Araba sevdalılarına özel!

Frene Basınca Direksiyon Titreme Yapması

0 3

Frene basınca direksiyon titreme yapması, hem sürüş güvenliğini hem de sürüş konforunu olumsuz olarak etkiler. Araç içinde ki birçok sistemde kullanılan parçalar birbirine sürtünerek çalışmaktadır. Bu nedenle parçalar zaman içinde yıpranmaya mahkumdur. Her ne kadar bu sürtünme yağlama yöntemi ile azaltılmaya çalışılsa da tamamen bitirilememektedir. Bu nedenle araç parçalarının bakımına özen gösterilmeli ve onların kondisyonlarının ne durumda olduğu belirli periyotlarda denetlenmelidir. Kontrol altında tutulması gereken parçalardan birisi fren balatalarıdır. Bu parça zamanla kampanalara sürtmekten aşınır. Aşınma sebebiyle fren sistemi eskisi gibi çalışamaz.

Bunun sonucunda sürücü frene bastığında araçta titreme gibi bazı sorunlar görülebilir. Titreme genelde aracın ön takımlarında oluşan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Oldukça tatsız bir durum olan titreme sorunu özellikle deneyimsiz sürücüleri korkutmaktadır. Fren sistemi bozuklukları aynı zamanda sürüş güvenliğini de tehdit etmektedir. Sürücünün aracın kontrolünü kaybetmesine sebep olabildiği gibi aracın dengesini de bozabilir. Oluşan bu soruna karşı sürücünün yapabileceği bir şey bulunmamaktadır. Çözüm için sürünün servise gitmesi şarttır.

Frene basınca direksiyon titreme yapması

Frene Basınca Direksiyon Titremesinin Sebepleri

Titremenin sebebi fren sisteminin parçalarından birinin şeklinin bozulmasından kaynaklanabilir. Genelde fren disklerinde şekil bozukluğu olmasından dolayı titreme olabilmektedir. Halk arasında bu duruma disk çarpılması denmektedir. Bu durumun başlıca sebebi disklerin sıcağın ardından soğuğa maruz kalmasıdır. Bunun haricinde titreme yapan diğer sorunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Lastiklerin fazla aşınmış olması
  • Rot balans ayarının bozulmuş olması
  • Frenlerin arasında dengesizlik oluşması
  • Amortisörlerin hasar alması
  • Lastiklerin hepsinin aynı basınç değerinde olmaması

Bu sorunların çözümü için öncelikle aracın kontrollerinin yapılması gereklidir. Daha sonra basınç farklılıkları varsa bunlar giderilmelidir. Fren diskleri çarpılmışsa bunun içinde diskler değiştirilebilir ya da taşlanabilir.

Genelde uygun fiyatlı olarak tamir işlemi isteyenler taşlama işlemini yaptırmaktadır. Fakat ustalar bu parçalar hassas olduğundan dolayı taşlama işlemini önermemektedir. Bunun yerine değişimin çok daha garanti olacağını belirtmektedirler. Frene basınca direksiyon titreme yapması söz konusu olduğu zaman karşımıza özellikle sürüş güvenliği riske atan sıkıntılar çıkar!

Frene Basınca Direksiyon Titremesinin Sebepleri

Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer

Fren sistemi oldukça önemlidir. Bu sistemde hidrolik sıvı kullanılmaktadır. Sürücü pedala bastığı anda balatalar kampanaya sürtünerek aracın hızını düşürür. Bu işlem parçalarda aşınmaya sebep olur. Bunun sonucunda balans ayarı bozulmaya başlar. Fren diskinde boşluklar oluşur. Bu durum titremeye yol açar. Ön takımlarda sorun olduğunda direksiyon simidi titrer. Arka takımlarda olan sorunlarda ise genelde aracın kendisi titremektedir. Bu sorunun çözülmesi için taşlama yöntemi denenebilir.

YouTube video
Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer

Ama bu işlem oldukça zahmetli olacaktır. Ayrıca deneyimli ustalar tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde sorun kendini yineleyebilir. Öncelikle aracın tekerlerinin sökülmesiyle işlem başlar. Daha sonra aracın fren diskleri çıkarılır. Diskler torna makinelerinde dikkatli şekilde dengeli bir şekle getirilir. Bu işlem uzun sürmemektedir. Her bir disk için 10 dakika kadar zaman harcanmaktadır. İşlemin ardından disk yerine monte edilir ve sorunun çözülüp çözülmediği kontrol edilir.

Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer

Bütün bu işlem aynı gün içinde yapılmakta ve sürücüye teslim edilebilmektedir. Disk değişiminden sonra araçtan ses gelmesi normaldir. Ama sesler kesilmiyorsa montaj sorunları olabileceğinden araç tekrar servise götürülmelidir. Frene basınca direksiyon titreme yapması sorununun çözümü titiz bir süreci beraberinde getirir. Dolayısıyla bu işlemi alanında uzman olanların yapması şarttır.

Diskin yerine takılması da hassas şekilde yapılmalıdır. Araya kaçacak olan tozlar daha sonra ses yapabilir. Torna işlemi her durumda uygulanabilecek bir işlem değildir. Ustalar öncelikle diskin ne kadar yıprandığına bakarlar. Eğer diskler oldukça fazla aşınmışsa torna işlemi işe yaramayacaktır. Sürüş esnasında kırılma ihtimali yüksek olacağından bu tarz disklerin değiştirilmesi en doğrusu olacaktır. Yine bazı diskler torna işlemine uygun değildir. Örneğin oluklu diskler torna makinesinde işlenebilecek niteliğe sahip değildir.

Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer

Bu tarz disklerinde değiştirilmesi gerekmektedir. Balans ayarı yine titreme sorunu yaşatan durumlardan birisidir. Aynı zamanda lastiklere gereksiz yük binmesine sebep olur. Bunun sonucunda lastikler ömrünü çok daha kısa zamanda doldurur. Bu nedenle sürücüler fren disklerini değiştirirlerken mutlaka balans ayarına da baktırmalıdırlar. Bu işlem çok zorlayıcı değildir. Balans makineleri ile kolayca yapılabilmektedir.

Uzmanlar 10.000 kilometrede bir mutlaka balans ölçümlerinin yapılmasını önermektedirler. Eğer araç bozuk yollarda kullanılıyorsa kontrol süreleri daha da kısaltılmalıdır. Balans sorunları özellikle araçla hız yapıldığı durumlarda sürücülerin sürüş keyiflerini oldukça bozmaktadır. Frene basınca direksiyon titreme yapması sorununun giderilmesi hem aracın konforuna hem de güvenlik özelliklerine olumlu yönde katkı sunar!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.