Araba sevdalılarına özel!

Kriko Nedir; Ne İşe Yarar?

0 5

Kriko nedir? Araçlarda sürücülerin acil durumlarda müdahalede bulunabilmesi için bazı aletler bulunmaktadır. Bu aletler genelde bagajda yer tutmaması için yan ceplere ya da bagaj altına konumlandırılmaktadır. Araçta bulunması zorunlu olan bu aletlerden birisi krikodur. Peki, Kriko nedir? İşte bu sorulara dair merak edilenlerin ayrıntıları!

Normalde sürücüler lastikleri patladığında doğrudan servisi ararlar. Servis elemanları gelip aracın hasarlı olan lastiğini değiştirir. Böylece sürücü yerinde hizmetle zorlanmadan sorunun üstesinden gelmiş olur. Fakat bazı bölgelerde yetkili bir servise ulaşmak mümkün olmayabilmektedir. İşte bu gibi durumlarda sürücünün kendinin lastiği değiştirmesi için kriko elzem olan bir alettir.

Oldukça basit bir prensibe sahiptir. Dönen dişliler vidanın aşağı yukarı hareket etmesini sağlar. Bu vidada aracın yavaş yavaş yukarı kaldırılmasına imkân verir. Özellikle son zamanlarda kriko tasarımlarının üst düzeyde yapılıyor olması; üst düzeyde kazanımları beraberinde getiriyor. Peki, kriko nedir? Dahası ne işe yarar? İşte bu soruya dair merak edilenlerin tamamı!

Kriko nedir

Kriko Ne İşe Yarar

Basit bir kriko tonlarca yükü sorunsuzca kaldırabilir. Sürücünün krikoyu kullanmak için öncelikle doğru noktada konumlandırması gereklidir. Eğer yanlış bir noktaya konulursa kriko kayabilir. Aracın yanlış noktasına yerleştirilirse de ezikler oluşabilir. Genelde krikonun altında ki yüzeyin düz ve sert olduğundan emin olunmalıdır.

Eğer eğimli bir zemin varsa araç paspasları ile zeminin dengelenmesi sağlanabilir. Araçta ise ağırlık merkezine uygun olarak krikonun yerleşmesi şarttır. Mümkün olduğunca lastiğe yakın bir noktaya konumlandırılmalıdır. Daha sonra levye ile dişliler döndürülmeye başlanır. Teker boşa çıkıncaya aracı havaya kaldırmak yeterli olacaktır. Her ihtimale karşı sürücüler aracın lastiğinin altına ayaklarını koymamalı ve güvenliğe önem vermelidir.

Kriko Nasıl Kullanılır

Krikolar yüksek tonajlı ağırlıkların kaldırılmasına yardımcı olan aletlerdir. Birçok farklı kriko çeşidi bulunmaktadır. Her kriko çeşidi farklı prensiplere göre çalışmaktadır. Kaldırabileceği yükler birbirinden farklıdır. Başlıca kriko çeşitleri şunlardır;

  • Vidalı kriko
  • Elektrikli kriko
  • Hidrolik kriko
  • Araç krikosu

Vidalı krikolar yaklaşık 1 tona yakın yükü taşıyabilmektedir. Bir levye ile kullanılmaktadır. Araç krikoları ise 25 tona yakın yükleri kaldırabilecek dağınıklığa sahiptir. Dişliler ve hareket eden bir çubuktan oluşturulmuştur. Bu krikonunda kullanılabilmesi için levyeye ihtiyaç vardır. Elektrikli krikolar ise kullanımı nispeten daha kolay bir alettir. Araçlarda kullanılabilecek daha kompakt modelleri bulunmaktadır. Sürücüler çakmak girişinden aldıkları güç ile bu krikoyu çalıştırabilirler.

Hidrolik krikolar ise sıvı basıncına bağlı olarak çalışmaktadır. Oldukça büyük yükleri kaldırabilecek motorlu modellerinden elle çalıştırılabilen daha küçük modelleri de bulunmaktadır. En çok tercih edilen kriko çeşitlerinden birisi hidrolik krikodur. Otomobil sanayinde sıkça kullanılmaktadır. Bunun haricinde elektrikli krikolarda kolay kullanım imkânı sunduğundan tercih edilmektedir. Fakat elektrikli krikoların büyük bir dezavantajı bulunmaktadır. Eğer elektrik sisteminde bir arıza olursa sürücüler kullanamazlar.

Kriko Ne İşe Yarar

Kriko Nasıl Kullanılır

Araçlarda bagajın alt kısmında bulunana krikonun kullanımı oldukça basittir. Sürücüler zorlanacaklarını düşünüyorlarsa bir iki kez alıştırma yaparak çalışma prensibini kolaylıkla anlayabilirler. Krikoların çalışabilmesi için öncelikle güvenlik şartlarına dikkat edilmelidir. Sürücüler lastik değişiminden önce kazaya sebebiyet vermeyecekleri bir noktada olacaklarından emin olmalıdır. Sürücülerin kendilerini uzaktan göreceklerine emin olduktan sonra krikoyu kullanmaya başlamalıdır. Ayrıca kendilerinin de güvenliklerini düşünmelidirler. Mümkün olduğunca ellerini ve ayaklarını araçtan ve krikodan uzak tutmaları gereklidir.

YouTube video
Kriko Ne İşe Yarar

Eğer sürücü kriko fırlarsa sürücülerin elleri ve ayakları zarar görebilir. Kriko yerleştirilirken sağlam bir zemine yerleştirilmelidir. Aracın hareket etmemesi için el freninin çekili olduğundan emin olunmalıdır. Sürücü aracın hareket edebileceğinden korkuyorsa aracın lastiklerinin altına takoz yerleştirebilir. Takoz yoksa büyük taşlarda koymakta işe yarayacaktır. Krikonun denk gelmesi gereken nokta genelde kullanım kılavuzlarında yer almaktadır. Sürücüler krikoyu kullanmaya başlamadan önce bir kere kullanım kılavuzuna bakarlarsa sorunsuzca işlemi gerçekleştirebilirler.

Kriko Nasıl Kullanılır

Levyeyi döndürürken dikkatli olunması gereklidir. Eğer kriko fazla oynatılırsa kayma ihtimali bulunmaktadır. Aracın yaklaşık olarak 35 santim kadar kaldırılması lastiğin değiştirilmesi için yeterli olacaktır. Yani sürücülerin krikonun son noktasına kadar aracı kaldırmalarına gerek yoktur. Lastik değiştirildikten sonra bu kez de ters yönde çevrilerek araç indirilir. Burada da sürücülerin dikkatli olması gereklidir. Hızlı bir şekilde araç indirilirse aracın aks gibi önemli parçaları hasar alabilir. Araç yavaşça lastiklerin üzerine inerse hiçbir sorun çıkmayacaktır.  Böylece yazımızın tamamında kriko nedir? Sorusuna yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.