Araba sevdalılarına özel!

A1 Ehliyet Hangi Motoru Kullanır?

0 11

A1 ehliyet hangi motoru kullanır? Motor sürmek araç sürmekten oldukça farklıdır. Araçlar birçok güvenlik önlemi ile donatılmıştır. Bu sayede içerde ki kişiler hafif ve orta şiddette ki kazalarda sadece yara alarak kurtulabilir. Ama motorların çoğunda bu tür güvenlik donanımları yoktur.

Kişiler orta ya da hafif kazalarda bile ciddi yaralanmalar yaşayabilirler. Bu nedenle motor kullanmada güvenlik ekipmanları kullanmak ve deneyimli olmak büyük bir öneme sahiptir. Bunun bilincinde olan yetkililer motosikletleri motor hacmine göre ayırmış ve farklı motor hacimlerini kullanmak için farklı ehliyetleri şart koşmuştur.

Motor Ehliyetleri ve Cezaları Nasıldır?

Motor ehliyetleri A, A1, A2, M olarak ayrılmaktadır. Eğer kişi edindiği ehliyete uygun motoru kullanmazsa yetersiz ehliyet suçu işlemiş olurlar. Bu durumda kendilerine 4.064 TL ceza kesilir. Bu ceza her geçen sene daha da artmaktadır. Ayrıca kişilerin ehliyetine 20 ceza puanı da eklenmektedir. 

Eğer kesilen ceza 15 gün içinde ödenirse bu durumda cezaya yüzde 25 indirim yapılır. Ceza alan kişinin 3.048 TL ödemesi yeterli olur. Motosiklet sevenlerin alabileceği ilk ehliyet A1 sınıfıdır. Bu ehliyeti 16 yaşından büyük olan herkes alabilir. Bunun için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olmak gereklidir. Kişiler

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Öğrenim belgesi
  • Sabıka kaydı

İle kursa başvurup ücretlerini yatırırlar. 2023 itibariyle A1 ehliyet kurs ücreti 5.000 TL civarındadır. Daha sonra yaklaşık 15 gün kadar sürecek teorik ve pratik sınavlara hazırlık eğitimi alınır. Ardından da sürücü adayları sınavlara girerler. Teorik sınavlar internetten yapılmaktadır. Adaylara araç tekniği, ilkyardım, trafik bilgisi gibi konulardan 50 soru sorulur ve en az 70 puan almaları beklenir.

Pratik sınav ise 2 aşamadan oluşur. Öncelikle sürücüler 5 dakika kadar özel bir alanda maharetlerini gösterirler. Düz çizgiyi takip etmek ve slalom yapmak bunlardan bazılarıdır. Daha sonra da yarım saat kadar trafiğe çıkıp ilerlerler. Burada da sürücünün kurallara uygun hareket edip edemediği kontrol edilmiş olur. Pratik sınavı da başarı ile geçen adaylar ehliyet almaya hak kazanırlar.

Sınav Sonrası Süreç Nasıldır?

Kurstan alacakları sertifika ile ilgili belgeleri nüfus müdürlüğüne götürüp harçları yatırdıktan sonra ehliyetlerini alırlar. Başarılı olamayan sürücüler ise 4 kere daha sınavlara girebilirler. Yine başarılı olamazlarsa yeniden harç yatırmaları gerekir. Ehliyet almak için;

  • Sürücü sertifikası
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Harç makbuzu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu belgesi

İle Nüfus Müdürlüğüne gitmek gereklidir. Harç olaraksa sürücülerin toplamda 5.590 TL yatırması gereklidir. Gerekli harçlar yatırılıp, belgeler eksiksiz teslim edildikten sonra 2 hafta içinde belirtilen adrese ehliyet gönderilmektedir. Sürücüler isterlerse yaşları ilerledikçe tekrar pratik sınavlara girerek ehliyetlerini büyütebilirler.

A1 Motorlar Nasıldır?

A1 ehliyet ile sürülebilecek olan motorların hacimleri 125 cc’nin altında olmalıdır. Bu bağlamda sürücülerin kullanabileceği bazı modeller şu şekildedir;

  • Honda CB 125E
  • Yamaya YBR 125
  • KTM Duke 125
  • Bajaj Discover 125 St
  • Mondial MH Drift
  • Aprilia RS4 125

Honda CB 125E

Tek silindirli, hava soğutmalı ve 4 zamanlı araç 125 cc motor hacmine sahiptir. Motor 10 beygir güç, 10,4 Nm tork üretebilir. Manuel vitesli olan model otomatik ateşleme sistemine sahiptir. Uzunluğu 2,05 santim, eni 76 santim ağırlığı ise 130 kilogramdır. Sele yüksekliği 78 santim olan aracın yakıt kapasitesi ise 13,5 litredir.

