Araba sevdalılarına özel!

Plaka Nasıl Çıkarılır?

0 2

Plaka nasıl çıkarılır? Birçok kişi ayaklarını yerden kesecek bir aracın hayalini kurar. Fakat bir araç sahibi olmak kolay değildir. Yerine getirilmesi gereken birçok prosedür bulunmaktadır. Bunlardan birisi de araca plaka çıkarmaktır. Plaka çıkarma işlemi Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Sicil Şubesinden yapılır. Plakanın alınması için bazı belgelerin teslim edilmesi gereklidir. Bu belgeler;

  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Araç ruhsatı
  • Aracın eski plakası

Yukarıdaki belgeler ile Emniyete gidilir. Sıfır araç alan kimseler ise öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğünün internet kendilerine bir plaka beğenmelidir. Daha sonra bu plakayı ayırtıp Emniyet Genel Müdürlüğüne gitmelidir. Burada harç masraflarını ödedikten sonra plakalarını alabilirler. Harç ücreti seneden seneye artmaktadır. 2022 yılı harç ücreti ise 439 TL’dir. Eğer kişiler özel plaka almak isterlerse bu ücret artmaktadır. Bu nedenle plakaya önem vermeyen ve tasarruf etmek isteyen kimseler sıradan bir plaka ile yetinmektedir.

Plaka çıkarma işi çok zahmetli olmayan bir işlemdir. Plakaların basımı Şoförler Odasına bağlı olarak çalışan bir merkezde hazırlanmaktadır. Gün içinde araç sahipleri için binlerce plaka basılmaktadır. Plaka bağlı bulunduğu ilin kodu ve harf sayı kombinasyonundan oluşur. Kısaca aracı tanımlar diyebileceğimiz plakanın çalınması ve kaybolması oldukça önemli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle plaka takılırken dikkatli şekilde sabitlenmelidir. Sabitlenirken de vidalar kullanılması çıkarılmasını engelleyecektir. Bu nedenle silikon gibi malzemelerle yapılan montajlardan kaçınmanızı tavsiye ederiz. Peki, düşen plaka nasıl çıkarılır? İşte detaylar!

Plaka Nasıl Çıkarılır

Düşen Plaka Nasıl Çıkarılır

Geçmiş zamanlarda araçlarda plakaların takılacağı özel çerçeveli alanlar bulunmayabiliyordu. Bu durumda araca tutturulan plakalar çevre koşullarına dayanamayıp düşebiliyordu. Geçmişte oldukça sık görülen bu durum artık neredeyse geride kalmıştır. Fakat plakanız düşerse panik yapmamalısınız. Genelde şoförler birbiri ile empati kurmayı severler. Bu nedenle bir kişi yerde plaka gördüğünde bunu yakınlarda ki güvenlik güçlerine teslim edebilir. Plakayı zarar görmeyeceği ve görünebilir bir noktaya da bırakabilir.

Bu nedenle öncelikle gittiğiniz yollardan tekrar geçip plakanızı arayın. Çevrede ki insanlara plaka bulup bulmadıklarını sormayı ihmal etmeyin. Arama çabalarınıza rağmen plakayı bulamadıysanız en kötüsünü düşünme zamanı gelmiştir. Plakanız çalınmış olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeyin gerekli işlemleri hızlıca başlatın. Öncelikte Trafik Şubeye gidin. Fakat bunu kendi aracınızla yapmayın. Çünkü plakasız şekilde trafikte dolaşmanız halinde ceza alacağınızı da unutmamalısınız. Şubeden sonra notere gitmelisiniz. Buradan plaka basım kâğıdı almalısınız. Daha sonra plakanıza olanları bildirmeniz gerekecek.

Eğer bu işlemi yapmazsanız ceza alabilirsiniz. Kişilerin düşen plakalarını çıkartmaları için iki hakları vardır. Plakası iki kere kaybolan kişiler üçüncü seferde yeni plaka çıkartmak zorunda kalırlar. Haliyle ruhsatında değişmesi gerekecektir. Plakanın düşmesi halinde yenilenmesi işlemi içinse önce tecil dosyası hazırlanır. Ardından araç sahibi trafik tescil belgesi hazırlar. Zorunlu trafik dosyasının fotokopisini de dosyaya ekler. Nüfus cüzdan fotokopisini de dosyaya ekledikten Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunur.

Düşen Plaka Nasıl Çıkarılır

Kayıp Plaka Nasıl Çıkarılır

60’lı yıllardan beri ülkemizde kullanılan plaka çıkarılması için önce notere sonrada Trafik Şubeye gitmek yeterli olacaktır. Geçmiş dönemlerde notere gitme işlemine gerek yoktu. Fakat son çıkan kanunla beraber sürücülerin notere de gitmesi gereklilik haline geldi. Notere Trafik Şubeye başvurduğunuzu ve plakanızın kayıp olduğunu bildirmezseniz plaka basım kâğıdı alamazsınız. 2022 itibariyle noterden alacağınızın kâğıdın maliyeti 28 TL’dir. Plaka bastırma ücreti ise 38 TL tutmaktadır.

Hasarlı ve okunamayan plakalarınızın yeniden basımı içinse notere gitmeli ve iki adet basım kâğıdı almalısınız. Bu işlemde 74 TL tutacaktır. Plakayı ikiden fazla kere kaybetmek oldukça maliyetli olacağından plakanızı dikkatli şekilde takmalısınız. Aracınızda plakalık yoksa mutlaka bir tane edinmelisiniz.  Plakanın takılması konusunda görüşler ise birbirinden farklıdır. Kimileri silikon ile tutturulmasını önermektedir. Kimileri ise vida kullanılmasını tavsiye etmektedir. Normalde vidalar kolay çıkabildiğinden montajcılar silikonu tavsiye etmekteydi.

YouTube video

Fakat silikonda çevre koşullarından etkilenebiliyor. Bu nedenle plakanın durumunu kontrol etmek gerekiyor. Eğer gevşeklik varsa silikonu tazeleme durumu ortaya çıkabiliyor. Silikonla tutturulan plakayı sökmenin zor olacağı bir gerçek. Ama uzun sürelere vurunca silikon kullanmak zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle akıllı vidalar kullanmak burada daha ön plana çıkıyor. Standart başlıklara sahip olmayan bu vidalar kolay sökülemiyor. Hem de oldukça dayanıklı oluyor. Vidalar ile plakayı bir kere tutturduktan sonra uzun süreler korkmadan kullanma imkânı veriyor. Plaka nasıl çıkarılır? Sorusunun detaylarına bu yazımızda yer verdik.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.