Araba sevdalılarına özel!

Karavan Ehliyet Sınıfları

0 2

Karavan ehliyet sınıfları gündeme geldiği zaman aracın özelliğine bağlı olarak farklı seçeneklerden rahatlıkla söz edebiliriz. Özgür ve konforlu bir hayat sürmek isteyen ya da tatilde otellere gitmek istemeyenler için karavan mükemmel bir alternatiftir. Ama araç kullanma ehliyetine sahip herkes her istediği karavan sahibi olamaz. Çünkü bir karavanı sürmek için B sınıfı ehliyet her zaman yeterli değildir. Farklı karavan tipleri için farklı ehliyet çeşitleri lazımdır.

  • 750 kilodan ağır olmayan ve aracın arkasına takılarak çekilen karavanlar B sınıfı ehliyet ile sürülebilir.
  • 750 kilodan daha ağır olan çekme karavanlar BE, CE, DE sınıfı ehliyet ile sürülebilir.
  • Kendine ait motoru olan bir araçla çekilmeyen karavanlarda ise C sınıfı ehliyetle sürülebilir.
  • Kamyon olarak değerlendirilmeyen motokaravanlar ise B sınıfı ehliyet ile sürülebilir.

İçerisinde tıpkı bir ev gibi banyo, tuvalet, mutfak, yatak odası gibi bölümler barındırabilen, taşınabilir yaşam alanlarına karavan denilmektedir. Bu yapılar genelde ağır ve hantal olduğundan dikkatli şekilde kullanılmalıdırlar. Ayrıca üzerinde birçok kör nokta barındırırlar. Uzun araçlar olduğu için kazalara daha açıktırlar. Bu nedenle deneyimli olmayan şoförlerin bu tip araçları kullanması sakıncalıdır.

Kötü sonuçlara sebebiyet vermemek için karavanlar çeşitlere ayrılmış ve her biri için farklı ehliyetler zorunlu tutulmuştur. Sürüler tıpkı standart bir ehliyet sınavına girer gibi sürmek istedikleri karavan çeşidine göre sınavlara girerler. B sınıfı ehliyeti olan kişilerin ayrıca yazılı sınava girmelerine gerek olmaz. Karavan ehliyet sınıfları gündeme geldiği zaman aracın özelliklerine bağlı olarak farklı seçeneklerden söz edebiliriz.

Kursta C sınıfı ehliyet için kamyon, D sınıfı ehliyet içinse otobüs ile gerekli pratikler yapılır ve sürücü adayları bu araçları kullanma meziyetlerini pratik sınavlarda gösterirler. CE, BE gibi alt sınıflarda ise standart ehliyet sınıfının yanına eklenmiş olan “E” kişinin römork takılı araç kullanmaya ehil olduğunu gösterir. Çekme karavanlar için mutlaka römork ehliyeti olmalıdır. Bu kişiler römork takılı araçlarla pratik sınavlara girerler. Karavan ehliyet sınıfları söz konusu olduğu zaman esasında pratik bir şekilde alınabilen bir ehliyetten söz edebiliriz.

B Sınıfı Ehliyet Karavan Kullanabilir Mi?

B Sınıfı Ehliyet Karavan Kullanabilir Mi?

B sınıfı ehliyet sahipleri bazı karavanları kullanabilirler. Genelde bu ehliyet ile kullanılabilecek olan karavan çeşitleri oldukça sınırlıdır. Burada ağırlık sınırlamaları oldukça önemlidir. B sınıfı ehliyet sahipleri istedikleri araçların ağırlıklarına göre motokaravan ya da çekme karavan çeşitleri arasında seçim yapabilirler. Girişi sınıfı diyebileceğimiz daha az donanıma sahip karavanlar B ehliyeti ile kullanılabilmektedir. Bu karavanlarda tuvalet ve banyo için ayrı bölüm genellikle bulunmaz. Sadece yemek, oturma ve yatma bölümleri bulunur.

B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek çekme karavanların 750 kilogramın altında olması gereklidir. İçine yolcuların eşyaları da gireceği için kişilerin ağırlığı 500 kilo civarında olan bir çekme karavan seçmeleri uygun olacaktır. Karavanlar üzerinde çeki demiri bulunan her araç ile rahatlıkla çekilebilir.Aracın 1.6 motora sahip olması yeterli olacaktır. 750 kilo altı çekme karavanlarda seyahat sırasında insan taşınması yasaktır. Vergilerden ve araç muayenesinden muaf olması ise bu tip karavanların en büyük avantajıdır.

