Araba sevdalılarına özel!

Türkiye Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

0 5

Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları artık daha da güncel bir konu olmaya başladı. Çevreci olması ve yakıt konusunda sunduğu tasarruf nedeniyle elektrikli araçlar giderek fosil yakıtlı motora sahip araçları geri bıraktı. Özellikle Avrupa’da elektrikli araçların sayısı hızla artıyor. Fakat bu araçların bir handikabı bulunuyor. O da menzilleri. Şehir için kullanımda araçların menzilleri gayet yeterli olsa da şehirler arası yollarda yetersiz kalabiliyor. Uzak mesafelere giden sürücüler yolda kalma korkusuyla karşılaşıyor. Bu nedenle elektrikli şarj istasyonları ağının genişletilmesi oldukça elzem.

Avrupa’da uzun sürelerden beri elektrikli şarj istasyonları kurulduğundan elektrikli araç sahipleri kendilerine bir istasyon bulma konusunda zorlanmıyor. Fakat ülkemiz için aynısını söylemek zor. Batı taraflarında ve İstanbul çevresinde şarj istasyonları oldukça fazla. Ama doğuya doğru gittikçe şarj istasyonları giderek azalıyor. Ülkemizde 3.500’ün üzerinde istasyon bulunuyor. Avrupa’da ise istasyon sayısı 240.000’in üzerinde. Bu istasyonların 800 kadarı üyelik ile çalışıyor. Tesis şeklinde olan bu istasyonlardan sadece üye olanlar yararlanabiliyor.

Türkiye De Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Haritası

Geri kalan istasyonlar ise kamuya yönelik istasyonlar olarak değerlendirilebilir. Ücretini veren herkes bu istasyonlara yanaşıp araçlarını şarj edebiliyor. Sürücüler bu istasyonlar arasında özellikle hızlı şarj imkânı sunanları tercih ediyor. Ülkemizde ki elektrikli araç sayısının 6.000’in üzerinde olduğu biliyor. Bu sayının TOGG’un gelmesiyle birlikte daha da artacağı düşünülüyor. Aynı şekilde halkın elektrikli araçlara ilgisinin yükseleceği ve bununla paralel olarak şarj istasyonu sayısının da artacağı söyleniyor. Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları yakın zamanda sayısını çok daha fazla miktarda arttıracak gibi.

Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları

Türkiye Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerede?

Elektrikli araçların bataryaları sebebiyle menzilleri kısıtlı oluyor. Uzun mesafeler gidilmesi gerektiğinde araçların durup şarj edilmesi şart. Bu nedenle birçok ülkede şarj istasyonları araç sayısına göre peş peşe şarj istasyonları konuyor. Ülkemizde ilk şarj istasyonu 2008’de kuruldu. O tarihten itibarense sayıları giderek artıyor. Son verilere göre;

  • İstanbul’da 1265
  • Ankara’da 320
  • İzmir’de 235
  • Antalya’da 132
  • Muğla’da 128

Şarj istasyonu bulunuyor. Araç sayıları da istasyon sayıları ile paralel şekilde ilerliyor. İstanbul’da araç sayısı en çokken en az elektrikli araç sayısı Antalya’da bulunuyor. Şarj istasyonlarının en büyük artılarından birisi çok yer kaplamaması. Bir elektrik hattı çekilebildiği sürece her yere şarj istasyonu konulabilir. Bazı siteler elektrikli araçlar için park yerlerine şarj istasyonu koyabiliyor. Yollarda park metreler gibi şarj istasyonları görmek artık mümkün. Bunun yanında araçların menzilinin uzaması için farklı çözümlerde üretilmeye devam ediyor.

Kimi firmalar çıkarılıp takılabilir piller ile şarj için bekleme sorununu ortada kaldırmayı düşünüyor. Bazı firmalar ise araçlarına adaptif fren sistemi ekliyor. Böylece araçlar fren yaptıkça şarjları doluyor. Tabi bu sistem bataryaya küçük katkılar yaptığından yeterli olmuyor. Fakat menzile katkısı büyük oluyor. Araçlarının üzerine güneş paneller eklemeyi düşünen ve fütüristik tasarımlarla araç severlerin karşısına çıkan firmalarda mevcut. İlerleyen yıllarda menzil sorununa çok daha efektif çözümler gelecektir. Fakat şimdilik tek çare istasyon sayılarını artırmak. Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları haritaları da birer birer yayınlanmaya başladı.

Türkiye De Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Haritası

Türkiye De Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Haritası

Ülkemizin yüz ölçümü ile şarj istasyonu sayısını karşılaştırdığımızda sayının oldukça yetersiz olduğunu söylemek mümkün. Yetkililerden gelen bilgiler ülkemizin her istasyonunda bir elektrikli şarj istasyonu olduğunu söylüyor. Fakat doğu illerinde bulunan sayılar oldukça azdır. Elektrikli aracı bulunan kimseler isterlerse bu konu hakkında hazırlanmış olan haritalardan yararlanabilirler. Oldukça gelişmiş olan uygulamalar sürücülerin işini oldukça kolaylaştırıyor. Eşarj ve Plugshare bu uygulamalara örnek olarak verilebilir.

Sürücüler bu uygulamalar üzerinden kendilerine rota çıkarabiliyorlar. Aracın kaç kilometre hızla gideceğini ve ne kadar şarjı olduğunu yazabiliyorsunuz. Bu bilgileri alan uygulama sürücüye ulaşabileceği en yakın istasyonun nerelerde olduğunu gösteriyor. Ayrıca istasyonların özelliklerini de yazıyor. Bu sayede sürücü hızlı şarj ya da normal şarj istasyonları arasında seçimde bulunabiliyor. Araçlar şarj olurken sürücülerin bir süre beklemesi gerekiyor. Hızlı şarj istasyonlarında bu süre en az yarım saat oluyor.

Bu nedenle genelde şarj istasyonları bir dinlenme tesisi gibi planlanıyor. Sürücüler isterlerse bu istasyonlar dinlenip vakit geçirebiliyor. Yine kurulan istasyonlarda güneş panelleri kullanımı sıklıkla görülüyor. Bu sayede şarj istasyonları da çevreci oluyor. Elektrikli araç sayısının artışına baktığımızda son yıllarda araç sayısının binlerden milyonlara kadar çıktığı görülüyor. Bu hesaplamayla 2030 ‘lu yıllarda elektrikli araç sayısının fosil araçları geçeceği düşünülüyor. Haliyle özel şirketlerinde istasyonların yaygınlaşmasında büyük rol oynayacağı söyleniyor. Bu yazımızda Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları konusunda detaylarıyla yer verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.