Araba sevdalılarına özel!

Arabanın Şase Numarası Nerede Yazar?

0 2

Arabanın şase numarası nerede yazar? Şasi numarası için aracın kimliği diyebiliriz. Bu numara eşsizdir. Değiştirilemez. 17 haneden oluşur. Bizim şasi numarası olarak bildiğimiz harf ve rakamlardan oluşan dizin yurtdışında VİN olarak adlandırılır. Açılımı Vehicle İnformation Number’dır. Araç bilgilendirme numarası olarak çevrilebilir. Çünkü bu numara araç üretildiğinde araca verilir. O günden hurdaya çıkana kadar aracın başından geçen her şeye şasi numarası üzerinden ulaşmak mümkündür. Şasi numarası uygulaması ilk olarak 54 yılında uygulanmaya başlamıştır. Peki, Arabanın şase numarası nerede yazar? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntıların tamamı!

Araç sayısının artmaya başlaması araçlar hakkında bilgilere ulaşmayı zorlaştırmıştır. Araçların daha tanınabilir olması için bu şekilde bir numara uygulamasına geçilmiştir. Aracın plakası kaybolsa bile bu numara kaybolmamaktadır. Araç yansa bile bu numaraya çeşitli işlemlerden sonra ulaşılabilmektedir. Numara özellikle silinmediği sürece kolay kolay kaybolmaz. Şasi numarası ilk başladığında her marka kendine göre araçlara numara veriyordu. Daha sonra şasi numarası takibinin kolaylaşması için bu uygulamaya çeşitli standartlar getirildi. Peki, Arabanın şase numarası nerede yazar? Şase numarasını

  • Kaputun alt kısmında
  • Motorun üzerinde
  • Bagajın alt bölümünde
  • Sürücü kapısının aralık kısmında

Görebilirsiniz. Uluslararası standartlarda şasenin ilk numarasının 17 hane ile sınırlandırılması olmuştur. Ayrıca numaranın daha okunabilir olması için bazı harflerin şasi numarasına konması yasaklanmıştır. Bu harfler 0, İ ve Q ‘dur. Şasi numarası sayesinde aşağıdaki bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir.

  • Kasko bilgisi
  • Yedek parça bilgisi
  • Üretimi yapılan fabrika
  • Aracın üretim yılı
  • Aracın kasa ve motor özellikleri
  • Aracın üretilmiş kaçıncı araç olduğu
Arabanın şase numarası nerede yazar

Araç Şase Numarası Nerede Yazar

Aracın trafiğe çıkması için zorunlu olan şasi numarası kaput kısmına işlenmektedir. Fakat yeri marka ve modele göre değişiklik gösterebilmektedir. Kimi markalar bu numarayı alt kısımlara yazarken motorun üst kısmında sürücü tarafında cama yakın kısma işleyen markalarda bulunmaktadır. Ayrıca bu numara motorun üzerine ve sürücü kapısının iç kısmına da işlenmektedir. Genelde markalar kolayca görülebilecek kısımlara bu numarayı işlemektedir. Kabartma şeklinde yazılması sayesinde aracın başına ne gelirse gelsin okunabilir.

Motosiklet Şase Numarası Nerede Yazar

Genelde birden çok noktaya bu numara kazınmaktadır. Böylece aracın bir noktasında yazı okunmaz hale gelse de başka bir noktadan şasi numarası okunabilir. Kazınma işlemi yapılırken çevre koşullarından etkilenmemesine özen gösterilmektedir. Bu sayede araç ne kadar eski olursa olsun numara hala okunabilir olmaktadır. Göz önünde olan ve kolay ulaşılabilir noktalar haricinde zor ama korunaklı noktalara da şasi numaraları kazınabilmektedir. Böylece şasi numarası her zaman her daim aracın üzerinde kalmaktadır.

Bu yerlerden birisi bagajın alt kısmıdır. Bu kısmın paslanması ve yazının bozulması ihtimaline karşı bazı markalar yedek tekerin çevresini de değerlendirmektedir. Ayrıca disklere de eklenebilmektedir. Bu noktalar haricinde sürücüler isterlerse aracın şasi numarasını kullanma kılavuzuna bakarak öğrenebilirler. Kullanma kılavuzu olmayan araçlarda ise servislerden ya da kasko şirketlerinden bu numara sorgulanarak öğrenilebilir.

Araç Şase Numarası Nerede Yazar

Motosiklet Şase Numarası Nerede Yazar

Motosiklet şasi numaraları da aynı otomobil şasi numaraları gibidir. Bu numaralar üzerinden motorla ilgili pek çok bilgi öğrenilebilmektedir. Tıpkı otomobillerde olduğu gibi motosikletlerde de şasi numarası 17 hanelidir. Otomobillerde olduğu gibi şasi numarasının ilk rakamı motorun üretildiği kıtayı ve ülkeyi gösterir. İkinci hane ise hangi firmanın ürettiğini ifade eder. Üçüncü hane motosikletin hangi sınıfa ait olduğunu belirtir. Devam eden beş hane ise motorun markasını ve üzerinde bulunan motorun özelliklerini gösterir.

Yedinci hane motorun üreticisi ile ilgili bilgileri verir. Sekizinci hane güvenlik kodudur. Dokuzuncu hane model yılını gösterirken onunu hane aracın hangi fabrikadan çıktığını ifade eder. Son haneler ise aracın seri numarası olarak adlandırılabilir. Bu numara motorda standart bir yerde yer almamaktadır. Marka modele göre yeri değişebilmektedir. Öncelikle bakılması gereken yer motorun gidonudur. Genelde gidonun üzerine bu numara kabartma şeklinde yazılmaktadır.

Motosiklet Şase Numarası Nerede Yazar

Eğer burada numara yazmıyorsa bu noktada sağ ve sol tarafına bakılmalıdır. Motorun üzerine bu numara kazınmış olabilir. Eğer burada da yoksa şasi numarası doğrudan şasenin üzerine işlenmiş demektir. Şase incelendiğinde numara görülecektir. Sürücüler şasi numarasını incelemelerine rağmen bulamıyorsa üretici firma ile görülüp yardım almayı deneyebilirler. Eski motorlarda şasi numarası silinebilmektedir. Bu durumda şasi numarasının yeniden işlemesi gibi ek işlemler gerekebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.