Araç ehliyeti ile kullanılabilecek motorlu karavanların ise toplam yük miktarının 3.5 tondan düşük olması gereklidir. Bu tonajdan fazla araçlar kamyon sınıfına girdiği için C sınıfı ehliyete tabi olmaktadır. Genelde B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlar karavan severler tarafından özel olarak yaptırılan modeller olmaktadır. Transporter, Ducato gibi yük taşıması için yapılan araçların bozulup yatak, su depoları, elektrik aksamı gibi yapıların eklenmesiyle oluşturulurlar. 

B Sınıfı Ehliyet Karavan Kullanabilir Mi?

BE Sınıfı Ehliyet Karavan Kullanabilir Mi

BE sınıfı ehliyet için özel bir ara sınıf diyebiliriz. Kişinin B sınıfı araçların arkasına römork takıp kullanabileceğini gösterir. Bu ehliyete sahip olan kimseler 750 kilogram altı çekme karavanlar ile 750 kilo ile 3.5 ton arasında ki çekme karavanları kullanabilirler. Belgeyi alabilmek için 18 yaşın üstünde olmak yeterlidir. B sınıfı ehliyet alma koşullarıyla hemen hemen aynı şartlara tabidirler. 10 yılda bir BE sınıfı ehliyetin yenilenmesi gereklidir.

BE sınıfı ehliyet ile kullanılabilen çekme karavanlar aileler için oldukça idealdir. En büyük artısı istenildiğinde karavan kısmı bir yere bırakılıp araç tek başına kullanılabilir. Boyu 4 metreden daha azdır. İçerisinde yatma, depolama, mutfak, tuvalet, banyo bölümleri bulunur. İstenirse buzdolabı çamaşır makinesi gibi bazı donanımlarda içine eklenebilir. 750 kilo altı karavanlara göre çok daha konforludur. Bu karavanların kendi özel plakaları bulunur.

Ruhsat çıkarılması zorunludur. Satılırken bu ruhsatında alıcıya devredilmesi gereklidir. Araç muayenesine girmeleri zorunludur. Vergi ve trafik sigortası ödemesine gerek yoktur. O2 sınıfı sertifikasına sahip olmaları gereklidir. Trafikte 80 kilometreden yüksek hızlarla hareket edemezler. Ağırlığı fazla olduğu için yüksek tork gücüne sahip bir araca ihtiyaç duyarlar. Genelde O1 ve O2 sınıfı karavanlarla SUV ya da arazi araçları tercih edilmektedir. Daha düşük araçlar eğimli arazilerde zorlanabilir.

Motokaravan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir

Motokaravan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir

Motokaravanlar çekme karavanlardan farklı olarak ayrı bir taşıyıcı üniteye ihtiyaç duymayan taşınabilir yaşam alanlarıdır. Motorlu karavan denildiğinde tek sınır hayal gücüdür demek abartı olmaz. Yurtdışında tırları motokaravan haline dönüştürüp kullanan kimseler bile bulunmaktadır. Yüksek bedeller ödemeden kendine kalabileceği motorlu yaşam alanları yapmak isteyen kimseler ise minibüs ve kamyonları motokaravan’a dönüştürebilmektedir. Özellikle para ödemeden şehir içinde park alanlarında gizlice konaklamak isteyen turistler minibüsleri sıklıkla tercih etmektedir.

Motokaravan olarak adlandırdığımız araçların kullanımında toplam ağırlık oldukça önemlidir. 3,5 ton altı araçların kullanımı için B sınıfı ehliyet yeterlidir. Bu tonajdan daha yüksek araçları kullanmak içinse C sınıfı ehliyet lazımdır. Bu araçların en büyük avantajı iç dizaynı esnek bir şekilde yapılabilmektedir. Kullanacak kişinin ihtiyaçlarına göre iç kısmına birçok ünite eklenebilir ya da çıkarılabilir. Yakıt konusunda daha tasarruflu modelleri vardır. Konfor konusunda üst noktalarda çeşitleri vardır.

Olumsuz taraflarına gelirsek hantal araçlardır. Şehir dışında kullanımı rahattır fakat şehir içinde kullanıcıları oldukça zorlayabilirler. Ayrıca arazi de her zaman işlevsel olmayabilirler. Çekme karavanlara göre fiyatları çok daha pahalıdır. Yaşam kısmı ile taşıma kısmı birbirinden ayrılmadığı için araca bisiklet ya da motosiklet gibi ekstra bir ulaşım aracının eklenmesi elzem olabilir. Muayeneye girmeleri gerekir. Kasko ve trafik sigortası da zorunludur.

