Araba sevdalılarına özel!

Yurtdışından Araba Getirmek Vergi Hesaplama

0 14

Yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama işlemi, teknik detayları içermektedir. Bu yazımızda bu konuya dair merak edilenlere kapsamlı bir şekilde yanıtlar verdik! İşte merak edilen ayrıntıların tamamı!

Yurtdışında araç fiyatları daha düşüktür. Haliyle yurtdışında yaşayan Türkler çok daha donanımlı araçlar kullanabilmektedir. Ülkemizde döndüklerinde de araç konforunun düşmesini istemeyen gurbetçiler araçlarını ülkemize nasıl getireceklerini araştırıyorlar. Lojistik yöntemlerin gelişmesi ile araç gibi yüksek tonajlı ürünlerin getirilmesi oldukça kolaylaşmıştır. İsteyenler araçlarını sürerek de ülkemize getirebilmekteler. Ama araç getirmenin önünde en büyük engel vergiler ve mevzuat oluyor. Vergilerin hesaplaması bazı kalemlerin toplanmasıyla gerçekleştiriliyor.

Bu kalemler şunlardır;

  • KDV
  • ÖTV
  • Arabanın silindir hacmi
  • Aracın satış bedeli

Mevzuata gelincearaç ülkemizde sadece 730 gün kadar kalabilir. Daha sonra yeniden yurtdışına dönmelidir. Ülkemizin mevzuatı gereğince aracı getiren kişi sadece aracı kullanabilir. Birinci derece akrabaları da olmak üzere kimse aracı kullanmaya yetkili değildir. Eğer aracın sahibi harici bir kişi direksiyonda görülürse cezai yaptırım uygulanacaktır. Ne yazık ki bu konuda ülkemiz oldukça katı bir tutum sergilemektedir.

Ülkemize araç getirecek kimsenin ne kadar süredir yurtdışında olduğuna da bakılmaktadır. Kişinin en az 185 gündür yurtdışında yaşıyor olması gereklidir. Kişi aracını getirirken pasaport kontrolü yapılmakta ve bu süreden daha az yaşamışsa aracı getirmesine engel olunmaktadır. Ayrıca kişilerden oturma belgesi ve ikametgâh belgesi gibi bazı belgelerde istenebilmektedir. Yurtdışında görevlendirilen kamu görevlileri için yıl şartı bulunmamaktadır. Bu görevliler gümrük vergisinden de muaftır. Getirilen araçların satılması gibi bir durum yoktur. Ayrıca kişi getirdiği aracın haklarını başkasına da devredemez. Peki, Yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar!

Yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama

Türkiye Araba Gümrük Vergisi Hesaplama

KDV vergisi ise yüzde 18’dir. Öncelikle gelecek olan araçtan ÖTV vergisi alınır. Daha sonra bütün değerler toplanır ve yüzde 18 KDV vergisi alınır. ÖTV vergisi hesaplamasında ise bazı dilimler bulunmaktadır. Aracın silindir hacmine ve satış değerine göre araç bu dilimlerden birine dahil olur. Buna göre de belirli yüzdelerde ÖTV hesaplaması yapılır. Bu dilimler şu şekildedir.

  • 600 santimetreküp silindir hacmine sahip olan, satış değeri 70.000 TL ve aşağısında olan araçlardan yüzde 45 ÖTV kesilir.
  • 1600 santimetreküp silindir hacmine sahip olan ve satış değeri 70.000 TL ve 120.000 TL arasında olan araçlardan yüzde 50 ÖTV kesilir.
  • 1600 ile 20.000 santimetreküp arasında silindir hacmine sahip olan ve satış değeri 120.000 TL ile 170.000 TL arasında olan araçlardan yüzde 100 ÖTV kesilir.
  • 20.000 santimetreküp ve daha yukarda silindir hacmine sahip olan ve satış değeri 170.000 TL üzerinde olan araçlardan yüzde 160 ÖTV kesilir.
Türkiye Araba Gümrük Vergisi Hesaplama

Bazı kişilere ise vergilerden muaf tutulmuştur. Taxfree şeklinde adlandırılan vergisiz araç getirme hakkına sahip olan kişiler ise şu şekildedir;

  • NATO bünyesinde görev yapan yabancı ülke memurları
  • Yurtdışında çalışma iznine sahip olan ama Türkiye’de bulunan kimseler
  • Yurtdışında çalışıp emekliliğe hak kazanmış olan ve Türkiye’de bulunan kimseler
  • Ülkemiz takımlarında oynayan farklı ülkelerden gelmiş futbolcular
  • Yurtdışında ki basın kurumları tarafından ülkemizde çalışması için görevlendirilmiş kimseler
  • Geçici süreli olarak ülkemize gelmiş olan Avrupa Birliği görevlileri
  • Diplomatik amaçla ülkemize gelmiş olan memurlar

Gümrük vergisiz şekilde sadece ÖTV ve KDV ödeyerek araba getirme hakkına sahip olan kimseler ise şu şekildedir;

  • Çeşitli görevler nedeniyle yurtdışından ülkemize gelmiş olan kimseler
  • Yurtdışında yaşayan akrabalarından miras kalmış olan araçları ülkemize getirmek isteyen kimseler
  • Yurtdışında en az 2 sene boyunca yaşamış olan ve kalıcı olarak ülkemize taşınmaya hazırlanan kimseler
  • Türk vatandaşlığına geçen yabancılar
Türkiye Araba Gümrük Vergisi Hesaplama İşlemi

Görüldüğü gibi ülkemize yurtdışından araç getirmek ve ülkemizde kullanmak oldukça zorlu bir prosedürdür. Bazı kimseler ikinci el araç almak yerine yurtdışından araç getirmeyi de düşünmektedir. Fakat uzmanlar bu hamlenin oldukça mantıksız olduğu söylemektedir. Çünkü ödenecek vergilerle birlikte araç çok daha pahalıya gelebilir.

Ayrıca aracı bir süre kullandıktan sonra yurtdışına geri götürmek zorunda olmakta insanları oldukça zorlayacaktır. İstisnalara sahip olan ve sık sık yurtdışına çıkan kişiler yurtdışından araç almayı düşünebilirler. Ama bu istisnalara sahip olmayan kişilere temiz ikinci el araçlara bakmaları önerilmektedir. Böylece Yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama konusunda detaylarıyla yer vermiş olduk!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.