Araba sevdalılarına özel!

Motor Suyu Ekleme Nasıl Yapılır?

0 42

Motor suyu ekleme işlemi mutlaka dikkatli bir şekilde yapılmak durumundadır. Fosil yakıtlı motorlar içten yanma özelliği ile çalışmaktadır. Yanma odaları içine alınan yakıt ve hava karışımı burada bujiler ile tutuşturulur. Oluşan patlama ile pistonlar yukarı hareket eder. Bu işlem saniyeler içinde gerçekleşir. Pistonlar bir dakika içinde ortalama 2500’den fazla sefer aşağı yukarı hareket eder. Bu patlamalar bir enerji ortaya çıkardığı gibi büyük bir ısıda ortaya çıkarmaktadır. Eğer bu ısı düzenli olarak tahliye edilmezse motor zarar görmeye başlayacaktır. Motor suyu ekleme işlemi söz konusu olduğu zaman titiz bir şekilde hareket etmenin şart olduğu bir işlem karşımıza çıkar.

Motor Suyu Ekleme

Motor Suyu Ekleme Nasıl Yapılır?

Her ne kadar motor yüksek sıcaklıklara dayanıklı şekilde yapılsa da oluşan ısı zamanla piston çevresinde ki sızdırmazlık için konulmuş kauçuklara ve aktarım parçalarına zarar verecektir. Araçlarda bu ısının tahliyesi için sıvı ile çalışan soğutma sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistem bir devridaim şeklinde çalışır. Isı sensörü sürekli olarak motor suyunun sıcaklığını ölçer. Eğer sıcaklık bir değerin üzerine çıkarsa sıvı pompası çalışmaya başlar. Isınmış olan su radyatöre gönderilir. 

Burada su hava ile soğutulur ve tekrar motora gönderilir. Soğutma suyu cekette denilen soğutma kanallarında dolaşır. Bu kanallar silindirlerin çevresinde bulunmaktadır. Yağ ile temas etmeden dolaşıp motorun ısını topladıktan sonra radyatöre gidip soğur ve tekrar bu ceketlere geri gelir. Bu döngü araç çalıştığı sürece devamlı olarak gerçekleşir. Kış aylarında soğutma sistemine çok fazla ihtiyaç duyulmaz. Fakat yaz aylarında bu sistem neredeyse araç çalışmaya başlayıp durana kadar aktif haldedir.  Motor suyu ekleme konusunda dikkatli olmak; sorunsuz bir şekilde bu işlemi tamamlamak anlamına gelir.

Motor Suyu Ekleme Nasıl Yapılır?

Soğutma suyu antifiriz ve su karışımından oluşmaktadır. Motorun çalışabilmesi için gereklidir. Eğer ısı sensörü bozulur ya da sıvı pompası çalışmayı bırakırsa aracın harareti yükselmeye başlar. Bu durumda motor suyu ikaz lambası yanmaya başlayacaktır. Eğer sürücü bunu ciddiye alıp aracı durdurmazsa sonunda büyük hasarlar oluşacaktır. Hararetin yükselmesi durumunda şoför devir yükseltmemelidir. Aracı dinlendirmeli ve soğuması için zaman tanımalıdır. Aracın kaputunu açmak gibi yöntemlerle araç daha hızlı soğutulabilir.

Motor Soğutma Suyu Ekleme

Motor Soğutma Suyu Ekleme

Motor suyu zamanla biten bir şey değildir. Motora su eklemeye gerek yoktur. Yalnızca belirli periyodlarda suyu değiştirmek sistemin sorunsuz çalışması için gereklidir. Su değişimi sırasında suyun rengine bakılmalıdır. Eğer su bulanıksa bu aktarım borularının kirinden olabilir. Bu durumda temizleyici solüsyonlar kullanılarak soğutma sistemi temizlenebilir. Ama bu solüsyon dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca eski araçlarda sızıntı sorunu yaşatabilmektedir. Ama su kahverengi ise bu durum mutlaka kontrol edilmelidir.

Motor Soğutma Suyu Ekleme Nasıl Olur

Çünkü suyun içine yağ karışıyor olabilir. Bu durum contaların eskidiği anlamına gelir. Aracın yağ yakmaması için motorun tamirinin yapılması şarttır.  Su değişiminin yılda bir kere yapılması yeterlidir. Eğer aracın motor suyu eksiliyorsa bu bir arızanın işaretidir. Sürücü yıl içinde sık sık su eklemesi yapmak zorunda kalmamalıdır. Böyle durumlar önemsenmelidir. Büyük ihtimalle aktarım kabloları hasar almıştır. Motor suyunun nasıl değiştirileceğine gelirsek;

  • Öncelikle radyatör su tahliye kapağı açılır ve bütün su boşaltılır
  • Daha sonra bu kapak sıkıca kapatılır ve üst kapak açılır
  • Bu esnada su yenilenmeden önce temizlik sıvısı da kullanılabilir
  • Eğer temizlik yapılmayacaksa aracın içine antifiriz konulur
  • Ardından su eklenir
  • Araç çalıştırılır
  • Sıvıda eksilme varsa bu kısım su ile tamamlanır
  • Değiştirme işleminden sonra radyatör kapağı dikkatli şekilde kapatılır
Motor Soğutma Suyu Ekleme Nasıl Yapılır

Bu işlem yapılmadan önce bir süre dinlendirilmeli ve motorun soğuduğundan emin olunmalıdır. Motor suyu seviyelerinin doğru tespit edilmesi içinde araç mümkün olduğunda düz bir zeminde iken bu işlem yapılmalıdır. Soğutma suyu konulurken seviyelere dikkat edilmelidir. Haznenin üzerinde minimum ve maksimum değerler görünmektedir. Konulan miktar minimum değerin üzerinde maksimum değerin altında olmalıdır.

YouTube video
Motor Suyu Ekleme

Bu işlem yapılırken sistemde hava kalabilir. Bu duruma dikkat edilmelidir. Eğer sistemde hava kalırsa araç hararet yapabilir. Bu durumda sürücünün aracı kenara çekip radyatörün havasını alması gerekir. Hava alma işlemi oldukça basittir. Radyatörün üzerinde vanalar bulunmaktadır. Her araçta farklı olmak üzere genelde sağ üst kısımda bu vanalar yer alır. Sürücü giriş ve çıkış vanalarını bir süre açık tutarsa hava sistemden çıkacaktır. Motor suyu ekleme hakkında işe yarar bilgilere bu yazımızda yer verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.