Yamaha YBR 125

Yakıt tasarrufu konusunda başarılı olan araç tek silindirli ve hava soğutmalı motora sahiptir. Motor hacmi 125 cc olan aracın ön süspansiyonu teleskopik çatal, arka süspansiyonu ise monokros’tur. Aracın uzunluğu 198 santim, eni ise 74,5 santimdir. Ağırlığı 126 kilogram olan modelin sele yüksekliği ise 78 santimdir. Modelin yakıt kapasitesi ise 13 litredir.

KTM Duke 125

Naked tarzda üretilmiş olan motorun silindir hacmi 124,7 cc’dir. Manuel vitesli olan araç tek silindirlidir. 15 beygir güç, 12 Nm tork üretebilir. Ön ve arka frenleri disk şeklindedir. Modelin üzerinde 17 inç boyutunda jantlar bulunmaktadır. Ağırlığı 127 kilogram, yakıt kapasitesi ise 11 litredir.

Bajaj Discover 125 St

Commuter tarzında üretilmiş olan modelin silindir hacmi 124,6 cc’dir. 13 beygir güç, 10 Nm tork üretebilir. 102 kilometre hıza kadar çıkabilen araç manuel viteslidir. Ön freni disk arka freni kampana şeklindedir. Uzunluğu 201 santim, eni 73,4 santim ağırlığı ise 125 kilogramdır. 17 inç lastik boyutuna sahip aracın yakıt kapasitesi ise 13,5 litredir. 

Mondial MH Drift

Tek silindirli ve 4 zamanlı motora sahip araç 124 cc hacme sahiptir. 8,0 kW güç, 9 Nm tork üretebilir. Elektronik ateşlemeli araç manuel viteslidir. Ön ve arka frenleri disk şeklindedir. Aracın ağırlık kapasitesi ise 150 kilogramdır.

Aprilia RS4 125

Racing tarzında üretilmiş olan motor 124,8 cc motor hacmine sahiptir. Manuel vitesli araç tek silindirlidir. 15,6 beygir güç, 11 Nm tork üretebilir. Ön ve arka frenleri disk şeklindedir. 17 inç lastik boyutuna sahip aracın uzunluğu 195 santim, eni 74 santim ağırlığı 135 kilogramdır. Yakıt kapasitesi ise 14,5 litredir. 

A1 Ehliyet Kaç Cc Destekliyor

A1 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler 125 cc ve altından motor hacmine sahip motorları kullanabilirler. Aracın gücünün 11 kW’yi geçmemesi gerekmektedir. Motorların tekerlek sayısı ise fark etmemektedir. Ama eğer motorun tekerlek sayısı 3 ise bu durumda 15 kW ’den daha yüksek motor gücüne sahip olmamalıdır. Bu ehliyete sahip olan kişiler aynı zamanda M sınıfı ehliyet ile kullanılan araçları da kullanabilirler. Kişiler eğer daha güçlü motorlar kullanmak isterlerse de A2 sınıfı ehliyete geçmeleri gereklidir. Ama bu ehliyeti almak için kişilerin yaşlarının 18’den büyük olması gereklidir.

A1 Ehliyet 150 CC Kullanabilir Mi?

Sürücülerden bazıları 125 cc ile 150 cc motorların birbirine çok yakın olduğunu öne sürmekte ve bu nedenle A2 ehliyete geçmeden bu tarz güçlü motorları kullanmayı deneyebilmektedir. Fakat bu durum oldukça yanlıştır. Arasında çok fark yokmuş gibi görünse de 150 cc motorların performansları çok daha yüksektir. Haliyle bu motorları yolda tutmakta sürücüyü zorlayabilmektedir. Bu nedenle A1 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler 125 cc üstü motorları kullanmamalıdır.

Yeterince deneyim aldıktan sonra A2 ehliyeti alıp 150 cc motorlara geçmelidir. Aksi taktirde ceza alacak ve duruma göre motoru parka çekilecektir. Aracın parka çekilmesi durumunda ödenecek bedelleri bir hayli yükselecektir.  Burada A1 ehliyete olan ilginin gün geçtikçe artış gösterdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Özetle A1 ehliyet, Avrupa Birliği tarafından belirlenen bir motosiklet ehliyet sınıfıdır. Bu ehliyet sınıfı, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanmanıza izin verir. A1 ehliyet sınıfı için belirlenen sınırlar, motosikletin gücüne ve ağırlığına göre değişebilir.

YouTube video
A1 Ehliyet Hangi Motoru Kullanır?

A1 ehliyetiyle kullanabileceğiniz motorlar, genellikle 125 cc’lik motosikletlerdir. Bu motosikletler, 15 beygir gücüne kadar çıkabilen hafif ve küçük motorlardır. A1 ehliyetiyle kullanılabilecek motorlar, iki veya dört zamanlı motorlardan oluşabilir ve genellikle 100 km/sa hıza kadar çıkabilirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.