Araba sevdalılarına özel!

Start Stop Nedir?

0 1

Start stop nedir? Araç teknolojileri her geçen gün sürücülerin işlerini daha da kolaylaştırmaktadır. Geliştirilen özellikler hem sürücünün konforunu artırmakta hem de tasarruf sağlamaktadır. İşte bu teknolojilerden son dönemlerde en çok gündeme gelenlerden birisi start- stop dur. Türkçeye başlat durdur olarak çevrilen bu teknoloji aracın dur kalk yaptığı zamanlarda ki harcadığı yakıtı minimuma indirmektedir. Aynı isminde geçtiği gibi aracı otomatik olarak durdurmakta ve başlatmaktadır. Böylece araç rölantiye düşüp yakıt harcamamaktadır.

Özellikle şehir içinde araçlar oldukça fazla dur kalk yapmaktadır. Trafik ışıkları dur kalk yapılmasının en büyük sebeplerinden birisidir. Bu durma anlarında motor kapatılmazsa araç yakıt harcamaya devam eder. Bu sistem sensörler aracılığı ile aracın durduğu zaman motorunu kapatır. Bunun yapılması için sürücünün bazı hareketler yapıp sistemi tetiklemesi gereklidir. Düz vitesli araçlarda ayağı debriyajdan çekmek yada vitesi boşa almak bunun için yeterlidir.

Otomatik viteslerde ise frene basıldığında ve hız sıfıra düştüğünde sistem devreye girer. Tabi sistem devreye girmeden önce araçta elektriğe ihtiyaç olup olmadığını kontrol eder. Eğer aracın çalışması gerekiyorsa bu durumda devreye girmez. Sistemin çalışmayacağı durumlar aşağıda ki gibidir.

  • Aracın aküsü bitmek üzereyse
  • Aracın içinde elektrik ihtiyacı olan birden çok sistem çalışıyorsa
  • İklimlendirme ve buğu çözme sistemleri aktifse
  • Aracın direksiyonu herhangi bir yöne çevriliyse
  • Sürücünün emniyet kemeri takılı değilse
  • Aracın kapısı açıksa
Start Stop Nedir

Start Stop Nasıl Çalışır

Günümüzde artık lüks sınıf araçlarda mutlaka bulunan bir sistemdir start stop sistemi. Orta segmentte ise opsiyonel olarak bazı markalarda tarafından sunulmaktadır. Aracı avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Sürücülere sunduğu en büyük avantaj yakıt tasarrufudur. Yapılan araştırmalar 100 kilometrede 0,2 litreye kadar benzin tasarrufu sağladığını göstermiştir. Bu miktar aracını sık kullanan kişiler için oldukça ciddi rakamlardır. Motorun çok daha az yorulmasını sağlar.

Sistemin sunduğu bir diğer avantajda motoru daha çevreci hale getirmesidir. Araç lüzumsuz durumlarda çalışmadığından çevreye verdiği zarar da azalmaktadır. Çok daha düşük miktarlarda karbonmonoksit gazı havaya salınmış olur. Bu noktada araştırmalar sistemin çevreye sağladığı katkının düşük olduğu söylemektedir. Fakat her araçta bu sistem olsa özellikle trafiğin yoğun olduğu zamanlar salınan karbonmonoksit oranları ciddi derecede düşecektir. Bunun haricinden sistemin bazı dezavantajları bulunmaktadır.

YouTube video
Start Stop Nasıl Çalışır

Bunlardan birisi marş dinamosunun ömrünü kısaltması ve aküyü oldukça fazla yıpratmasıdır. Ama sistem her geçen sene güncellenmektedir. Bu nedenle artık yeni modellerde bu durumlar ortada kalkmaya başlamıştır. Marş dinamoları farklı şekilde tasarlanmaktadır. Aküye binen güçte dengelenmektedir. Bu sayede araç dur kalk yaptığında her iki parçada zarar görmemektedir. Yani sürücüler eğer yeni çıkan modelleri tercih ederlerse araçlarında hiçbir sorun yaşamayacaklardır. Sistemin sadece avantajlarından faydalanacaklardır. Peki, Start stop nedir? Dahası Start stop akü nedir? İşte detaylar!

Start Stop Nasıl Çalışır

Start Stop Akü Nedir

Start stop teknolojisi yeni gelen araç teknolojilerinden birisidir. Bu sistem kullanıldığında sürekli olarak aracın çalıştırılması gereklidir. Haliyle marş motorunun sürekli kullanılması gerekir. Fakat marş motoru sürekli kullanıma uygun bir parça değildir. Ayrıca elektrikle çalışır. Yani akünün de sürekli kullanılmasına neden olur. Ne yazık ki geçmiş teknolojilerle üretilen akü ve marş motorları böyle bir kullanımda uzun süre dayanamazlar. Bu nedenle bu tarz bir sisteme uygun parçalar gereklidir.

İşte start stop aküler bu sistemle çalışmaya uygun olarak markalar tarafından tasarlanmış özel akülerdir. Yüksek elektrik ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir. Kapalı kapak tasarımlı ürünlerdir. Kutup başlarında koruma kapakları bulunur. Böylece çok daha güvenli şekilde montajı ve kurulumu yapılabilir. Separatörleri düşük dirence sahiptirler. Izgaraları farklı şekilde dizayn edilmiştir. Çok az bakım gerektirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede sürücüler akü bakımı ile uğraşmak ve tamir bedelleri ödemek zorunda kalmazlar.

Start Stop Akü Nedir

Akülerin farklı çeşitleri mevcuttur. Bu sayede aracın ihtiyacına göre doğru akü seçimi yapılabilir. Üst segment araçlar için farklı akü çeşitleri vardır. Bu akülerde sızdırmazlık ön plandadır. Böylece su kaybı daha az olur. Üzerlerinde alev tutucular mevcuttur. Böylece akü çok daha yüksek performanslar verebilir. Bazı start stop akülerinde ise rejeneratif frenleme sistemi bulunmaktadır. Böylece araç fren yaptığında ortaya çıkan kinetik enerji akünün dolmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca ağır vasıtalar için özel start stop akülerde bulunmaktadır. Start stop nedir? Sorusuna dair kapsamlı bir şekilde yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.