından elverişsizdir. En iyi otomatik şanzıman hangisi? Sorusu hakkında merak edilenlere yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.