Araba sevdalılarına özel!

Rölantide Direksiyon Titremesi

0 2

Rölantide direksiyon titremesi sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Direksiyon aracı yönlendirmekte kullanılan bir parçadır. Sadece araçlarda değil pek çok taşıtta da bu parça kullanılmaktadır. Sürüş konforu ve güvenlik açısından büyük önem taşıyan bu parça zamanla titreme yapabilmektedir. Böyle bir durumda aracı mutlaka bir servise götürmek lazımdır. Sorun zamanla diğer parçalara da yayılırsa sürüş güvenliği tehlikeye girebilir. Direksiyon titremesinin başlıca sebeplerinden birisi motor kulaklarının eskimesidir. Yaşlı araçlarda bu parça yıprandığından motordan gelen titreşimi kesememeye başlar.

Sonucunda da rölantide araç direksiyonu titremeye başlar. Bu parça aynı zamanda aracın savrulmasına da etkili olduğundan tamir edilmesi şarttır. Aksi taktirde ani bir durumda sürücü araç hakimiyetini kaybedebilir. Eğer sorun motor kulaklarında değilse bu durumda ateşleme sistemine ya da aracın yürüyen aksamlarına bakılabilir. Araçlarda zamanla rot ayarları bozulur. Tekerler eşlenik olarak hareket etmezler. Bu durumda direksiyonda titreme olmasına neden olur. Rot ayarlarına lastik değişimi sırasında baktırabilir ve yeniden ayarlanmasını isteyebilirsiniz.

Balans sorunları olduğu durumlarda direksiyon sadece rölantide titremez. Araç hızlandığı zamanlarda da lastiklere eşit miktarda yük binmediği titreme oluşabilir. Bu sorunların dışında süspansiyon sistemleri de arızalanmış olabilir. Yine tekerleğin göbek kısmında ki rulmanların doğru şekilde çalışmaması da titreşim oluşturabilir. Kısaca araçta ki titreme sorunu oluşan yıpranmalardan kaynaklanmaktadır. Parçaların görevini tam olarak yerine getirememesi beraberinde titreme sorunu oluşturur. Bu nedenle aracın bakımlarını geciktirmemek önemlidir. özellikle rölantide direksiyon titremesi sorunu dikkate alınması şart olan bir sorundur.

Rölantide direksiyon titremesi

Direksiyon Neden Titrer?

Araç motorları güçlendikçe ortaya çıkardıkları titreşimlerde artmaktadır. Sürücülerin bu titreşimi hissetmesi sürüş esnasında ki konforu oldukça düşürmektedir. Yaşlanmaya başlamış her araçta bu tarz titreme sorunları yaşanabilmektedir. Titreme sorununa sebep olan sorunlardan bazıları şunlardır;

  • Balans ayarlarının bozuk olması
  • Rot ayarlarının bozuk olması
  • Rulman sorunları
  • Süspansiyon sorunları
  • Parçalarda meydana gelen aşınma
  • Bağlantıların gevşemesi
  • Tahrik milinin yıpranması
  • Fren balatalarının aşınması
  • Fren disklerinin aşınması
  • Lastiklerin yıpranması
  • Jantların eğilmesi
  • Motor kulağı hasarı

Titreme sorunu ile birlikte meydana gelecek olan yeni sorunlar asıl arızanın nerede olacağını gösterecektir. Araçta titreme görünmesinin yanında sağa sola çekme varsa bu durum bozuk rot ayarlarına işaret eder. Titremenin yanında frene basıldığında da araç yerinden zıplıyorsa bu fren sisteminde sorun olduğunu gösterir. Hidrolik motor kulaklarında bozulma olduğunda ise sıvı akması gözlenebilir. Eğer frene bastığınızda yol tutuşunun azalmış olduğunu hissediyorsanız lastikleriniz aşınmış demektir. Servise gidip yaşadığınız sorunu açıkça söylerseniz sorununuz kısa zamanda çözülecek ve titreme sorunu ortadan kalkacaktır. Peki, Rölantide direksiyon titremesi sorunu nasıl çözülür? İşte detaylar!

Direksiyon Neden Titrer?

Rölantide Direksiyon Titremesi Nasıl Çözülür

Aracın titremesi durumunda sürücülerin kendi çabaları ile yapabilecekleri bir şey ne yazık ki yoktur. Profesyonel bir kurumdan konu ile ilgili yardım almak şarttır. Titreme birçok farklı parçadan kaynaklanabildiğinden gecikmeden servise gidilmelidir. Servise gidene kadar da aracı sürerken dikkatli olmak gereklidir. Serviste ki ustalar ilk önce aracı OBD cihazlarına bağlayacak ve bir uyarı olup olmadığına bakacaktır. Eğer araç hiçbir uyarı vermemişse bu noktada görsel olarak aracın muayenesi yapılacaktır. 

Titremeden sorunlu parçalar belli olduğundan önce bu parçaların eskiyip eskimediği kontrol edilecektir. Bağlantı noktalarına bakılacak, rot ayarları kontrol edilecek, aracın lastik ve rulman ve tahrik mili gibi önemli parçaları değerlendirilecektir. Yapılan muayenenin ardındansa sıra hasarlı parçaların değişimine gelecektir. Bu parçaların yenileriyle değişiminin ardından araç teste tabi tutulacak ve titreme olup olmadığına bakılacaktır. Eğer titreme varsa aracın daha büyük bir sorunu olabileceğinden genel bir muayene gerçekleştirilecektir. Sorun çözüldüyse araç müşteriye teslim edilecektir.

YouTube video

Titreme sorunu özellikle araç hızlanmaya başladıkça ortaya çıkıyorsa bu durum sürüş güvenliğini de tehlikeye atacaktır. Özellikle yüksek hızlarda sürücüler araç üzerinde tam hakimiyete sahip olmak isterler. Bu nedenle titreme sorunları hafife alınmamalıdır. Eğer tamirin ardından sorun yeniden ortaya çıkıyorsa aracın kronik bir bozukluğu olabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey aracı değiştirmek olacaktır. Yaşlı araçlarda da bu sorun görüldüğünde aracı daha üst bir modele geçirmek en doğru çözümdür. Rölantide direksiyon titremesi sorunu gündeme geldiği zaman bir an önce tamir edilmesi şart olan bir sorunun varlığından söz edebiliriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.