Araba sevdalılarına özel!

Özel Plaka Fiyatları 2023

0 167

Özel plaka fiyatları farklı nedenlere bağlı olarak güncelleniyor. Sürücüler araçlarının kendilerine has özellikler taşımasından hoşlanmaktadır. Kimi sürücüler aracın kasasını makyajlayıp rengini değiştirmektedir. Kimi sürücüler ise bununla da yetinmeyip aracının plakasını da kendilerine özel olarak almaktadır.

Özel plakalarda birçok farklı seçenek mevcuttur. Kısaltmalar, takım isimleri gibi pek çok 2, 3ya da 4harfli sözcükten plaka üretilebilmektedir. Yalnız bu noktada sürücülere söylememiz gereken bu işlem oldukça pahalıdır. Sürücülerin bazı prosedürleri yerine getirmeleri gerekir. Öncelikle alınacak olan plaka ikamet edilen şehrin plaka kodunu taşımalıdır. 

Ama plaka kişi adına değil de şirket adına çıkarılıyorsa bu durumda ikamet şartı aranmaktadır. Plakayı alabilmek içi belli bir miktar vergi ödemeniz gerekiyor. Alınan plaka için yılda iki kez ödenmesi gereken bu vergi 20.000 TL’yi bulabiliyor. Vergi miktarı tamamen aracı alacak kişinin yıllık gelirine göre değişmektedir. Kişi kaç tane özel plaka alıyorsa her plaka için ayrı ayrı vergi ödemesi gerekir. Ayrıca plaka çıkarken de belirli bir miktar ödeme yapması gerekir. Bu miktarda istenilen plakaya olan talebe göre değişmektedir.

Özel plaka fiyatları

Özel Plaka Nasıl Alınır

Özel plaka alırken sıfır araçta farklı ikinci el araçta farklı bir prosedür izlenir. Kişilerin kimlik belgesini götürmesi yeterli olacaktır. Şirketlerden ise faaliyet belgesi ya da imza sirküleri istenmektedir. Eğer şirket faaliyet belgesi gösterecekse bunun son altı aya ait olması gerekmektedir.

Sıfır araçlarda;

  •  Öncelikle Emniyet Müdürlüğünden istenen plakanın boşta olup olmadığı öğrenilir.
  • Ardından plaka boştaysa bu plakanın ayrılması için ücret ödenir.
  •  Daha sonra ödeme makbuzu ile birlikte notere gidilir.
  •  Burada plaka değiştirme beyanı yapılır.
  •  Noterden çıkan belgelerle birlikte Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına gidilir.
  • Burada ki işlemlerin tamamlanmasının ardından araç sahibi özel plakasını alabilir.
  •  Burada yapılacak olan işlemler yaklaşık 1 saat içinde tamamlanabilmektedir.

İkinci el araçlarda;

  • Emniyet genel müdürlüğünden istenilen plakanın boş olup olmadığı öğrenilir.
  • Boşta olan plaka için rezerve ücreti ödenir.
  • Eski plaka ve ödeme makbuzu ile notere gidilir.
  • Plaka notere teslim edilip gerekli evraklar çıkarılır.
  • Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına gidilir ve yeni plaka çıkarılır.
Özel Plaka Nasıl Alınır

3 Harfli Özel Plaka Fiyatları

3 harfli plakalar şirketler ya da şahıslar tarafından talep edilebilir. Fiyatlar tamamen plakaya olan talebe göre değişmektedir. Eğer sizin istediğiniz genel bir kısaltma ya da isim değilse bu durumda fiyatlar 5.000 TL civarına kadar inmektedir. Örneğin aileler çocuklarının baş harflerini plakada isteyebilmektedir. Bu durumda ortaya ODF gibi bir anlamı olmayan ama kişi için önemi büyük plakalar çıkabilmektedir. Bu plakaların fiyatları oldukça uygun olabilmektedir.  Sürücü plakasında isim istenirse Cem, Naz, Can, Efe gibi bilindik isimler binlerce sürücü tarafından talep edilmektedir.

Bu nedenle Özel plaka fiyatları 70.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Yine popüler kısaltmaların fiyatları da oldukça yüksektir. Takımının ismini taşımak isteyen birçok sürücü vardır. GS, FB, BJK gibi harfler içeren özel plaka fiyatları 120.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Hatta daha önceden alınmış ve sahibi bulunan plakalar vardır.

Bazı kimseler plaka özelleştirmeye o denli önem verdiğinden sahipli plakaları devralmak isteyebilmektedir. Bu durumlarda da özel plaka fiyatları 250.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Kısaca özel plaka konusunda bir sınır olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Sürücüler bütçeleri doğrultusunda istedikleri üç harfli plakaya sahip olabilirler.

3 Harfli Özel Plaka Fiyatları

Özel Plaka Vergisi Ne Kadar

Özel plaka vergisinde standart bir miktar yoktur. Kişinin gelirine göre bu verdi 10.000 TL’den 20.0000 TL’ye kadar değişebilir. Yani özel plaka almak isteyen kişiler kesenin ağzını açmalıdır. Vergi yılda iki kere alınmaktadır. Sürücüler istedikleri plakaları Emniyet Müdürlüğünün sitesinden kolayca sorgulayabilirler. Siteden sorgulamada bir ücret olmadığı için istedikleri kadar farklı plaka kombini girerek kendileri için en uygun plakayı bulabilirler. İkinci el araç alan herkes plakasını değiştirmek zorunda değildir. Dileyen sürücüler eski plaka ile araçlarını kullanmaya devam edebilirler.

İkinci el araçlarda eğer aracın üstünde vergi borcu varsa kişiler plaka değiştiremezler. Yine aracın muayenesi yapılmamış ya da olumsuz not verilmişse sürücüler plaka değiştiremezler. Önce vergi borcu kapatılmalı ve aracın eskileri giderilerek muayeneden geçmelidir. İkinci el araçlarda eğer plaka zarar görmüş ya da okunmayacak hale gelmişse değiştirilmesi zorunludur.  Plaka değişiminde ödenecek vergilerin dışında Şoförler odasından alacağınız form için 55 TL ödemeniz gerekecektir. Plaka değiştirme ücreti ise 257 TL’dir. Sonuç olarak Özel plaka fiyatları plakanın özelliğine bağlı olarak değişmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.