Araba sevdalılarına özel!

Araba Nasıl Vurdurulur

0 2

Araba nasıl vurdurulur? Günümüzde araçlar elektronikleştiği için yapılması oldukça zor olan bir hamledir vurdurmak. Fakat geçmiş zamanlarda ki analog araçları kullanmış kişiler bu yöntemi oldukça iyi bilir. Marş basmadığı zaman, aküde sorun olduğunda bu yönteme başvurulurdu. Vurdurma yöntemi sayesinde araç ilk hareketini almış olur. Zor ve dikkatli şekilde yapılması gereken bir yöntemdir. Aracın hareket ettirileceği yol trafikten uzak seçilmelidir. Aracı ittiren kişiler araçtan kolayca uzaklaşabileceği noktalara konumlanmalıdır.

Vurdurma işlemi şu şekilde yapılır;

  • Arabanın ağırlığına göre 3 veya 4 kişi aracı ittirerek hareket ettirmeye başlamalıdır
  • Bir kişi şoför koltuğunda oturmalı ve kontağı birinci konumuna getirmiş şekilde beklemelidir
  • Ardından araç ikinci vitese geçirilmeli ve ayak debriyajda sabit tutulmalıdır
  • Şoför araç yeterince hıza ulaştığını hissedince ayağını debriyajdan çekmelidir
  • İşlem doğru uygulandıysa araç motor çalışacaktır.

Vurdurma yönteminde şoförün deneyimli olması oldukça önemlidir. İşlemler sırayla takip edilmelidir. Araç yeterli hıza ulaşmadan marşa basılmamalıdır. 15 ila 20 kilometre hız işlem için yeterlidir. Hareket başladıktan sonra vites hemen ikiye atılmalıdır. Bu yöntem her zaman hasar giderici değildir. Akü boşalmışsa bu yöntem sorunu ortada kaldıracaktır. Fakat aracın motorunda ya da marş sisteminde bir sorun varsa vurdurmak işe yaramayacaktır. Aracı durdurduktan sonra yeniden çalışmaz hale gelecektir. Bu nedenle aracı vurdurmanız gereken bir sorun yaşadığınızda servise uğramanızı tavsiye ederiz. Peki, Araba nasıl vurdurulur? Daha doğrusu Araba nasıl vurdurmak zararlı mıdır? İşte detaylar!

Araba nasıl vurdurulur

Arabayı Vurdurmanın Zararı Var Mı

Sadece düz vitesli araçlarda uygulanabilen bir yöntem olan vurdurma araca zarar verebilmektedir. Bu nedenle araç çalışmadığı zaman servisi arayıp çekici çağırmak çok daha doğru bir hamle olacaktır. Eğer aracınızın aküsü boşalmışsa bu durumda da vurdurmak yerine akü takviye kabloları ile başka bir araçtan güç aktarılmalıdır. Bu yöntem motor parçalarına ve kayışlarına yük bindirmektedir. Artarda defalarca yapılması büyük hasarlara yol açabilir. 

Araç vurdurulduğu zaman volan ve debriyaj balatası oldukça sert bir şekilde kavrama yapar. Bu durum her iki parçanın da hasar almasına sebep olabilir. Volanda hareketli bir göbek bulunmaktadır. Volanın hızlı kavraması bu göbeğe hasar verir. Sente ayarı bozulabilir. Katalitik konvertör bulunan araçlar içinde bu yöntem oldukça zararlıdır. Bir anda sisteme çiğ yakıt dolmaya başlar. Bu durumda sistemin yapısını bozabilir. Yine dizel yakıtla çalışan araçlarda silindirlere yakıt dolmazsa silindirler havayla dolabilir.

Bu yöntem son çare olarak görülmelidir. Modern araçlarda bu yöntem oldukça tehlikeli olacaktır. Çünkü araçların fren sistemleri elektroniktir. Araç çalışmazken hareket ettirildiğinde fren çalışmayacaktır. Aracın önüne bir şey çıktığında da müdahale imkansızdır. Ayrıca immobilizer gibi gelişmiş güvenli önlemleri olan araçlarda bu yöntem daha büyük zorluk çıkarabilir. Çalışmayan aracın hareket ettirilmesi sorun gibi algılanırsa motor kilitlenebilir.

Arabayı Vurdurmanın Zararı Var Mı

Otomatik Araba Vurdurulur Mu

Modern araçlarda bu yöntem denenmemelidir. Çünkü otomatik vitesli sistemler çok daha hassastır. Elbette otomatik vitesli aracını vurduran kimseler bulunabilir. Fakat bu kimseler bilmelidir ki yaptıkları işlem oldukça hatalıdır. Otomatik vites araçlarda yokuş kalkış desteği gibi yardımcı birçok sistem vardır. Aracı vurdururken bu sistemlerin ayarı bozulabilir. Böyle bir durumda artık araç yokuşta geri kaçmaya başlayabilir. Haliyle aracın sürüş güvenliği bozulmuş olur.

YouTube video

İnsanların bunu yapabilme ihtimalinin ortadan kaldırılması için birçok otomatik vitesli araçta gerekli önlemler alınmıştır. Aracın vitesini çalışmıyorken geçirmeye çalıştığınızda bu işlem yapılamayacaktır. Aracınızı vurdurmayı denemeden önce mutlaka bunu kontrol edin. Ayrıca birçok otomatik vites araçta artık elektrikli sistemler kullanılmaktadır. Yani siz ne yaparsanız yapın elektrik olmadığı için dişlilerin konumu değişmeyecektir. Eğer sizde aracınızın elektronik vites sistemine sahip olduğunu düşünüyorsanız aracınızı vurduramayacağınızı bilmelisiniz.

Otomatik Araba Vurdurulur Mu

Ayrıca otomatik vitesli araçlarda kullanılan parçalarda ithalidir. Yurtdışından sipariş edilen parçalar oldukça pahalıya gelecektir. Dahası yurtdışından gelmesi de uzun zaman alacaktır. Yani aracınızı vurdurmaya çalışırken yapacağınızı bir hatada aylar süren bir tamir süreci ortaya çıkabilir. Aracı N konumundan D konumuna bir anda geçirdiğiniz burada kavrama yapan dişliler kırılabilir. Hidrolikle çalışan sistemler bozulursa tamiri oldukça zorlu olacaktır. Bu tarz komplike sistemlerin bozulması araca büyük zarar verecektir. Böylece Araba nasıl vurdurulur? Sorusuna detaylı bir şekilde yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.