BE Sınıfı Ehliyet Fiyatları

BE Sınıfı Ehliyet Fiyatları

BE sınıfı ehliyet sahipleri B sınıfı araçlarla römork çekebilirler. Bu nedenle fiyatları B sınıfı ehliyet fiyatları hemen hemen aynıdır. 2023 yılı harç ücreti 4.154.70 TL’dir. Kâğıt bedeli ise 624 TL’dir. Vakıf payı ise 145 TL’dir. Kısaca BE sınıfı ehliyet almak isteyen kimsenin 5.000 TL civarında bir ücreti gözden çıkarması gereklidir.

Ehliyet almak isteyen kimselerin Nüfus Müdürlüklerine aşağıda ki belgeler ile başvurması gerekir.

  • Kurstan alınmış olan sertifika
  • Kişinin araç sürebileceğini gösteren sağlık raporu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi 
  • Adli sicil belgesi
  • Diploma fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

BE sınıfı araç belgesi almak isteyen kimselerin 18 yaşından büyük olması gereklidir. Direksiyon sınavının hem teorik hem de pratik kısmı başarılı bir şekilde geçmiş olunmalıdır. Ehliyetine el konulmuş kimseler BE sınıfı ehliyet almak için başvuramazlar. Kişiler sınav ücretini yatırdıktan sonra kişiler 4 kere sınavlara girebilir. Fakat başarılı olamazlarsa yeniden ücret ödemeleri gerekecektir. 

CE Sınıfı Ehliyet Fiyatları

CE Sınıfı Ehliyet Fiyatları

C sınıfı ehliyet sahipleri kamyon, çekici, tır gibi araçları kullanabilirler. CE sınıfı ehliyete sahip olan kimselerse bu araçların arkasına römork takılmış versiyonlarını da kullanabilirler. Bu ehliyeti almak için yaş sınırı da bulunmaktadır. 21 yaşından küçük kişiler CE sınıfı ehliyet alamazlar. Ayrıca ehliyetin 5 senede bir yenilenmesi de gereklidir. Bu sınıfın kapsamı oldukça geniştir. B, BE, B1, M, F, C, C1, C1E sınıfı araçların hepsini kullanabilirler.

Kısaca D ve G sınıfı hariç bütün araçları kullanabilirler diyebiliriz. İsteyenler B sınıfı ehliyetten C sınıfı ehliyete daha sonrada CE sınıfı ehliyete geçiş yapabilirler. Ehliyete başvuran kimselerin B sınıfı ehliyete sahip olması halinde yazılı sınava da girmesine gerek olmaz. Sadece pratik sınava girip gereken puanı alması yeterli olacaktır. CE sınıfı ehliyet veren kurslar özel olduğundan dolayı fiyatlarında değişimler olabilmektedir. Ehliyetin harç fiyatları ise 4.923,70 TL civarında tutmaktadır. Sınav giriş ücretleri ise 570 TL civarında tutmaktadır.

DE Sınıfı Ehliyet Fiyatları

Otobüs kullanmak isteyen kimselerin D sınıfı ehliyet alması gereklidir. Eğer otobüs arkasına römork ya da yarı römork takmak isteyen kimseler olursa onlarında DE sınıfı ehliyet alması gereklidir. Bu şekilde bir aracı kullanmak oldukça meziyet istemektedir. Bu nedenle ehliyetin alınmasında birçok farklı kural getirilmiştir. Römorkların ağırlığı en az 750 kilogram olmalıdır. Römorkun sahip olabileceği en fazla ağırlık ise 3.5 tondur.

Kişilerin ehliyeti alabilmek için 24 yaşından büyük olması gereklidir. Ehliyetin geçerlilik süresi 5 yılıdır. Bu süre dolduktan sonra kişilerin yeniden sağlık raporu alması gereklidir. Ayrıca pratik sınava girip kendini yeniden kanıtlaması gerekecektir. DE sınıfı ehliyet almak isteyen kimselerin öncelikle DE sınıfı ehliyet alması şarttır. C ve G sınıfı haricinde ki her sınıftan araç bu ehliyet ile kullanılabilir. DE sınıfı ehliyet almak isteyen kişiler Nüfus Müdürlüklerine B ve C sınıfı ehliyette istenen belgelerin aynısını teslim etmelidir.

YouTube video
Karavan Ehliyet Sınıfları

Bu sınıf için istenen bedel hemen hemen diğer ehliyet sınıfları ile aynıdır. Her sene yenilenen ehliyet ücretleri 2022 yılına göre yüzde 20’den fazla artırılmıştır. 2023 itibariyle harç bedeli 4.154.70 TL’dir. Değerli kâğıt bedeli ise 624 TL’dir. Vakıf bedeli ise 145 TL’dir. Teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınav ücreti ise 295 TL’dir. Böylece Karavan ehliyet sınıfları konusuna detaylarıyla yer verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.