Araba sevdalılarına özel!

Silindir Hacmi Nedir?

0 1

Silindir hacmi nedir? İçten yanmalı araçlar için önemli olan silindirlerin içinde pistonlar hareket ettirilir. Bu sayede araç itiş gücü kazanabilir. Silindir hacmi dediğimizde akla bir silindirin içine sığabilecek toplam yakıt ve hava karışımı gelmelidir. Peki Silindir hacmi nedir? İşte bu ve benzeri sorulara hakkında merak edilenlerin tamamı!

Motor silindir hacmi denildiğinde ise motorun içinde ki bütün silindirlerin toplam hacmi düşünülmelidir. Bu değerler santimetreküp cinsinden ifade edilir. Silindirler için patlama odaları tabirini kullanmakta mümkündür. Çünkü yakıt ve hava burada yanar.

Silindir hacmi nedir

Aracının performansının yüksek olmasını isteyenlerin ilk merak ettiği konu silindir hacmidir. Çünkü silindir hacminin yüksek olması aracın motorunun daha güçlü olması demektir. Bir araçta 8’den fazla silindir olması demek o aracın oldukça yüksek hızlara çıkabileceğini ifade eder.

Yine silindir hacmi aracın hantal kalıp kalmayacağını da gösterir. Bir araç ağırlaştıkça yüksek silindir hacimlerine ihtiyaç duyar. Eğer aracın motoru küçük silindir hacimlerine sahipse haliyle araç beklenen performansı da vermeyecektir. Bunsan dolayı bir araçtaki silindir hacmi her zaman üzerinde dikkatle durulması şart olan bir konu olarak karşımıza çıkar!

Günümüzde araçların silindir hacmi kullanım amacına göre belirlenmektedir. Çevreci olması istenen araçlarda düşük hacimli motorlar kullanılır. Böylece aracın doğaya bırakacağı ki kirli hava miktarı da azalmış olur. Burada silindir hacmi söz konusu olduğu zaman aracın performans etkisini de etkileyen bir kavram karşımıza çıkar!

Yine şehir için kullanım için tasarlanan araçlarda da motor hacimleri düşük tutulmaktadır. Çünkü şehir içinde yüksek performanslı araçlara gerek yoktur. Böylelikle düşük yakıt tüketimine sahip araçlarda elde edilmiş olur. Peki, motor silindir hacmi nedir? İşte detaylar!

Motor Silindir Hacmi Nedir

Motor Silindir Hacmi Nedir

Motor silindir hacmi denildiğinde motorun içinde yanma gerçekleşirken pistonlar tarafından kullanılan toplam akla gelmelidir. Silindir hacmi denildiğinde tek bir silindir üzerinde durulurken motor hacminde tüm üretilen güç düşünülmelidir. Motor içinde ki silindirlerde gerçekleşen her patlama ile birlikte pistonlar hareket eder. Bu hareket önce krank miline oradan da tekerlere gönderilir. İşte motor silindir hacmi bunun yapılması için gerekli olan gücün bir temsilidir diyebiliriz.

YouTube video
Silindir Hacmi Nedir?

Motorun silindir hacminin bulunması için pi sayısı, silindir çapı ve silindirlerin yüksekliği çarpılır. Daha sonra çıkan sayı dörde bölünür. Bulunan bu değer motorun hacmini ifade eder. Yüksek hacimli motorlarda genelde;

  • Spor araçlarda
  • Ağır iş makinelerinde
  • Taşıma araçlarında

Kullanılır. Çünkü bu araçlar oldukça ağırdır. Aynı zamanda da çok fazla yük taşırlar. Tüm bu koşullar altında aracın etkili bir şekilde hareket edebilmesi için motorun saniyede ürettiği güç miktarının yüksek olması gereklidir. Ama unutulmamalıdır ki motorun ürettiği güç yükseldikçe kullandığı yakıt miktarı da artacaktır.

Motor Silindir Hacmi Neden Önemli

Aslında bu durum için bir ikilem demekte mümkündür. Aracın yüksek güç üretebilmesi için üzerinde büyük hacimlerde yakıt tutması gereklidir. Yani araç hareket etmek için ağırlaşacak ve ağırlaştıkça performansı düşecektir. Bundan dolayı bir aracın performansının üst düzeyde hayata geçirilmesi için mutlaka silindir hacminin de üst düzeyde bir etkiye sahip olması şarttır!

Günümüzde standart şehir içi kullanıma uygun bir aracın 1300 cc bir motor yeterli olacaktır. Motor hacmi 1600 cc’nin üzerinde olan araçlar için güçlü motora sahip araç demek mümkündür. Standart bir araçta 4 silindirde yeterli olmaktadır. Bu sayı 8’e çıkabilmektedir. İş makineleri ve ağır araçlar içinse bu değer 4.000 cc’ye yükselebilmektedir. Standart bir ticari aracın motor 2.000 cc’den başlamaktadır. Aynı şekilde arazi araçlarında da 2.000 cc motorlar normal kabul edilmektedir.

Silindir Hacmi Nedir Nasıl Hesaplanır

Silindir Hacmi Nedir Nasıl Hesaplanır

Bir silindirin hacminin bulunması için silindirin tabanın yarı çapı ile yüksekliğinin çarpılması ile bulunmaktadır. Silindirin yüksekliğine kısaca strok denilmektedir. Bu değeri bulmak için alt kısımda ki ölü alan ile üst kısımda ki ölü alan arasında ki mesafe ölçülür. Yani pistonun hareket ettiği alan bize yüksekliği vermektedir. Hesaplamanın sonunda çıkması istenen değer santimetreküp cinsinden olmalıdır. Bu nedenle bütün değerler santimetreye çevrilmelidir.

Silindirlerde önemli olan bir diğer değerse sıkıştırma oranıdır. Bu değerin bulunması içinse silindirin hacmi ve silindirin tamamının hacmi yani strok değil bütün yükseklik değeri kullanılmasıyla bulunan değer toplanmalıdır. Daha sonra bulunan değer silindirin tamamının hacmine bölünmelidir. Böylece silindir içinde ne kadar yakıt ve hava karışımının yanabildiği öğrenilmiş olur. Bu değerde performans için önemli değerlerden bir tanesidir. Değerin yüksek çıkması demek motorun gücünün yüksek olduğunu gösterir. Silindir hacmi nedir? Hakkında detaylı sorulara böylece yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.