Araba sevdalılarına özel!

47/1-B Trafik Cezası

0 5

47/1-B trafik cezası nedir? Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan yasalar belirli kodlar ile anılmaktadır. Bu sayede adeta her yasanın bir ismi olabiliyor. Bütün yasayı söylemek yerine sadece kodu söyleniyor ve işlemler bu kodlar üzerinden ilerleyebiliyor. İşte bu kodlardan birisi de 47/1-B’dir. Oldukça sık işlenen bu kod kırmızı ışıkta geçen sürücüler için kullanılır. Eğer size gelen ceza kağıdının üzerinde bu kodu görüyorsanız bir noktada kırmızı ışıkta geçmişsiniz demektir.

Genelde kırmızı ışıkta geçen arabalar MOBESE kameraları tarafından tespit edilmektedir. Daha sonra plaka üzerinden aracın sahibinin ev adresi çıkarılır. Sürücünün bizzat adresine ceza gönderilir. Eğer bir sebepten kırmızı ışıkta geçtiyseniz tavsiyemiz e-devlet üzerinden kontrol etmenizdir. Bu sayede hızlıca size ceza kesilip kesilmediğini görebilirsiniz. Kısa zamanda ödemenizi gerçekleştirirsiniz. Ceza indiriminden faydalanacağınız için çok daha az ücretler ödemiş olursunuz. Cezanın yüzde 25’lik kısmını ödemeyeceğiniz için 104 liralık bir indirim alabilirsiniz.

2022 yılı itibariyle kırmızı ışıkta geçmenin cezası da artmıştır. Günümüzde ceza 427 TL’ye çıkmıştır.  2021 yılında ise bu ceza sadece 314 TL idi. Ayrıca sürücülerden 20 ceza puanı da kesilir.  Sürücüler kendilerine kesilen bu cezayı isterlerse online olarak ödeyebilirler. Online İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ya da bankaların online işlem uygulamalarından kolayca ödeme yapılabilir. Buralar haricinde PTT şubelerinden, ilgili bankalardan, vergi dairelerinden de ödeme yapılır. Peki, 47/1-B trafik cezası hangi maddeden veriyor? İşte detaylar!

47/1-B Trafik Cezası

47 1 B Ceza Maddesi Nedir

Trafik kurallarına uymayan sürücülere kesilen cezalar birbirinden farklı olmaktadır. Oluşan bu ihlallere göre de farklı kodlar uygulanır. Bu kodlar dahilinde sürücüler ne kadar ceza ödemeleri gerektiğini öğrenirler. Ayrıca hangi hakları olduğunu da bu şekilde öğrenirler. İnternet üzerinden kodlar hakkında bilgileri öğrenmek oldukça kolaydır. İsterlerse kişiler avukatlara başvurup konu hakkında bilgilere de ulaşabilirler. Fakat avukatlara danışıldığında danışma ücreti doğabileceğinden sürücüler için internet en doğru mecradır.

47/1-B kodu genel olarak bir ışık ihlali olduğunu belirtir. Kırmızı ışıkta araçlar durmalıdır. Yeşil ışıkta da geçmeleri gerekir. Bazen sürücülerin kafaları karışır. Bu durumda yanlış ışıkta yanlış bir hareket yapabilirler. Böyle durumlar tespit edildiğinde de kişilere ceza yazılır. Kişiler cezalarını ödeseler bile ceza puanı işlediği için ehliyetlerine el konulma ihtimali bulunmaktadır. Sürücülerin 1 yıl içinde yüz ceza puanını aşmamaları gereklidir. 

Yani peş peşe kural ihlali yapan kişilerin ehliyetlerine belirli süreler el konulmaktadır. Buna göre

  • Bir yılda 3 kere ihlal gerçekleştirenlere 30 el koyma
  • Bir yılda 6 kez ihlal gerçekleşirse 45 gün el koyma
  • Bir yılda 9 kere ihlal gerçekleşirse 60 gün el koyma

Cezası verilir. Sürücüler dilerlerse bu cezaya itiraz edebilirler. Genelde bu cezalarda sürücülerin kamera görüntüleri de olmaktadır. Bu nedenle itirazlar neticesinde sürücü lehine bir durum gelişmeyebilir. Fakat yine de isteyen sürücüler itiraz dilekçeleri ile Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulunabilirler. 

47 1 B Ceza Maddesi Nedir

47/1-B Trafik Cezası Nasıl Ödenir

Sürücülere kesilen ceza sonrasında ilgili tebliğ kağıtları sürücülerin ev adreslerine gönderilir. Sürücüler isterlerse ışık ihlalinden sonra e-devlet üzerinden de kendilerine gelecek olan cezası öğrenebilirler. İlk 15 gün içinde ödeme yapılması durumunda ödeyecekleri cezada indirim olacaktır. Bu nedenle sürücülere evlerine tebliğ kâğıdı gelmesini beklememeleri önerilmektedir. Çünkü bazı durumlarda sürücülere gönderilen tebliğ kağıtları postaya takılabilmekte ve gecikebilmektedir. Bu durumda da sürücüler erken ödeme indirimini kaçırabilmektedir.

Sürücülere ödeme için pek çok farklı yöntem sunulmuştur. Bunlar arasında sürücülerin en çok tercih ettiği yöntem Online İnteraktif Vergi Merkezidir. Çünkü gün içinde banka ve PTT şubeleri dolu olabilmektedir. Böyle bir durumda ise sürücülerin ödeme yapmak için uzun süreler sıra beklemesi gerekebilmektedir. Online yöntemlerde ise sıra bekleme derdi olmadan T.C. kimlik numarası ve plaka ile ödeme yapmak oldukça zahmetsizdir. Ayrıca bankaların online ödeme sistemlerinin çoğu da internetten ceza ödemesini desteklemektedir. 

47 1 B Ceza Maddesi

Online ödeme haricinde kullanılabilecek şubelerden birisi PTT şubeleridir. Oldukça geniş bir ağa sahip olduğundan sürücüler kendilerine yakın bir şubeyi kolayca bulabilirler. Kamu bankalarının çoğu da ödeme almaktadır. Bu bankaların şubelerinden ödeme yapabilirsiniz. Maliye Bakanlığına bağlı olan muhasebe kurumları da ceza ödemesi almaktadır. Vergi Daireleri şubeleri de ceza ödemesinde kullanılabilir. Sürücüler bu kurumların adreslerini internet üzerinden kolayca görerek kendilerine en yakın şubeyi kolayca seçebilirler. 47/1-B trafik cezası konusunda merak edilenlere bu yazımızda yanıtlar verdik!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.