Araba sevdalılarına özel!

Turbo Ne Demek?

0 1

Turbo ne demek? Birçok marka araçlarının çok daha yüksek performans vermesini önemsemekte ve araçlarının verimli olmasını istemektedir. Bu nedenle markalar motor teknolojisi üzerinde çalışmalarına devam etmektedir. Performans ve verim artışı sağlayan sistemlerden birisi turbo özelliği olmuştur. Bu özellik 1900 ‘lü yılların başında Alfred Büchi tarafından bulunmuştur. Kabaca yakıt ve hava karışımını sıkıştırarak yanma odalarına göndermeyi hedeflemektedir.

Bu sayede araç çok daha az yakıtla çok daha yüksek performanslara çıkabilecektir. Geçmiş zamanlarda bu teknoloji aracın daha yüksek hızlara çıkabilmesi için kullanılmıştır. Günümüzde ise bu teknoloji düşük hacimli motorların yüksek performans vermesi gibi farklı işlevler için kullanılmaktadır. Hala geliştirilmekte olan bir teknolojidir. İlerleyen zamanlarda bu özellik çok daha efektif şekilde çalışabilecektir.

Turbo ne demek?

Turbo Motorların Özellikleri Nasıldır

Turbo motorlar aynı zamanda çevrecidir. Gaz salınımını düşürdüğü yapılan testlerle kanıtlanmıştır. Bu özellik çok daha fazla havayı emer. Bunu sıkıştırır ve yanma odalarına gönderir. Aşırı besleme sistemi olarak da anılmaktadır. Salyangoza benzer birbiri üstüne dönerek genişleyen bir çember koridor gibidir. İçinde pervane bulunmaktadır. Çok verimli bir şekilde yanma işleminin gerçekleşmesini sağlar.

Motorda hava ve yakıt bujiler yardımıyla tutuşturulduğunda bir miktar gaz açığa çıkıyor. Bu gazda limitli bir alanda sıkıştığından bir basınç oluşmasına neden oluyor. İşte turbo sistemi bu basınçtan yararlanıyor. Kendi içinde bu basıncı sıkıştırıyor. İntercooler sistemi sayesinde de soğutuyor. Daha sonra yeniden yanma odalarına gönderiliyor. Böylece motor çok daha yüksek güç üretebiliyor.

YouTube video
Turbo Ne Demek?

Turbo motorlar ile normal motorlar karşılaştırıldığında turbonun 7 kattan fazla gücün açığa çıkmasını sağladığı görülüyor. Turbo motorlara sonradan takıldığında motorun zarar görmesine sebep olabiliyor. Ama fabrika çıkışlı olduğunda araca hiçbir zarar vermiyor. Çünkü fabrika çıkışında motorun kaldırabileceği basınç dikkatli bir şekilde hesaplanıyor. Ayrıca üzerine motoru koruyucu basınç tahliye valfi gibi önlemler ekleniyor. Peki, otomotiv sektörü açısından kritik bir öneme sahip olan turbo ne demek? Dahası ne işe yarar? İşte detaylar!

Turbo Motorların Özellikleri Nasıldır

Araçlarda Turbo Ne İşe Yarar

Araçlar açısından turbo her zaman beraberinde önemli kazanımları getiren bir sistem olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Dizel araçlarda mutlaka bulunan ama normal motorlarda bir ek özellik olarak konulan turbo birçok avantaj sağlıyor.

  • Motorun gücünü artırır
  • Daha az egzoz gazı çıkışı olmasını sağlar
  • Hızlanmayı sağlar
  • Performansı artırır
  •  Daha az yakıt kullanılmasını sağlar
  • Etkin bir yanma sağlar.
  • Motorun etkin kullanılmasına imkân verir

Turbo sistemi motor içi gazları çok daha aktif olarak kullanılmasına imkân veren bir sistemdir. Aslında oldukça basit bir tasarıma sahiptir. Fakat verdiği güç çok daha fazladır. Motor normalde emme manifoltundan hava çeker. Bu durumda temiz havanın yakıt ile buluşmasının belirli bir sürede gerçekleşmesine neden olur. Turbo sistemi sayesinde hava çok daha kısa süreler içinde yanma odalarına ulaşabilir. 

Araçlarda Turbo Ne İşe Yarar

Sistem zamanla oldukça güvenli hale getirilmiştir. Artık sensörler tarafından takip edilmektedir. Olası bir arızada şoförler hızlıca arızayı tespit edebilmektedir. Motorun çok daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Sürücüler bu sisteme ön yargılı yaklaşmaktadır. Çünkü bu sistemlerin hızlıca bozulduğuna dair bir algı bulunmaktadır. Fakat uzmanlar bunun doğru olmadığını belirtmektedir. Turbo sistemi bakımı aksatılmadığı sürece sorunsuz şekilde çalışacağını iddia etmektedirler.

Turbo sisteminin de yağlanma sorunu olabilmektedir. Bu nedenle sistemin yağının eksik olmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca turbo sistemine hava çeken kısımlarında temizliği yapılmalıdır. Eğer sistemin içinde yabancı cisimler girerse sorun çıkacaktır. Pervaneler engellenirse turbo sistemi zarar görebilir. Ama günümüz araçlarında turbo sistemi oldukça gelişmiş güvenlik önlemlerine sahiptir. Eğer bozulursa motorla ilişiği kesilmektedir. Böylece oluşan arıza motora zarar vermemiş olur. Bundan dolayı turbo sistemini kullanırken dikkatli bir araştırma sürecini yakından takip ediyor olmanız gerekiyor.

Turbo Otomobillere Hangi Fırsatları Sunar?

Otomobillerde ki turbo sistemi genelde motor 1500 devirin üzerine çıktığında devreye girmektedir. Bu nedenle her zaman çalışmaz. Haliyle yıpranma ihtimali oldukça azdır. Eğer bakımları eksiltilmezse çıkardığı sorunlarda az olacaktır. Eğer motorda ki turbo sistemi arızalanırsa sürücüler bunu gelen seslerde anlayabilirler.

Aracın motor kısmında metalik ve anormal sesler gelmeye başlayacaktır. Turbo sisteminin bozulmasıyla birlikte performansta bariz şekilde düşecektir. Tüm belirtiler görüldüğünde sürücü en kısa sürede servise giderse yüksek bedeller ödemeden tamir işlemini de gerçekleştirebilir. Böylece turbo ne demek? Sorusuna detaylarıyla yer vermiş olduk!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.